Navigatie overslaan

RESOLUTE™ absoluut encodersysteem met RKLA30 lineaire en hoekdeelmeetschaal

Kenmerken

 • Seriële interfaces: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
 • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Resoluties tot 1 nm bij 100 m/s
 • ± 5 µm/m nauwkeurigheid bij 20°C
 • Zijkabelaansluiting beschikbaar
 • Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool

Voordelen

 • Smalle 6 mm brede meetschaal geschikt voor toepassingen met beperkte ruimte
 • Geschikt voor hoekdeelmeting
 • Uitstekende bewegingsbesturing
 • Hoge vuilbestendigheid
 • Minder dan 10 nm RMS jitter voor een betere positionele stabiliteit
 • ± 40 nm interpolatiefout voor een soepele snelheidsregeling

Transparante patch voor websitebanners

Wat is RESOLUTE?

RESOLUTE is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch en uitstekende meetprestaties. Zijn gepatenteerde technologie behaalt een resolutie van 1 nm bij snelheden tot 100 m/s.

Een ultralage interpolatiefout (SDE, Sub-Divisional Error) en jitter resulteren in een lineair encodersysteem met een betere snelheidsregeling en hoge positiestabiliteit.

Wat is een RKLA30-S meetschaal?

De RKLA30-S is een smalle en platte roestvaststalen flexibele meetschaal, voorzien van een absolute schaalcodering met 30 µm pitch. Is nauwkeurig tot ± 5 µm/m en in lengtes tot 21 meter. De RKLA30-S wordt bevestigd op een machine-ondergrond, wat betere metrologische prestaties geeft wanneer de schaaluiteinden stevig vastgezet zijn op de ondergrond.

De flexibele RKLA30-S meetschaal is ook geschikt voor hoekdeelmetingen, waarbij de kleine dwarsdoorsnede het mogelijk maakt de schaal aan te brengen rondom een trommel, as of boog.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosetool ADTa-100 neemt uitgebreide real-time gegevens op van RESOLUTE™ encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool). De informatie wordt weergegeven via de gebruikersvriendelijke interface van de ADT View software. Terwijl meestal de ingebouwde set-up LED op de encoder afdoende is om het systeem te installeren, is de ADT te gebruiken als hulp bij meer uitdagende installaties. De ADT kan ook rapporteren over encoderprestaties en helpen bij storingzoeken in systemen om lange machinestilstand te vermijden.

Uitstekende bewegingsbesturing

De toonaangevende prestaties van de RESOLUTE zijn het resultaat van zijn geavanceerde, betrouwbare en innovatieve werkingsprincipe. Cruciaal hierbij is dat het systeem gebruik maakt van een enkelbaans "barcode" schaalformaat die niet wordt herhaald, met een nominale pitch van 30 µm. Met zijn geavanceerde optische ontwerp vangt de RESOLUTE leeskop bijna onmiddellijk een beeld van deze schaal die het, na analyse, mogelijk maakt dat een unieke positie wordt geïdentificeerd bij snelheden tot 100 m/s. Het systeem maakt het mogelijk om posities te bepalen met resoluties tot maar liefst 1 nanometer (het miljardste van een meter) en met weinig ruis (jitter tot 10 nm RMS) en een lage SDE (interpolatiefout: de fout binnen een meetschaalperiode) van slechts ± 40 nm. De encoder koppelt hierdoor terug met uitstekende betrouwbaarheid en zorgt voor een soepeler snelheidsregeling en superieure positiestabiliteit.

Smalle, robuuste en veelzijdige meetschaal

De RKLA is een robuuste roestvaststalen flexibele meetschaal voor encoders, met een breedte van 6 mm en een dikte van 0,15 mm. Hierdoor kan de meetschaal door stevige bevestiging op een machineas zodanig 'verbonden’ worden met de machine-ondergrond dat hij dezelfde thermische uitzettingscoëfficiënt en hetzelfde thermisch gedrag krijgt. Bewegingsverschillen tussen de meetschaal en de machine worden zo geminimaliseerd.

RKLA encodermeetschalen voor hoekdeelmeting

RKLA encodermeetschalen zijn handig op de benodigde lengte te knippen en aan te brengen op een eenvoudige cilindrische ondergrond, zonder dat daarvoor ingewikkelde bevestigingsmiddelen of uitlijningsvlakken met krappe toleranties nodig zijn.

Optie externe interface

Siemens DRIVE-CLiQ externe interface

 • Nodig voor Siemens DRIVE-CLiQ seriële interfaceDRIVE-CLiQ interface voor gebruik bij de RESOLUTE werkelijk absolute optische encoder
 • Ook beschikbaar met invoer van twee leeskoppen voor zeer nauwkeurige roterende systemen
 • Toont communicatie-alarmen
 • Dupliceert leeskop-LED

Er is geen externe interface nodig voor de andere beschikbare seriële interfaces.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool ADTa-100

Geavanceerde diagnosehulp ADTa-100

RESOLUTE encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool) zijn compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTa-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

 • Kalibratie op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
 • Digitale uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
 • Gegevens opslaan en exporteren
 • Nul instellen

Seriële interfaces

Seriële interfacesOmschrijvingCompatibele producten
BiSS C

Renishaw ondersteunt het BiSS C open protocol (één richting) voor absolute encoders. BiSS C is een snelle seriële interface, die perfect is voor dynamische assen die vragen om grote versnellingen, zeer soepele snelheidsregeling, uitstekende herhaalbaarheid en muurvaste positiestabiliteit.
RESOLUTE met BiSS C is leverbaar in zowel lineaire als roterende (hoek)encoderversies en is compatibel met vele gangbare industriële besturingen, aandrijvingen, digitale aflezingen en pc-tellerkaarten.

Pagina BiSS C compatibele producten

FANUC

RESOLUTE met FANUC (α of αi) seriële interface is leverbaar voor roterende en lineaire toepassingen.
RESOLUTE biedt vele voordelen voor hoogwaardige bewerkingsmachines die voorzien zijn van een FANUC besturing. Hogere snelheden, degelijke en betrouwbare pure seriële communicatie, beter volgen van contouren en grotere servo-stevigheid. Bovendien elimineren ze met hun contactloze werking omkeerspeling, torsie van assen en andere hysteresisfouten waardoor conventionele gesloten encoders geplaagd worden

n.v.t.


Mitsubishi

RESOLUTE met Mitsubishi seriële interface is leverbaar in roterende en lineaire vormen. RESOLUTE is compatibel met de J4 en J5 serie servo-aandrijvingen en de MDS-D2/ DH2/ DM2/ DJ aandrijvingen voor bewerkingsmachines.

n.v.t.

Panasonic


RESOLUTE met Panasonic seriële interface is leverbaar in lineaire en roterende vorm. Is compatibel met aandrijvingen van de series A5 en A6, en biedt een herhaalbare terugkoppeling met hoge resolutie voor een betere servo- en snelheidscontrole.

n.v.t.

Siemens DRIVE-CLiQ

RESOLUTE met Siemens DRIVE-CLiQ seriële interface is leverbaar (en gebruikt een externe interface) voor lineaire en roterende toepassingen. Siemens DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten.

n.v.t.

Yaskawa

RESOLUTE met Yaskawa seriële interface is leverbaar in roterende en lineaire vorm, en compatibel met Sigma-5 en Sigma-7 Servopacks.

n.v.t.

Zie het datablad voor alle gegevens.

Technische specificaties

Meetstandaard

Smalle roestvaststalen flexibele meetschaal met zelfklevende achterkant, voor montage direct op een ondergrond

Geschikt voor hoekdeelmetingen (minimale radius van hoekdeel: 50 mm*)

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Schaalpitch

Nominaal 30 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt bij 20 °C

Lengte: afgestemd op ondergrondmateriaal als de meetschaaluiteinden zijn bevestigd met eindklemmen
Hoekdeel: 10,1 ± 0,2 µm/m°C

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

± 5 μm/m

Schaallengte

Tot 21 m

Maximale snelheid

(Zie datablad voor details)

Tot 100 m/s

Seriële interfaces

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ, Yaskawa

Resoluties

BiSS C: 50 nm, 5 nm en 1 nm

FANUC, Mitsubishi, Siemens DRIVE-CLiQ en Yaskawa: 50 nm en 1 nm

Panasonic: 100 nm, 50 nm en 1 nm

Interpolatiefout (SDE)

± 40 nm

Elektrische aansluiting

Tot 10 m kabellengte met D-type connectoren (9-pins of 15-pins), flying lead, FANUC-compatibele aansluiting, LEMO en M12

Voedingsspanning

5 V ± 10%, max 250 mA @ 5 V (beëindigd)

Trilling (operationeel)

300 m/s2 max @ 55 Hz tot 2000 Hz

Schok (niet-operationeel)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +80 °C

Afdichting

IP64

Zie het datablad voor alle gegevens.

* Neem voor kleinere diameters contact op met uw Renishaw-vertegenwoordiging.