Navigatie overslaan

Renishaw viert 50 jaar technische innovatie

April 2023

Dit jaar viert het wereldwijd actieve technologiebedrijf Renishaw zijn 50-jarig bestaan. Het bedrijf, opgericht op 4 april 1973, markeert deze mijlpaal met allerlei activiteiten dit jaar, waaronder open huis bij de grootste vestigingen, familiedagen voor het personeel en een initiatief voor goede doelen, waarbij £ 150.000 (€ 172.000) gedoneerd wordt aan 50 non-profitorganisaties in de 36 landen waar Renishaw gevestigd is.

Het bedrijf werd gestart om de schakelende meettaster op de markt te brengen die was uitgevonden door Sir David McMurtry, nu bestuursvoorzitter. Deze taster loste een meetprobleem op waar Rolls-Royce mee te maken kreeg bij de productie van de Olympus straalmotoren voor de supersonische Concorde vliegtuigen. De taster bleek ook de oplossing voor soortgelijke uitdagingen bij vele precisiefabrikanten verspreid over de wereld en voor het eerst konden metingen op coördinatenmeetmachines (CMM's) geautomatiseerd worden.

Rolls-Royce vroeg patent aan op het oorspronkelijk ontwerp van McMurtry, dat werd toegekend op 21 september 1972 met daarin hem vermeld als de uitvinder. Hij besprak de schakelende meettaster met collega John Deer, nu vice-bestuursvoorzitter van Renishaw, die ook de bredere commerciële kansen voor de uitvinding zag. Rolls-Royce wilde hun het patent wel in licentie geven, op voorwaarde dat ze een bedrijf met beperkte aansprakelijkheid hadden. Om dit vlot te regelen kochten ze een al bestaand bedrijf en op 4 april 1973 werd het eerste Renishaw-bedrijf ingeschreven: Renishaw Electrical Ltd.

McMurtry en Deer zagen snel het potentieel van meettasters op computergestuurde (CNC) bewerkingsmachines en in 1977 bracht Renishaw zijn eerste taster voor bewerkingsmachines op de markt. Tegenwoordig vormen contact makende en contactloze (laser)meetsystemen nog altijd een groot deel van de omzet van Renishaw. Maar daarnaast levert het bedrijf nu ook uiteenlopende meetsystemen voor kalibratie, positieterugkoppeling en vergelijkend meten, evenals de toebehoren daarvoor zoals styli en opspansystemen. Vanuit de centrale expertise in meten, produceren en procescontrole zijn verder systemen ontwikkeld voor niet-destructief onderzoek met Raman spectroscopie en voor robots en medicatietoevoer bij hersenchirurgie. Ook op het gebied van additief produceren in metaal (3D metaalprinten) is een leidende positie verkregen.

In de afgelopen 50 jaren hebben de producten van Renishaw essentiële omwentelingen veroorzaakt in maakindustrie en wetenschappelijk onderzoek en mede tot stand gebracht dat we de hoogwaardige precisieproducten kunnen maken die we in ons dagelijks leven gebruiken. Van de productie van vliegtuigen, auto's, smartphones, accu's voor elektrische auto's en zonnepanelen tot hersenchirurgie en tandheelkunde, er is nauwelijks een technische sector die niet op enige manier zijn voordeel doet met de voortdurende innovaties van het bedrijf.

De notering in de London Stock Exchange FTSE 250 index geeft op dit moment een beurswaarde van circa £ 3 miljard (€ 3,44 miljard). Het aantal werknemers bedraagt 5.200 in 36 landen, waarvan er 3.400 werken bij de vestigingen in het VK, met name in Gloucestershire en Zuid-Wales.

Will Lee, CEO van Renishaw, zegt: “Dit is een jaar om terug te kijken naar de geweldige successen van onze mede-oprichters en werknemers in heden en verleden, die zo veel gedaan hebben om de precisieproductie in de wereld vooruit te helpen en om met vertrouwen vooruit te kijken naar toekomstige decennia van innovatie en groei.”

Hij voegt toe: "De formule die Renishaw de afgelopen 50 jaar zo'n succes heeft gebracht blijft de spil vormen van onze aanpak: veel investeren in onderzoek en ontwikkeling voor een constante stroom producten van wereldklasse, veel aandacht voor hoogwaardige eigen productie waarmee we aan de hoge eisen van onze klanten wereldwijd kunnen voldoen en een uitstekende lokale klantenservice en -ondersteuning via onze eigen dochterondernemingen.”

En Lee besluit: “Namens Renishaw wil ik ook onze klanten en leveranciers bedanken, met velen van wie we al een hechte relatie hebben voor het grootste deel van ons bestaan en met wie we wederzijdse successen gedeeld hebben, evenals onze overige betrokkenen zoals plaatselijke gemeenschappen die sterk achter onze groei stonden en hebben meegedeeld in ons succes.”

Meer over Renishaw is te vinden op www.renishaw.nl/history


Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.