Navigatie overslaan

RESOLUTE™ nu met DRIVE-CLiQ protocol

De RESOLUTE met DRIVE-CLiQ levert u hogere prestaties, grotere betrouwbaarheid en een bewegingsbesturing van uitstekende kwaliteit.

1 oktober 2012DRIVE-CLiQ logo

De RESOLUTE werkelijk absolute lineaire en roterende (hoek)encoders met hun nieuwe compatibiliteit met Siemens DRIVE-CLiQ worden gepresenteerd op het Nederlandse technologie-evenement Precisiebeurs op 28 en 29 november. DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten. Machinebouwers kunnen zo hogere prestaties en een grotere betrouwbaarheid bereiken.

Uitstekende kwaliteit 

Wie stand 160 in de Genderhal bezoekt, kan de uitstekende kwaliteit zien van bewegingsbesturing met de RESOLUTE en de DRIVE-CLiQ interface.Het unieke werkingsprincipe van de RESOLUTE lijkt op dat van een snelle digitale camera. Van de meetschaal worden opnamen gemaakt waarmee resoluties te bereiken zijn tot 1 nm (32 bits bij rotatie), zelfs bij snelheden tot 100 m/s (36.000 tpm bij rotatie). Dankzij geavanceerde optiek heeft het detectiesysteem een intrinsiek lage interpolatiefout (SDE) en zeer geringe ruis (jitter), wat in het gebruik een lagere snelheidsrimpel en rotsvaste positiestabiliteit betekent.

Collage RESOLUTEBewegingsbesturing van een dergelijke topkwaliteit is normaal alleen te verwachten van veel kwetsbaardere encoders. De RESOLUTE voegt er echter robuustheid en betrouwbaarheid aan toe, met zijn afgedichte leeskoppen en meetschalen van degelijke materialen die niet versplinteren. De contactloze opzet maakt lagers, afdichtingen, koppelingen en geleidingen overbodig in de encoderconstructie, zodat ook de meest gebruikelijke encoderfouten vanwege schokken of trillingen geëlimineerd zijn. Zelfs als de hoofdafdichtingen op de as het begeven, dringt er geen olie of koelmiddel door in de afgedichte RESOLUTE leeskoppen. U veegt gewoon de leeskop en meetschaal af, en werkt verder. De stilstand is minimaal en het onderhoud is eenvoudiger.

De contactloze opzet draagt ook bij aan betere meetresultaten. De RESOLUTE roterende encoders lezen een massieve roestvaststalen schaal af, die bevestigd is op de as. De encoder heeft daardoor geen last van de mechanische omkeerspeling, astorsie en koppelingsverliezen waarmee conventionele gesloten encoders te maken hebben. Roterende meetschalen zijn leverbaar met nauwkeurigheden onder de ±1 boogseconde, met een laag massatraagheidsmoment, in diameters van 52 tot 550 mm en in uitvoeringen op maat. Bovendien kan de encoder dankzij zijn grote binnendiameter veel dichter bij het te meten punt gemonteerd worden, zonder allerlei voorzieningen in de weg te zitten. Het resultaat is een systeem met meer dynamische mogelijkheden, kortere insteltijden en betere herhaalbaarheid.

De lineaire encoders werken met meetschalen van roestvast staal of ZeroMet™, een nikkel-ijzerlegering die weinig uitzet. Ze worden bevestigd op de machinestructuur of op geleide delen en bieden veel van de al genoemde voordelen. De unieke enkelbaans lineaire meetschalen met hun precisieverdeling en absolute code zijn onder meer leverbaar in nauwkeurigheden onder de ±1 micron en in flexibele versies tot 10 meter lengte.

Functionele veiligheid

Functionele betrouwbaarheidHet detectiesysteem is inherent afhankelijk, met geavanceerde onderlinge controles en veel dubbele uitvoeringen. De positie wordt iedere keer berekend als de encoder een positieverzoek ontvangt, zodat de werkelijk absolute positie steeds opnieuw bepaald wordt en telfouten of ‘weglopen' onmogelijk zijn. De veiligheid wordt verder vergroot door de unieke in de RESOLUTE ingebouwde algoritmes voor positiecontrole. Elke keer als de encoder een positieverzoek ontvangt, bepaalt de RESOLUTE de positie via een algoritme, waarna een onafhankelijk algoritme voor positiecontrole dit resultaat verifieert. Zo worden eventuele fouten doorgegeven aan de besturing voordat op de as een gevaarlijke situatie ontstaat. Als werkelijk absolute encoder bepaalt de RESOLUTE direct bij inschakelen zijn positie, waardoor de controle over de as volledig is zonder enige beweging, terugkeer voor referentie of extra batterijen. Dat deze veiligheidsvoorzieningen effectief zijn, wordt bewezen door de inzet van de RESOLUTE voor uiteenlopende medische, defensie- en luchtvaarttoepassingen, waar de betrouwbaarheid van positiegegevens cruciaal en van primair belang is.

Snel en eenvoudig te installeren

Voor de machinebouwer heeft de RESOLUTE het voordeel van snel en eenvoudig installeren. De meetschalen zijn afgestemd op snel installeren en de leeskop kent ruime insteltoleranties. Verder heeft de leeskop een unieke set-up LED, die een simpele en intuïtieve indicatie geeft wanneer de installatie optimaal is. Het LED-signaal wordt herhaald op de aparte DRIVE-CLiQ interface en biedt ook eenvoudige diagnose tijdens de gebruiksduur van de encoder, zonder dat er speciale instelkastjes nodig zijn.

De RESOLUTE serie is eveneens verkrijgbaar met diverse andere seriële protocollen, zodat aansluiting op vele industriële aandrijvingen en besturingen mogelijk is.

DRIVE-CLiQ is een geregistreerd handelsmerk van Siemens.

 

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.