Navigatie overslaan

XM-60 en XM-600 meerassige kalibrator

Zes vrijheidsgraden in elke oriëntatie meten vanuit één opstelling.

Unieke technologie, optische meting van kanteling en verzending via optische glasvezel.

De XM-60 is een lasermeetsysteem dat in staat is om fouten te meten in zes vrijheidsgraden langs een lineaire as, gelijktijdig vanuit één opstelling. Het vormt een krachtig diagnosemiddel voor het meten van alle geometrische fouten in de as vanuit één enkele opname.

Voor gebruikers van volumetrische compensatie biedt de XM-60 een snelle en nauwkeurige methode van gegevens verzamelen. Alle metingen worden optisch gedaan en zijn daardoor mogelijk in elke oriëntatie.

Het XM-600 lasermeetsysteem biedt uitgebreidere mogelijkheden voor directe aansluiting op de reeks UCC CMM-besturingen van Renishaw.

Ontdek meer over de XM-600

Ontdek meer over zes vrijheidsgraden (6DoF, six degrees of freedom)

Overzicht

De compacte zendeenheid staat op enige afstand van de lasereenheid, waardoor er op het meetpunt minder warmte-effecten zijn. Montage direct op de machine is mogelijk op een zijkant, ondersteboven of zelfs op de achterzijde, wat met name een voordeel is bij moeilijk toegankelijke machines.

De ontvanger is geheel draadloos en wordt gevoed door oplaadbare batterijen. Dit voorkomt dat tijdens machinebewegingen kabels moeten meebewegen en dan mogelijk onnauwkeurigheden veroorzaken of tijdens het meten de laserbundel doorkruisen.

Bij de XM-60 hoort de CARTO softwaresuite, die bestaat uit drie applicaties: Capture, Explore en Compensate.

Belangrijke kenmerken en voordelen:

  • Snel - lineair meten en meting van schuinstand, verdraaiing, kanteling en horizontale en verticale rechtheid binnen dezelfde tijd als één meting met conventionele lasertechnieken.
  • Eenvoudig - gemakkelijk in te stellen; komt gebruikers van andere interferometrische systemen bekend voor. Automatische signaaldetectie en grafische uitlijning zorgen voor een minimum aan menselijke fouten.
  • Geruststellend - doordat meteen alle fouten gemeten worden ziet de gebruiker al resultaten terwijl de test bezig is.
  • Veel mogelijkheden - de unieke optische kantelingmeting meet kantelingen in elke oriëntatie.

Rotatieassen meten

CARTO verwerkt nu gegevens die opgenomen zijn bij het testen van een rotatieas met de XR20 rotatieaskalibrator.

Kalibratie van rotatieassen kan nu voor het eerst uitgevoerd worden met de XR20 kalibrator voor rotatieassen en de XM-60 meerassige kalibrator. De kalibratietijd voor een 5-assige bewerkingsmachine wordt hierdoor teruggebracht van enkele dagen tot hooguit een halve dag.

Nauwkeurige uitlijning

Onze eenassige horizontale tafel is een toebehoren dat nauwkeurige uitlijning mogelijk maakt in toepassingen zonder een as loodrecht op de verplaatsing. Nauwkeurige translatie van de XM-60 zendeenheid is gemakkelijk te realiseren met de horizontale tafel, zonder de uitlijning voor verdraaiing te verstoren.

Deze voorziening is vooral zinvol voor toepassingen zoals tafels en printers.

Kalibratie van rotatieas met XR20 en XM-60 meerassige kalibrator
Horizontale tafel op een gietstuk

Veelzijdig opspannen

Opspanset

De opspanset vereenvoudigt en vergroot de montagemogelijkheden van de XM-60 in het werkvolume van een bewerkingsmachine, door gebruikers te ondersteunen in:

  • de gehele aslengte meten voor lineaire verlenging vanuit het machinebed of verticaal monteren naast het machinebed
  • de XM-60 monteren op een klauwplaat voor toepassing op een draaibank of bewerkingscentrum
  • de ontvanger monteren in het verlengde van de spindel

Beugel 90 graden

Met de beugel 90 graden kunnen gebruikers gemakkelijk de oriëntatie van de XM-60 omwisselen. Geleidepennen helpen om de XM-60 in positie te brengen totdat de magnetische voet wordt geactiveerd, wat nauwkeurig positioneren eenvoudig maakt.

De beugel 90 graden is ook te gebruiken om de unit buiten de rand van het machinebed te monteren.

Klemblokbevestiging

De XM-60 ontvanger wordt met een klemblok en kolom eenvoudig op de machine aangebracht. De standaardset bevat vier kolommen en twee klemblokken, wat nog meer flexibiliteit geeft bij de montage.

Om speciale opspanningen te maken kan voor de gebruiker het klemblok gemakkelijk verwijderd worden, zodat rechtstreeks via de draadgaten speciale opspanelementen te bevestigen zijn op de achterkant.

CARTO ondersteunt de XM-60

Het XM-60-systeem is ontworpen om ultieme flexibiliteit te bieden voor een reeks van toepassingen. De 'doelgebaseerde modus' van CARTO Capture is op maat gemaakt om machinefouten te compenseren en prestatierapporten te produceren naar internationale normen.

Met de functionaliteit ‘dynamische gegevenspassing’ kunnen gebruikers van de XM-60 rechtheidsmetingen dynamisch opnemen. De testgegevens worden herberekend in CARTO Capture om minder buitenliggende gegevenspunten te verkrijgen. Deze verbeterde methode biedt grotere bestendigheid in luidruchtige omgevingen.

Met de 'vrije meetmodus' van CARTO kunnen gebruikers onmiddellijk gegevens opnemen, zonder eerst de posities of zelfs het aantal doelen te definiëren. De software geeft de fouten weer in rechtheid (horizontaal en verticaal), schuinstand, verdraaiing en kanteling als functie van de lineaire positie.

De activering kan zijn:

  • Handmatig (met een toetsenbord)
  • Automatisch (gebaseerd op stabiliteit van de positie)
  • Continu (vastgelegd tijdens de beweging bij een door de gebruiker gedefinieerde interval)

Met Compensate in de CARTO softwaresuite kunnen gebruikers gemakkelijk alle geometrische fouten in de machine minimaliseren. Volumetrische compensatie optimaliseert de machineprestaties, en zorgt zo voor hogere nauwkeurigheid en minder uitval.

Met de XM-600 zijn CMM-fouten sneller en gemakkelijker in kaart te brengen

De XM-600 meerassige kalibrator is ontworpen met extra functionaliteit waarmee hij direct kan communiceren met UCC besturingen van Renishaw. Door technologie te gebruiken die ontwikkeld werd voor de XM-60 meerassige kalibrator, meet de XM-600 tegelijkertijd alle zes vrijheidsgraden met één enkele meting. Dit maakt het mogelijk om gemakkelijk een nauwkeurige foutkaart te creëren voor elke lineaire as van uw CMM.

De XM-600 heeft dezelfde compatibiliteit met CARTO als de XM-60, wat hem de ideale kalibratie-oplossing maakt voor elke productielocatie waar zowel bewerkingsmachines als CMM's in gebruik zijn.

Klanten aan het woord

Ontdek hoe onze klanten de XM-600 meerassige kalibrator inzetten om hun meetproces te verbeteren.

Tijdens gebruik van de XM-600 merkten we dat het in kaart brengen van fouten veel efficiënter verliep. Het proces van meten en fouten in kaart brengen is heel handig geworden, waardoor we voor CMM's met UCC nog maar de halve werktijd nodig hebben van de oorspronkelijke hele dag die het kostte.

DUKIN, Zuid-Korea

Afbeeldingengalerij

Herleidbare nauwkeurigheid

Van elke XM-60 en XM-600 meerassige kalibrator zijn de activiteiten herleidbaar naar internationale normen en elk apparaat wordt gecertificeerd voor de levering. Zo kunnen gebruikers erop vertrouwen dat hun systeem dag in dag uit de gespecificeerde nauwkeurigheid levert waar dat belangrijk is - op de werkvloer.

Specificaties van de XM-60 en XM-600

Ontwikkeld door Renishaw

De lasermeetsystemen van Renishaw worden geproduceerd om een hoogwaardige kwaliteit en werking te bieden. De aluminium onderstructuur zorgt voor een lichte maar sterke constructie, die ontworpen is om op de machine een zo klein mogelijk geheel te vormen. De laser gebruikt de technologie die ontwikkeld werd voor het RLE laserencodersysteem, dat ruim 10 jaar in productie was en te vinden is in de meest veeleisende toepassingen in de halfgeleiderindustrie.


Productinformatie