Navigatie overslaan

Renishaw introduceert de nieuwe XM-60 meerassige kalibrator

September 2016

De XM-60 is in staat om in alle zes vrijheidsgraden te meten vanuit één opstelling, in elke oriëntatie voor lineaire assen. Het systeem biedt door zijn eenvoud en tijdbesparing een aanmerkelijke verbetering ten opzichte van conventionele lasermeettechnieken.

In zes vrijheidsgraden meten met de XM-60

Nu er aan producttoleranties strengere eisen gesteld worden, moeten fabrikanten rekening gaan houden met alle foutbronnen van hun productiemachines, zowel lineaire als hoek- en rechtheidsfouten. De XM-60 neemt al deze fouten op vanuit één enkele opstelling. De XM-60 meerassige kalibrator werd ontwikkeld voor de bewerkingsmachinemarkt en is een aanvulling op de productlijn van Renishaw voor kalibratie met onder meer het XL-80 lasersysteem, de XR20-W rotatieaskalibrator en de QC20-W draadloze ballbar. De XM-60 maakt gebruik van de XC-80 omgevingscompensator om te corrigeren voor omgevingscondities.

De XM-60 meerassige kalibrator heeft een zeer nauwkeurig lasersysteem dat unieke technologie bevat met een gepatenteerde optische meting van kanteling en verzending via optische glasvezel. De compacte zendeenheid staat op enige afstand van de lasereenheid, waardoor er op het meetpunt minder warmte-effecten zijn. Montage direct op de machine is mogelijk op een zijkant, ondersteboven of zelfs op de rugzijde, wat met name een voordeel is bij moeilijk toegankelijke plaatsen op de machine.

Meetonzekerheden verminderen is van het grootste belang voor elke gebruiker. De Renishaw XM-60 is ervoor ontworpen om machinefouten direct te meten, zodat de onnauwkeurigheden worden verminderd die bij andere meettechnieken soms ontstaan door complexe berekeningen. Directe meting maakt het vergelijken van een machine voor en na aanpassingen tot een snelle en simpele taak, met de bestaande programma's van de gebruiker voor productmeting met de XL-80. De ontvanger is geheel draadloos en wordt gevoed door oplaadbare batterijen. Dit voorkomt dat tijdens machinebewegingen kabels moeten meebewegen en dan mogelijk onnauwkeurigheden veroorzaken of tijdens het meten de laserbundel doorkruisen.

Van elke XM-60 meerassige kalibrator zijn de activiteiten herleidbaar naar internationale normenen elk apparaat wordt gecertificeerd voor de levering. Zo kunnen gebruikers erop vertrouwen dat hun systeem dag na dag de gespecificeerde nauwkeurigheid levert waar dat belangrijk is - op de werkvloer.

De introductie van de XM-60 meerassige kalibrator wordt ondersteund door de lancering van een nieuwe versie van het Renishaw CARTO softwarepakket, die de gebruikers door de activiteiten van het meetproces leidt. CARTO 2.0 bevat applicaties van Capture en Explore die al gegevensopname en -analyse bieden voor het XL-80 laserinterferometersysteem. De CARTO gebruikersinterface is gemakkelijk te configureren voor de voorkeuren van de gebruiker, met name door van thema te wisselen en de schermen naar wens aan te passen. Gebruik op een tablet is probleemloos en de menugedeeltes zijn te vergroten voor nog meer gebruiksgemak op compacte beeldschermen. Testmethodes worden automatisch opgeslagen, dus voor herhaald testen kunnen gebruikers gewoon een eerdere test oproepen.

XM-60 op Z-as van een machine

Capture 2.0 heeft een geheel nieuwe voorziening om productprogramma's te genereren, die Fanuc 30, Heidenhain 530, Mazak Matrix en Siemens 840D besturingen ondersteunt. In latere versies wordt deze reeks verder uitgebreid. Het pakket heeft geavanceerde voorzieningen om automatisch de rusttijd in het programma in te stellen op basis van de gemiddelde periode die de gebruiker selecteert, en een 'gelijke tijd'-stand voor op tijd gebaseerde opname bij gebruik van het XL-80 systeem. Bij de XM-60 gebruikt Capture 2.0 de functionaliteit voor rechtheidsmeting van de kalibrator om het gebruiksgemak te verbeteren.

De XM-60 biedt zijn gebruikers krachtige mogelijkheden voor machinediagnose door in alle vrijheidsgraden te meten met één 'shot'. Door opname bij elke meting van drie lineaire en drie roterende foutbronnen, kunnen gebruikers de bron van de fouten ontdekken in plaats van het effect, dat vaak aan het licht komt wanneer alleen lineair gemeten wordt. Het verwerken van al deze gegevens wordt gedaan door de Explore 2.0 applicatie die een samenvatting weergeeft van alle zes de gegevenskanalen, waarvan elke af te beelden is volgens een reeks van internationale normen. Ook het beheren van zulke grote datavolumes verloopt gemakkelijk binnen Explore 2.0. De gebruiker kan een zelf gedefinieerd merkteken toekennen aan elke test of groep van tests in de database, en gegevens kunnen gefilterd worden op die merktekens.

De Renishaw XM-60 meerassige kalibrator wordt geleverd in een robuuste Peli™ systeemkoffer, met ruimte voor toebehoren en een XC-80 compensatorset. De koffer is gebouwd om het lasersysteem veilig op te bergen en te vervoeren en bij veel toepassingen kan de lasereenheid tijdens het meten in de koffer blijven, wat het installeren eenvoudiger maakt. Als extra hulpmiddel om de XM-60 op machines te bevestigen is een bevestigingsset verkrijgbaar, die geleverd wordt in een draagkoffer voor gemakkelijk transport.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's, bedrijfsdocumentatie en informatie over Renishaw en zijn producten vindt u in ons mediacentrum.