Navigatie overslaan

QC20 ballbar

De industriële standaard om snel, simpel en effectief de prestaties van een bewerkingsmachine te verifiëren.

Testen met de QC20 ballbar biedt aanzienlijke voordelen in prestaties en bediening.

Een ballbartest controleert simpel en snel de positioneerprestaties van CNC-bewerkingsmachines volgens erkende internationale normen (zoals ISO, ANSI/ASME etc). Gebruikers kunnen zo de conditie van hun machines benchmarken en volgen, en snel een diagnose stellen van problemen die mogelijk onderhoud vereisen. Ook de foutbronnen die problemen veroorzaken komen naar voren.

Bewerkingsmachines regelmatig testen met de QC20 ballbar draagt bij tot:

 • nauwkeurige met CNC-machines gemaakte producten, die meteen goed zijn;
 • minder machinestilstand en uitval, en lagere inspectiekosten;
 • het aantonen dat voldaan wordt aan normen over machinenauwkeurigheid en kwaliteitsbeheer;
 • preventief onderhoud uitvoeren op basis van feiten.

Waarom een Renishaw QC20 ballbar gebruiken?

Weten waartoe de machine in staat is voordat hij gaat verspanen stelt ons in staat om de uitval en machinestilstand te minimaliseren. Dat geeft ons een hoge productkwaliteit en productiviteit zonder dat de productiekosten stijgen. Dit is waar ‘lean’ produceren in feite over gaat - hogere waarde voor de klant.

Nemcomed (VS)

Wat is een QC20 ballbar?

QC20 ballbar

De QC20 ballbar bestaat uit:

 • de QC20 ballbar (een zeer nauwkeurige telescopische lineaire sensor met precisiekogels aan elk uiteinde);
 • twee magnetische precisiebevestigingen: de ene aangebracht op de machinetafel en de andere in de machinespindel of het spindelhuis.

Tijdens gebruik worden de kogels van de sensor kinematisch vastgehouden in magnetische holtes. Hierdoor kan de ballbar minieme radiusvariaties meten wanneer de machine een geprogrammeerd cirkeltraject aflegt rondom de bevestiging op de machinetafel.

Uit de verzamelde gegevens berekent de Ballbar 20 software de gemeten positioneringsnauwkeurigheid (rondheid, afwijkingen van de cirkelvorm) in overeenstemming met internationale normen of volgens Renishaws eigen analyserapportage. Deze rapportagemethode gebruikt een unieke wiskundige analyse om uit de lineaire metingen nog veel meer machinefouten naar voren te brengen. De gegevens worden grafisch en in getallenformaat weergegeven om de diagnose gemakkelijk te maken.

Voordelen van testen met een ballbar

 • Draadloze Bluetooth technologie voorkomt gedoe met bedrading, maakt werken met gesloten deur mogelijk en verlaagt de kans op schade aan het systeem.
 • Hardware en software die hoekdeelmetingen (over 220°) mogelijk maken. Dit geeft een grotere testflexibiliteit:
  • Verbeterd testen langs de Z-as (geen speciale opspanningen nodig).
  • Testen bij beperkte aslengte (meestal de Z-as van bewerkingscentra of de X-as van draaibanken).
  • Testen van 3 vlakken vanuit één opstelling (met een hoekdeelmeting voor 2 van de tests) en een volumetrische analyse uitvoeren.
 • Sneller gegevens aflezen voor uitgebreidere analyse op een kleine testcirkel en hogere werksnelheden.
 • Uitgebreide Ballbar 20 software met onder meer voorzieningen voor verlengde tests en gedetailleerde analyserapporten voor diagnose van machinefouten.

Ontdek meer over testen met een ballbar

Testmogelijkheden

De QC20 ballbarset bevat een 100 mm lange ballbar en verlengstukken van 50, 150 en 300 mm lengte. Door de ballbar te voorzien van verschillende combinaties van verlengstukken zijn ballbartests uit te voeren met een radius van 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 of 600 mm. Extra verlengstukken maken het mogelijk om te testen met een radius tot 1350 mm.

De kogelbevestigingen zijn zo ontworpen dat de QC20 ballbar extra 220° hoekdeelmetingen kan uitvoeren in vlakken door de centrale draaiingsas. Dit maakt het mogelijk om snel ballbartests uit te voeren in drie loodrechte vlakken zonder het centrale draaipunt te moeten verplaatsen. Indien u hoekdeelmetingen uitvoert met een radius boven de 150 mm, dan is een speciale opspanning nodig.

De ballbarkalibrator breidt de testanalyse uit. Daarmee zijn meetschaalfouten absoluut af te lezen en is snel te controleren of de ballbar nominaal correct afleest.

De testresultaten van de ballbar zijn te gebruiken in de rapportagefunctie voor volumetrische analyse van de Ballbar 20 software, waarbij vaststaat dat alle gegevens zijn verzameld rondom hetzelfde punt.

De QC20 ballbar is te gebruiken in combinatie met Ballbar Trace, een softwarepakket op tijdbasis dat gratis is voor bestaande gebruikers. Dit biedt een grotere flexibiliteit voor vele nieuwe toepassingen, waaronder 5-assige ballbarverificatie (naar ISO 10791-6) en statische bewaking.

Klanten aan het woord

Ontdek hoe onze klanten onze QC20 ballbar gebruiken om hun meetproces te verbeteren.

Door testen met de QC20 ballbar een integraal onderdeel te maken van de conditiecontroles van bewerkingsmachines, hebben we ons niet alleen verzekerd van consistente productconformiteit, maar waren we ook in staat om een bewerkingsmachine die onproductief leek weer volledig operationeel te krijgen.

De diagnosesoftware van de ballbar gebruiken om automatisch resultaten te interpreteren en fouten te diagnosticeren, houdt ook in dat operators effectief verlost zijn van het berekenen van wat de gegevens eigenlijk betekenen, waar het probleem in zit en hoe het te verhelpen is. Dat draagt bij aan grote tijdbesparingen in de productie van componenten.

BAE Systems, VK


Ballbars hebben ons veel geholpen. Sinds we begonnen Renishaw QC20 ballbars te gebruiken, hebben we de totale uitval met ruim 30 procent teruggebracht. Dat komt allemaal doordat we aan preventief onderhoud doen. Het is belangrijk om te beseffen dat kwarts een duur materiaal is, dat een aanzienlijk deel uitmaakt van wat de eindproducten kosten. Verlaging van de kosten vergroot dus zowel de winsten als het concurrentievermogen.

We gebruiken de QC20 ballbars ook om elke machine te analyseren, rapporten te maken, en de machines in te delen in de categorie hoog, middel of laag, op basis van hun prestaties en efficiëntie. Dat maakt het ons gemakkelijker om werk van verkregen opdrachten systematisch toe te wijzen aan de meest geschikte machines, waardoor de algehele productie-efficiëntie toeneemt.

Kumkang Quartz Co., Ltd, Zuid-Korea


Productinformatie