Navigatie overslaan

BOST verkort machine-insteltijd met 50% en verbetert nauwkeurigheid van rotatieassen met oplossingen voor machinekalibratie van Renishaw

BOST Machine Tools Company (BOST) is een gerenommeerde fabrikant van zware en ultrazware draaibanken en zware freesmachines, gevestigd in Asteasu, Gipuzkoa, Spanje. Het bedrijf werd opgericht in 1972 als Talleres Bost en deed aanpassingen aan bestaande draaibanken. Sinds 1987 levert BOST aan klanten uitgebreide ontwerp-, fabricage- en installatiediensten voor nieuwgebouwde bewerkingsmachines met algemene bewerkingen als draaien, boren, frezen en kotteren.

Achtergrond

Het innovatievermogen van BOST is constant aanwezig in zijn hele productlijn, waardoor het sinds 1981 is uitgegroeid tot een technische onderneming die gespecialiseerd is in deze sector. Het machineprogramma van BOST omvat allerlei sectoren, waaronder olie en gas, luchtvaart, defensie en spoorwegen. Daarnaast beschikt het bedrijf over 8.000 M2 aan productiefaciliteiten.

Het dynamische team van BOST levert de klanten voortdurend zeer flexibele en gepersonaliseerde diensten. BOST staat erop dat elke machine vóór het verlaten van de fabriek een grondig verificatieproces ondergaat voor onder meer geometrische precisie, herhaalbaarheid en belastbaarheid.

De productiefaciliteiten van BOST in Asteasu (Spanje)De productiefaciliteiten van BOST in Asteasu (Spanje)

Uitdaging

Met een steeds veeleisender markt werd het voor BOST noodzakelijk om de nauwkeurigheid van rotatieassen te verifiëren en te verbeteren, waarbij kalibratie van roterende B-assen de voornaamste uitdaging was. Kalibratie van de B-as is bij prestatieverificatie van 5-assige machines essentieel om de kwaliteit te behouden, maar vanwege het ontwerp van de rotatiekoppen kon voor de verificatie geen apparatuur op het midden van deze assen aangebracht worden.

BOST wilde ook de prestaties verbeteren van de C-assen, die werden gemeten met een pentaprismasysteem. Deze methode bood geen meetflexibiliteit; een 360-gradentest is beperkt tot opname van 12 posities met intervallen van 30 graden.

Oplossing

Technici van Renishaw demonstreerden de XR20-W kalibrator voor rotatieassen op diverse machines van BOST. De XR20-W bood volledige flexibiliteit bij het instellen van de testmethode. Tests konden geconfigureerd worden met opname-intervallen en meetbereiken die nodig waren voor de te testen as.

Dankzij de Renishaw Off axis rotatiesoftware kon de XR20-W uit het midden van de asrotatie aangebracht worden, wat een eenvoudige oplossing vormde voor kalibratie van roterende B-assen.

Met deze flexibiliteit kon BOST verbeteringen realiseren in de specificaties van de roterende B- en C-assen.

De XR20-W kalibrator voor rotatieassen biedt een snelle en nauwkeurige oplossing voor het meten van rotatieassen.

BOST Machine Tools Company (Spanje)

Machine calibration is verified using Renishaw's XR20-W and XL-80

Resultaten

Tijdens de zoektocht naar de beste oplossing wendde BOST zich tot Renishaw, want ze hadden al eerder oplossingen van Renishaw voor machinekalibratie in gebruik genomen. De Renishaw XL-80 laserinterferometer biedt een gestabiliseerde laserbron en compensatie voor omgevingsfactoren, resulterend in een lineaire meetnauwkeurigheid binnen ± 0,5 ppm en tot wel 50% kortere kalibratietijden. BOST gebruikt de XL-80 ook voor controle van de positioneringsnauwkeurigheid bij hoek- en rechtheidsfouten.

De machinekalibratie wordt geverifieerd met het Renishaw QC20-W-ballbarsysteem voor circulariteitstests in de vlakken XY, YZ en ZX. Dit stelt BOST in staat om hoogwaardige machines te produceren met een herleidbare certificering.

Na overleg met Renishaw besloot BOST de XR20-W kalibrator voor rotatieassen aan te schaffen, die voor hun wensen de beste 5-assige kalibratie-oplossing vormde. In combinatie met de XL-80 laserinterferometer biedt deze een hoge nauwkeurigheid van ± 1 boogseconde, gemakkelijk instellen en snelle gegevensopname.

De XR20-W heeft de flexibiliteit om zowel op de as als buiten de as te kunnen meten, met gebruik van de Renishaw Off axis rotatiesoftware en CARTO software. Off axis meten levert BOST herleidbare kalibratiegegevens.