Navigatie overslaan

RESOLUTE™ ETR absoluut encodersysteem met REXA roterende (hoek) ring.

Kenmerken

 • Beschikbaar protocol: BiSS®
 • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Resoluties tot 32 bits/omw
 • Snelheid tot 8500 omw/min
 • Werktemperatuurgebied: -40 °C tot +80 °C
 • Geïnstalleerde nauwkeurigheid tot ±1 boogseconde
 • Zijkabelaansluiting beschikbaar

Voordelen

 • Dikke ring
 • Uitstekende bewegingsbesturing
 • Ruime insteltoleranties
 • Minder dan 10 nm RMS jitter voor een betere positionele stabiliteit
 • ± 40 nm interpolatiefout voor een soepele snelheidsregeling

Transparante patch voor websitebanners

Wat is RESOLUTE ETR?

RESOLUTE ETR (Extended Temperature Range) is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch, dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw niveau in positieterugkoppeling vormt. Het is de eerste absolute encoder ter wereld die een 32-bits resolutie haalt bij 8.500 omw/min .
Het omvat alle voordelen van de revolutionaire RESOLUTE absolute, fijne pitch hoekencoder voor zware toepassingen bij lage temperatuur. Met bediening gegarandeerd tot -40 °C (-40 °F) in niet-condenserende omgevingen RESOLUTE ETR is bij uitstek geschikt voor gebruik in veeleisende toepassingen zoals telescopen, wetenschappelijk onderzoek en defensie en ruimtevaart.

De 'Queen's Award for Enterprise': Innovation 2015

 

Winnaar van een 'Queen's Award for Enterprise 2015' in de categorie Innovatie

Wat is een REXA ring?

REXA is een roestvaststalen ring uit één stuk met een 30 µm rechtstreeks op de omtrek aangebrachte absolute schaalverdeling. De grotere dwarsdoorsnede zorgt voor minder installatiefouten behalve excentriciteit wat gemakkelijk te corrigeren is met het gemiddelde resultaat van twee Resolute leeskoppen. Met ±1 boogseconde aan totale ingestelde nauwkeurigheid, geen koppelingsverliezen en een buitengewone herhaalbaarheid.
REXA is leverbaar in verschillende maten (Ø 52 mm tot Ø 413 mm) met een ruime binnendiameter voor flexibele integratie. De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

ETR (Extended Temperature Range)

Met rvs schalen en weerstand tegen hoge trillingen is de RESOLUTE ETR absolute encoder ontworpen om zware omstandigheden te weerstaan, maar biedt een uitstekende metrologie, uitzonderlijk hoge snelheden en een uitstekende betrouwbaarheid op rotatie-assen.

Uitstekende bewegingsbesturing

De toonaangevende prestaties van de RESOLUTE zijn het resultaat van zijn geavanceerde, betrouwbare en innovatieve werkingsprincipe. Cruciaal hierbij is dat het systeem gebruik maakt van een enkelbaans "barcode" schaalformaat die niet wordt herhaald, met een nominale pitch van 30 µm. Met zijn geavanceerde optische ontwerp vangt de RESOLUTE leeskop bijna onmiddellijk een beeld van deze schaal die het, na analyse, mogelijk maakt dat een unieke positie wordt geïdentificeerd bij snelheden tot 100 m/s. Het systeem maakt het mogelijk om posities te bepalen met resoluties tot maar liefst 1 nanometer (het miljardste van een meter) en met weinig ruis (jitter tot 10 nm RMS) en een lage SDE (interpolatiefout: de fout binnen een meetschaalperiode) van slechts ±40 nm. De encoder koppelt hierdoor terug met uitstekende betrouwbaarheid en zorgt voor een soepeler snelheidsregeling en superieure positiestabiliteit.

Ruime insteltoleranties

De RESOLUTE volgt niet de conventionele techniek van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen. In plaats daarvan heeft deze absolute encoder een enkelbaans optische absolute meetschaal, en worden de absolute positie en de omvatte fase-informatie gecombineerd in één code. Deze technologie geeft de RESOLUTE veel ruimere insteltoleranties (verdraaiing ±0.5°) voor snel en gemakkelijk installeren en een uitstekende betrouwbaarheid op lange termijn, zelfs indien de bewegingsassen zich later zetten of verplaatsen. Als hulpmiddel bij installatie en diagnose bevindt zich op de leeskop een ingebouwde set-up LED.

ProtocolOmschrijvingDatabladCompatibele producten
BiSS®

Renishaw ondersteunt het BiSS-C open protocol (één richting) voor absolute encoders. BiSS is een snel serieel protocol, dat perfect is voor dynamische assen die vragen om grote versnellingen, zachte snelheidsregeling, uitstekende herhaalbaarheid in twee richtingen en superieure positiestabiliteit.
RESOLUTE met BiSS is leverbaar in zowel lineaire als roterende (hoek)encoderversies en is compatibel met vele gangbare industriële besturingen, aandrijvingen, digitale aflezingen en pc-tellerkaarten.

RESOLUTE BiSS

BiSS compatibele productpagina

Technische specificaties

Meetstandaard

REXA: één stuk ultrahoge nauwkeurige absolute gecodeerde roestvrij stalen ring

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Schaalpitch

Nominaal 30 μm

Buitendiameter ring

52 mm tot 417 mm

Totale geïnstalleerde nauwkeurigheid (met 2 leeskoppen)

(≥ 100 mm diameter) ±1 boogseconde

(75 mm diameter) ±1,5 boogseconden

(≤ 57 mm diameter) ±2 boogseconden

Maximale snelheid

(Zie datablad voor details)

8500 omw (op 52 mm ring)

Protocollen†

BiSS C

Resoluties

BiSS C: 18-bits, 26-bits en 32-bits

Interpolatiefout (SDE)

±40 nm

Elektrische aansluiting

0,5 m tot 10 m kabellengte met D-type connectoren (9-pens of 15-pens), flying lead

Voedingsspanning

5 V ±10%, 250 mA @ 5 V (beëindigd)

Trilling (operationeel)

300 m/s2  max bij 55 Hz tot 2000 Hz

Shock (niet-operationeel)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

-40 °C tot +80 °C

Afdichting

IP64

Zie de databladen voor alle gegevens.

Andere protocollen worden voortdurend toegevoegd.

Downloaden

Databladen

White papers

Technische tekeningen

De werking

RESOLUTE communiceert puur serieel in twee richtingen, volgens een aantal in de industrie gangbare protocollen, met zowel gerichte als open varianten. 

RESOLUTE™ encoder optisch ontwerp met annotaties

Het proces begint ...

De controller initieert bediening door een bericht naar de leeskop te sturen, met instructies om de absolute positie op de lineaire of roterende schaal op dat moment vast te leggen. De leeskop reageert door te knipperen met een high-power LED-bron om de schaal te verlichten. De flitsduur duurt maar 100 ns om onscherpte op bewegende assen te minimaliseren. Het is belangrijk dat de timing binnen een paar nanoseconden wordt gecontroleerd om de relatie te behouden tussen gevraagde en gerapporteerd positie, één van de essentiële kenmerken die RESOLUTE bij uitstek geschikt maken voor zeer gespecificeerde bewegingssystemen. 

 

 

Enkelbaans schaal

De schaal is in principe een enkele baan van contrasterende lijnen over de volledige breedte op basis van een nominale periode van 30 µm. De afwezigheid van meerdere parallelle banen zorgt voor belangrijke immuniteit tegen verdraaiingen en veel meer zijdelingse tolerantie in koppositie.

Beeldopname

De schaal wordt afgebeeld, via een asferische lens die vervorming minimaliseert, op een aangepaste detectorreeks speciaal ontworpen voor RESOLUTE. De optische opstelling, met een opgevouwen verlichtingspad maar directe beeldvorming, is zeer compact maar stabiel voor betrouwbare en uitstekende metrologie.

Decoderen van gegevens en analyse

Nadat de afbeelding is opgevangen door de detector, wordt de afbeelding overgebracht via een analoog-naar-digitaalomzetter (ADC) naar een krachtige Digital Signal Processor (DSP). De speciaal ontwikkelde algoritmen krijgen dan een werkelijk absoluut, maar relatief grove positie van de code ingebed in de schaal. Dit proces wordt gecontroleerd en correcties worden gemaakt door andere algoritmen in de DSP die redundantie en opzettelijke beperkingen in de schaalcode benutten. Ondertussen berekenen andere routines een fijne positie met een zeer hoge resolutie die die vervolgens wordt gecombineerd met de grove positie om een ​​werkelijk absolute en zeer hoge resolutielocatie te krijgen.

Definitieve controles en data-uitvoer

Na de definitieve foutcontroles wordt deze informatie geüpload in het juiste protocol op de controller als een pure seriële communicatie die positie weergeeft tot op 1 nm. Bescherming tegen elektrische geluidsoverlast wordt geleverd door toevoeging van een Cyclic Redundancy Check (CRC). Het gehele proces kan slechts enkele microseconden duren en kan tot 25.000 keer per seconde worden herhaald. Door een verscheidenheid aan technieken, waaronder het aanpassen van de lichtflitsduur op de assnelheid, wordt deze prestatie bij een snelheid tot 100 m/s, met behoud van uitzonderlijk lage positionele verdraaiing bij lagere snelheden.

En het resultaat is ...

Een encoder met royale installatietoleranties: RESOLUTE maakt een verdraai-, helling- en kanteltolerantie van ±0,5° mogelijk en een indrukwekkende afstand meetschaal-leeskop van ±150 µm. Ondertussen bieden de royale optische footprint en geavanceerde fout-corrigerende procedures uitstekende immuniteit tegen optische vervuiling, zowel deeltjes als vette vegen. En dit alles met behoud van 1 nm resolutie bij 100 m/s: RESOLUTE is het antwoord op de absoluut moeilijkste uitdaging.