Navigatie overslaan

XK10 lasersysteem voor uitlijning

Eén digitale oplossing voor een reeks van bewerkingsmachines.

Meten en uitlijnen van geometrische en rotatieassen op bewerkingsmachines

Het XK10 lasersysteem voor uitlijning is ontwikkeld voor geometrische metingen en spindelrotatie op bewerkingsmachines. Samen met de XK10 opspanset voor bewerkingsmachines maakt het systeem sneller en gemakkelijker meten mogelijk dan op traditionele wijze met bijvoorbeeld meetklokken, autocollimators en meetobjecten. Het kan gebruikt worden op lineaire rails om zeker te weten dat ze recht, haaks, vlak, evenwijdig en horizontaal zijn, en eveneens om de spindelrichting en coaxialiteit van roterende machineassen vast te stellen.

Door tijdens bouw en onderhoud van machines de geometrie en spindelrotatie te meten, zijn machineassen nauwkeurig uit te lijnen en af te stellen zodat de prestaties optimaal zijn. Dit verkort de benodigde tijd tijdens assemblageprocessen van machines en serviceverlening ter plaatse, waaronder regulier onderhoud en herstel na een botsing.

Door de XK10 te gebruiken kan met één systeem een reeks van geometrische foutsoorten gemeten en vastgelegd worden. De live foutuitlezing maakt het mogelijk de machine nog aan te passen tijdens het uitlijnproces.

Overzicht van het systeem

 • De zendeenheid is de primaire methode van laserverzending voor de meeste soorten metingen. Hij wordt gebruikt met de M-eenheid voor geometrische metingen tot 30 m.
 • De S-eenheid en de M-eenheid bevatten zowel zenders als ontvangers en zijn op te stellen in verschillende configuraties, afhankelijk van de geteste foutsoort.
 • Met de weergave-eenheid worden metingen opgenomen en vastgelegd, en ook live weergegeven zodat aanpassen gemakkelijk is. Met een oplaadbare batterij als stroombron is draagbaar functioneren mogelijk tot 30 uur.
 • Het XK10 systeem omvat ook een opspanset voor bewerkingsmachines die specifiek ontworpen is om de herhaalbaarheid en nauwkeurigheid van metingen te verbeteren.

XK10 lasersysteem voor uitlijning
XK10 lasersysteem voor uitlijning op gegoten machinedeel

Belangrijke kenmerken en voordelen

Geconfigureerd om flexibele meetoplossingen te bieden voor bewerkingsmachines. Met de set zijn variaties in machinegrootte en -configuratie mogelijk.

 • Draaibare kop - om gemakkelijk de bundel te richten vanuit de zendeenheid, met de mogelijkheid om vlakheid te meten met behulp van een serie rasterpunten.
 • Intuïtieve software - leidt u vlot en gemakkelijk door het instel- en meetproces.
 • Creëer rapporten op maat - de rechtheids- en evenwijdigheidsanalyse in CARTO Explore levert betrouwbare resultaten voor controle en correctie van de machine-uitlijning.
 • Draadloze connectiviteit - garandeert flexibiliteit zonder kabels bij het instellen en meten.
 • Gemakkelijke opspanning - ontworpen voor herhaalbare nauwkeurige resultaten en een beperkte insteltijd.
 • Flexibiliteit - meerdere metingen voor verschillende machineconfiguraties vanuit één set.
 • Automatische analyse - na de metingen onmiddellijk resultaten, die live worden weergegeven om aanpassingen te doen.

De XK set

De XK set is een toebehoren dat nodig is om evenwijdigheidsmetingen uit te voeren. Er kunnen twee nominaal evenwijdige rechtheidsmetingen mee gedaan worden zonder de zendeenheid te verplaatsen.

 • Nauwkeurig - 90° afbuiging van de laserbundel. Veelzijdige instellingen maken het uitlijnen gemakkelijk.

Een als optie leverbare statiefmontageset kan met een statief gebruikt worden als er geen ruimte is om de zendeenheid rechtstreeks te monteren.

Rechtheidsmeting

Verticale en horizontale rechtheid langs een as meten met het XK10 lasersysteem voor uitlijning.

Gedaan tijdens het machinebouwproces om nauwkeurigheid te garanderen bij het monteren en uitlijnen van tafels en geleidingen.

Meten van de spindelrichting

De XK10 meet de hoek waarin een spindel of klauwplaat wijst.

Dit is mogelijk bij elke uitlijning van een spindel of klauwplaat, en garandeert dat deze in dezelfde richting wijst na volledige rotatie over 360°.

Klanten aan het woord

Ontdek hoe onze klanten ons XK10 lasersysteem voor uitlijning gebruiken om hun meetproces te verbeteren.

Het Renishaw XK10 lasersysteem voor uitlijning heeft zich bewezen als onmisbare hulp bij onderzoek en assemblage in ons productieproces. Met zijn compacte ontwerp en flexibele opspanset kan het systeem voor het hele Mazak programma van bewerkingsmachines gebruikt worden en hoeven we veel minder vaak opspanningen te verwijderen voor het meten.

Nadat we met Renishaw hadden samengewerkt bij de ontwikkeling van de XK10 voerden we met succes zelf de meettechnieken in, gebruikmakend van de talloze mogelijkheden zodat we minder meetapparaten nodig hadden.

Cruciaal was dat we met de referentiebevestiging van de XK10 nauwkeurige machineprofielen konden opnemen en vastleggen, zonder dat een lineaire geleidingsrail nodig was. Dit heeft niet alleen de evaluatietijd verkort maar ook meer inzicht gegeven in allerlei belangrijke gegevens, wat weer de herhaalbaarheid en nauwkeurigheid van onze metingen nog verder verbetert.

Mazak Europe, Verenigd Koninkrijk

Wij hebben het Renishaw XK10 lasersysteem voor uitlijning ingezet in diverse bouwprocessen van Xiamen Takam CNC-machines, van productnauwkeurigheid controleren tot assemblage in het proces en afwerking van de machines. Het systeem heeft het hele meetproces aanzienlijk versneld, minstens met 50% in vergelijking tot meten met traditionele objecten zoals meetklok, autocollimator en granieten blok. De verbeterde efficiëntie betekent dat we onze medewerkers flexibeler kunnen inzetten.

In het verleden kwamen we uitdagingen tegen bij het verplaatsen van grote zware granietblokken tijdens het meten, met name van bewerkingsmachines met lange assen. Het XK10 lasersysteem voor uitlijning heeft een meetbereik van 30 m, en biedt ons zo een gemakkelijke en efficiënte oplossing voor haaksheid, rechtheid, vlakheid en evenwijdigheid. Renishaw heeft een sterke reputatie op het gebied van metrologie, zodat de klant vertrouwen heeft in de testrapporten van de XK10 die we bij zijn nieuwe machine leveren.

Xiamen Takam Machinery Co. Ltd, China

Wij zijn altijd op zoek naar nauwkeurige en efficiënte meetsystemen op de markt om onze productieprocessen te verbeteren. Traditionele middelen als meetklokken, autocollimators en granieten blokken hebben hun beperkingen in praktische situaties en ook grotere toleranties, vooral bij het meten van de evenwijdigheid van meerdere assen.

Het XK10 lasersysteem voor uitlijning van Renishaw biedt een perfecte oplossing. Het vergroot niet alleen onze efficiëntie aanzienlijk, maar garandeert ook de kwaliteit. Tijdens de demonstratie van de Renishaw-technicus waren we ervan onder de indruk dat de resultaten van de XK10 te vergelijken waren met de componentmetingen op onze CMM. De XK10 beschikt over draadloze connectiviteit, waardoor een set veel flexibiliteit geeft bij het instellen en meten. Bovendien levert het systeem intuïtieve rapporten, zodat onze klanten goed de prestaties kunnen begrijpen van hun nieuwe Hurco machine.

Hurco Manufacturing Ltd, Taiwan

We bekeken een aantal meetsystemen om een oplossing te vinden voor toepassingen waarin nauwkeurig uitlijnen nodig is. Uitlijnen met behulp van granieten winkelhaken en meetklokken vraagt veel tijd, en de meetnauwkeurigheid varieert met de ervaring van de operator. Ook zijn grote granieten winkelhaken nodig om over grote afstanden uit te lijnen.

Tussen de diverse meetsystemen was het XK10 lasersysteem voor uitlijning van Renishaw gemakkelijk in het gebruik, ook voor beginners, dankzij de innovatieve software en simpele bediening. Traditionele meetgereedschappen vragen veel tijd voor uitlijning, maar met de XK10 is de tijd voor uitlijnen van de apparatuur ruim 50% korter. Ook de nauwkeurigheid van het uitlijnen is verbeterd.

Tot nu toe was het moeilijk om de evenwijdigheid te meten bij een lange asafstand, zoals op productielijnen voor oplaadbare batterijen, maar het XK10 lasersysteem voor uitlijning heeft dit probleem opgelost.

DCT, Korea

Afbeeldingengalerij

Productinformatie