Navigatie overslaan

Wereldwijd succes voor nieuwe rotatieaskalibrator

Toen in 2011 de Renishaw XR20-W rotatieaskalibrator verscheen, veroorzaakte hij een omwenteling in de kalibratie van rotatieassen op bewerkingsmachines. Nu biedt de 'off axis' software nog meer flexibiliteit in de toepassingen.

Februari 2013

De Renishaw XR20-W rotatieaskalibrator is na zijn lancering in november 2011 populair geworden onder klanten. Sinds bijna 20 jaar geleden de oorspronkelijke RX10 werd ontwikkeld, zijn gebruikers andere eisen gaan stellen. Daarom is de nieuwe kalibrator gemakkelijker in te stellen en te gebruiken, en compacter uitgevoerd.

Dankzij deze drie eigenschappen samen hebben veel gebruikers ervaren dat ze met de XR20-W meer uiteenlopende machines kunnen testen en dit ook sneller kunnen.

De toepassingsmogelijkheden zijn nu nog uitgebreider door toevoeging van de nieuwe Renishaw 'off axis' rotatiesoftware. Daarmee is de XR20-W zelfs te gebruiken wanneer hij niet direct op de te testen rotatieas kan worden gepositioneerd. Gebruikers kunnen nu meer en andere bewerkingsmachines testen dan voorheen, waardoor hun investering zich eerder terugbetaalt en hun dienstenpakket voor klanten aantrekkelijker wordt. Service- en onderhoudsbedrijf Morley Machine Alignment Inc in de Verenigde Staten heeft daarmee al voordelen behaald, zo legt hun president Tony Morley uit:

Een XR20-W is 'off axis' gemonteerd op een 5-assig bewerkingscentrum bij Morley Machine Alignment, VS."De nieuwe Renishaw XR20-W rotatieaskalibrator bracht een omwenteling in hoe we rotatieassen van bewerkingsmachines kalibreren. Vóór de XR20-W werkten onze technici met twee gereedschappen: de oude Renishaw RX10 en onze zelf ontworpen 'Morleymeter' voor situaties waarin we de kalibrator niet op het centrum van de rotatie konden monteren. Met deze twee gereedschappen lukte het wel, maar ze waren zwaar, onhandig en langzaam. Het instellen kon lastig zijn, en met de bijbehorende kabels en bevestigingen moesten we zorgvuldig opletten om er zeker van te zijn dat de test goed verliep. De nieuwe draadloze XR20-W heeft dat allemaal veranderd. Instellen gaat nu snel en makkelijk, en de nieuwe RotaryXL software is een genoegen in het gebruik."

Hij vervolgt: "De XR20-W is zelfs te gebruiken in situaties uit het midden, zoals draaipunten of 5-assige machines met koppen. Dankzij een nieuwe methode die Renishaw ontwikkelde en de extra leverbare 'off axis' rotatiesoftware verloopt het mechanisch instellen snel, met alleen een algemene bevestiging. Zo kunnen we vlot verder met de geheel automatische testroutine."

En Tony Morley besluit: "De XR20-W is een van de gereedschappen die ons in staat stelden om onze klanten - meestal producenten van hoogwaardige componenten voor de luchtvaart - service te bieden van zeer hoog niveau en als bedrijf te groeien van 4 medewerkers enkele jaren terug tot een team van 20 mensen vandaag de dag."

De XR20-W is een geheel draadloze component voor gebruik met de Renishaw XL-80 en ML10 lasermeetsystemen. Gezamenlijk kunnen ze automatisch de positioneringsnauwkeurigheid van rotatieassen meten, met een herleidbare nauwkeurigheid van ± 1 boogseconde.

Over de hele wereld zijn gebruikers enthousiast over het nieuwe systeem:

"De XR20-W rotatieaskalibrator met Bluetooth® draadloze techniek heeft onze productiviteit en veiligheid verbeterd. De vereenvoudigde uitlijningsmethode en gebruikersvriendelijke software verhogen de flexibiliteit." - Satheesh Jayanna, assistent-manager kwaliteitszorg, Starrag India Private Limited, India (fabrikant van bewerkingsmachines)

"Deze XR20-W wordt gebruikt bij de kalibratie van alle rotatieassen volgens internationale normen. De nauwkeurigheid van de machinekalibraties en het vertrouwen binnen ons team zijn beide enorm gestegen na introductie van de XR20-W. Vergeleken met andere methodes besparen we ook veel tijd. Ik vind dit een onmisbaar kwaliteitsgereedschap voor alle bewerkingsmachines." - Dhr. C. S. Venkatesh, DGM – Machinebouw, kwaliteit en service, Machining Solutions Group, Kennametal India Limited, India (fabrikant van bewerkingsmachines)

Een XR20-W 'off axis' gemonteerd op een kantelbare tafel, Hurco, Taiwan."De XR20-W is gemakkelijk en flexibel in te stellen dankzij zijn afmetingen, gewicht, draadloze werking en gebruikersvriendelijke software. Daardoor zijn onze insteltijden voor tests nu 40% korter en de testtijden 20% korter. Daar komt nog het voordeel bij dat de Bluetooth® draadloze technologie het testen veiliger maakt en supervisie niet nodig is. De activiteiten op de werkvloer verstoren we dus niet, wat zeer gunstig is voor onze werk- en kwaliteitsprocedures." - Dhr. Luke Wang, assistant general manager van afdeling kwaliteitscontrole, Hurco, Taiwan (fabrikant van bewerkingsmachines)

"De XR20-W rotatiekalibrator is heel compact en simpel uit te lijnen. We kunnen er alle hoeken nauwkeurig mee kalibreren, en onze kalibratietijd werd 50% korter." - V. Saravanan, manager kwaliteitszorg - Machine tool Division, Lakshmi Machine Works Ltd, India (fabrikant van bewerkingsmachines)

Meer informatie over Renishaws producten voor kalibratie en nauwkeurigheidsmeting is te vinden op www.renishaw.nl/calibration.

Het Bluetooth woordmerk en de logo's zijn eigendom van Bluetooth SIG, Inc. Alle gebruik van deze merken door Renishaw plc vindt plaats onder licentie. Andere handelsmerken en -namen behoren toe aan hun respectievelijke eigenaars.

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.

Downloaden