Navigatie overslaan

VentilatorChallengeUK levert meer dan 13.000 beademingsapparaten op voor de NHS

Juli 2020

VentilatorChallengeUK heeft het einde van het consortium aangekondigd met de levering van 13.437 beademingsapparaten aan de NHS.

Op zondag 5 juli is het werk van VentilatorChallengeUK, het consortium van Britse luchtvaart-, motorsport-, automobiel- en medische bedrijven (waarvan Renishaw een van de oprichters was) afgerond na een meer dan verdubbeling van de voorraad die beschikbaar was voor de National Health Service (NHS) in het Verenigd Koninkrijk.

Het consortium, opgericht op 19 maart als reactie op de verwachte toename van het aantal COVID-19 gevallen, heeft met groot doorzettingsvermogen en energie gewerkt om tijdens de crisis de cruciale Penlon ESO 2 en Smiths paraPAC™ Plus-beademingsapparaten te leveren aan de NHS. In die tijd heeft het consortium:

  • De productie van het Penlon ESO 2-noodbeademingsapparaat en de Smiths paraPAC Plus™ opgeschaald. Beide voldeden aan de eisen van de medici naarmate de kennis over het virus vorderde.
  • Complete oprichting van zeven nieuwe grootschalige productiefaciliteiten bij Airbus AMRC Cymru in Broughton, Ford in Dagenham, GKN Aerospace in Luton en Cowes, McLaren in Woking, Rolls-Royce in Filton en STI in Hook, evenals de herstructurering van bestaande vestigingen van Smiths Medical in Luton en Penlon in Abingdon.
  • De piekproductie van de beademingsapparaten bedroeg meer dan 400 apparaten per dag, met 3 dagen als kortste tijd om 1000 beademingsapparaten te maken.
  • Opzetten van nieuwe parallelle bevoorradingsketens en verkrijgen van ongeveer 42 miljoen onderdelen en elektronische componenten via een complex logistiek netwerk van DHL in een end-to-end supply chain in slechts 1,5 week.
  • Ondanks de wereldwijde concurrentie voor onderdelen en uitdagingen tijdens de lockdown van de pandemie haalde het team onderdelen uit meer dan 22 landen, waarbij de verste afstand die een enkel onderdeel aflegde 5226 mijl was.
  • Behalen van volledige MHRA-goedkeuring voor het Penlon ESO 2-apparaat in slechts drie weken tijd, het eerste nieuwe aangepaste ontwerp van een beademingsapparaat dat wettelijk werd toegelaten als onderdeel van de strijd van de Britse overheid tegen COVID-19 en dat vervolgens het internationale kwaliteitskeurmerk kreeg door middel van een CE-label.
  • Werven en opleiden van een 3500-koppig montageteam in een nieuw tijdperk van afstand houden, waarbij een evenwicht werd gevonden tussen de twee vereisten van snelle levering en absolute naleving van de wettelijke normen die nodig zijn om de veiligheid van de patiënt te waarborgen.

VentilatorChallengeUK heeft op zondag 5 juli zijn laatste zending van complete beademingsapparaten verstuurd, waarna de bedrijven van het consortium terug zullen keren naar de reguliere productie.

Dick Elsy, voorzitter van VentilatorChallengeUK en CEO van High Value Manufacturing Catapult aan het woord:

"Wat VentilatorChallengeUK in twaalf weken tijd heeft bereikt is gewoon ongelooflijk. Het maken en produceren van een goedgekeurd product en het opzetten van productiefaciliteiten op deze schaal zou normaal gesproken jaren duren. Ik ben enorm trots op de energie, vastberadenheid en vindingrijkheid die elk bedrijf aan de dag heeft gelegd om in te spelen op deze landelijke behoefte.

Samen hebben we ervoor gezorgd dat de NHS steeds toegang had tot het aantal beademingsapparaten dat nodig was. We zijn ook blij dat we hebben bijgedragen aan het opbouwen van een vitale voorraad mochten er in de toekomst in het Verenigd Koninkrijk beademingsapparaten nodig zijn.

Deze samenwerking van de allerbeste mensen en capaciteiten van dit land in verschillende sectoren heeft echt het vermogen van de productiesector in het Verenigd Koninkrijk aangetoond. Terwijl nu alle benodigde beademingsapparaten aan de NHS zijn geleverd, wil het consortium de geleerde lessen vastleggen en delen binnen de technische gemeenschap - en met de overheid - als zeer belangrijke hulpmiddelen om de Britse industrie weer op de been te krijgen als de COVID-19-pandemie voorbij is."

De Britse regeringskanselier van het hertogdom Lancaster, Michael Gove, licht toe:

"De Ventilator Challenge is een groot succes geweest en ik wil elke fabrikant en ontwerper, en hun fantastische medewerkers, bedanken voor de enorme rol die ze hebben gespeeld in de nationale inspanning om onze NHS te beschermen en levens te redden. In ongeveer drie maanden tijd heeft de industrie 14.000 nieuwe apparaten gemaakt om levens te redden aan de NHS-frontlinie en om te helpen beschermen tegen een eventuele toekomstige uitbraak.

De Ventilator Challenge heeft aangetoond dat de productie in het Verenigd Koninkrijk de uitdaging altijd aangaat in een tijd van nationale nood. Iedereen die erbij betrokken was, is echt een held van de coronaviruscrisis."

De bijdrage van Renishaw:

Renishaw was een van de oprichters van het consortium en produceerde onderdelen voor zowel de Penlon- als de Smiths-beademingsapparaten. In slechts zes weken tijd werden in de Stonehouse- en Miskin-fabrieken 24 uur per dag en 7 dagen per week 115.000 metalen onderdelen geproduceerd op 30 CNC-bewerkingsmachines, bij het project waren ongeveer 350 medewerkers betrokken. In deze periode werd er meer dan 5 km aan metalen staven verbruikt - de lengte van 50 voetbalvelden - met een gewicht van ongeveer 25 ton - het gewicht van vijf Afrikaanse olifanten.


William Lee, Chief Executive van Renishaw, vertelt: "Ik ben trots op de rol die Renishaw heeft gespeeld in deze ongelooflijke poging om de NHS te ondersteunen in een tijd van nationale crisis en ook op de manier waarop de technische wereld heeft samengewerkt om iets te bereiken waarvan velen dachten dat het echt niet mogelijk was.”

Hij concludeert: "Door dit project is aangetoond dat dit een vitale sector is voor de economie die in de toekomst moet worden ondersteund als zijnde van strategisch nationaal belang." 

Consortiumleden:

Accenture, Airbus, AMRC Cymru, Arrow, DHL, Ford, GKN Aerospace, Haas F1, HVM Catapult, Inspiration Healthcare, McLaren, Mercedes-AMG F1, Meggitt, Microsoft, Newton, Penlon, PTC, Racing Point, Renault Sport Racing, Renishaw, Rolls-Royce, Siemens UK & Siemens Healthineers, Smiths Medical, STFC Harwell, STI, Thales, Unilever, Williams Advanced Engineering, Williams F1.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.