Navigatie overslaan

Ultra-compact radio transmission touch probes for a wide range of machines

Renishaw vult zijn vooraanstaande serie taster- en softwareproducten aan met nieuwe schakelende tastersystemen voor machines, waaronder draaibanken, waarop een zichtlijn voor optische signaaloverdracht moeilijk te realiseren is.

RMP40 ultra compacte meettaster met radiotransmissie Renishaw baart opzien met de introductie van nieuwe schakelende tastersystemen die met de unieke technologie van transmissie met frequentiesprongen over gespreide bandbreedte (FHSS) automatisch instellen en meten in het proces mogelijk maken op CNC bewerkingsmachines van alle maten. De nieuwe uiterst compacte RMP40 meettaster is vooral bestemd voor meerassige en draai-freestoepassingen, terwijl zijn variant, de RLP40 schakelende taster, specifiek bedoeld is voor zware omstandigheden bij draaiwerk. Ook de RMP40M met alleen transmissie wordt geïntroduceerd.

Familie van meettaster met radio transmissie

Deze nieuwe producten versterken Renishaws wereldwijd leidende positie in tastersystemen en -software, die allerlei voordelen bieden zoals kortere insteltijden, minder uitval, lagere opspankosten en betere procesbesturing. Tot de reeks inspectietasters op radiobasis behoren al de meerdere malen bekroonde RMP60 schakelende taster en de in zijn klasse toonaangevende RMP600 precisietaster met Renishaws gepatenteerde Rengage™ 3D-drukmetingtechnologie.

Met slechts 40 mm diameter en 50 mm lengte koppelt het RMP40 tastersysteem de compactheid van het prijswinnende Renishaw OMP40 tastersysteem met optische transmissie aan de robuustheid en veelzijdigheid van de unieke Renishaw FHSS-radiotransmissie. Deze combinatie betekent dat de RMP40 geschikt is voor gebruik op bewerkingsmachines van alle maten, en speciaal voor meerassige en draai-freestoepassingen waarbij een zichtlijn tussen de inspectietaster en zijn interface niet altijd behouden kan blijven.

Uniek transmissiesysteem

De FHSS-radiotransmissie van de RMP40 is hetzelfde unieke maar beproefde en vertrouwde systeem als dat van de bestaande Renishaw RMP60 en RMP600 tasters in duizenden gebruikssituaties wereldwijd. Het werkt samen met de standaard radio-machineinterface (RMI) en gebruikt de 2,4 GHz frequentieband, zodat het in de hele wereld ‘legaal’ is en machinebouwers en gebruikers onafhankelijk van hun locatie dezelfde meettasters kunnen specificeren en toepassen. Het systeem is eveneens ongekend robuust en flexibel dankzij de frequentiediversiteit, waarbij de taster en zijn interface voortdurend overspringen van het ene transmissiekanaal naar het andere. Dit voorkomt ‘dode punten’ in de werkomgeving en vermijdt radio-interferentie in het systeem; beide gebruikelijke problemen voor andere inspectietasters met radiotransmissie die werken met een vast kanaal zonder frequentiesprongen te maken.

Uiteraard beschikt de RMP40 schakelende taster over de gepatenteerde Renishaw Trigger Logic™ menu’s voor instellen en bedrijfsstand kiezen. Hiermee kunnen gebruikers snel en gemakkelijk hun tastersysteem configureren voor hun eigen specifieke situatie, zonder iets lastig te demonteren of kleine schakelaartjes om te zetten.

Nieuwe meettaster voor CNC draaibanken

De RLP40 is een inspectietastersysteem met radiotransmissie voor draaibanken, dat in veel eigenschappen overeenkomt met de RMP40 schakelende meettaster. De RMP40M is een radiotransmissiemodule met een standaard M16 adapter voor gebruik met de beproefde Renishaw LP2 draaibanktasters.
De RLP40 schakelende taster biedt alle basiskenmerken en voordelen van de RMP40, maar is er speciaal op gebouwd om de zware omstandigheden te weerstaan die vaak op draaibanken en draaicentra heersen. De RLP40 is net als alle Renishaw tasters afgedicht volgens IPX8, maar heeft daarnaast een eenvoudig te onderhouden extra bescherming tegen schade door spanen en schilfers met hoge snelheid.

De RMP40M module biedt ook alle voordelen van het RMP40 systeem, en maakt het mogelijk om de flexibele FHSS-radiotransmissie toe te passen in situaties waarin de LP2 familie van schakelende tasters, adapters en toebehoren nodig is.

Montage op bewerkingsmachines

Met hun combinatie van gebruikersvriendelijke bediening, robuustheid, grote flexibiliteit en bewezen betrouwbaarheid zijn zowel de RMP40 als de RLP40 welkome en veelzijdige aanvullingen op de alsmaar groeiende Renishaw familie van inspectietasters. Ook montage op bestaande machines is mogelijk. Voor gebruikers is verder van belang dat een vertrouwd wereldwijd netwerk klaar staat om service, ondersteuning en praktische deskundigheid te bieden.

Het Renishaw programma van gereedschapinsteltasters, inspectietasters en tastersoftware bestrijkt het gehele gebied van tastertoepassingen op bewerkingsmachines. Het loopt van gereedschap en werkstukken instellen tot aan procesbesturing en complexe verificatietaken op de machine, of het nu gaat om een eenvoudige freesbank of een ingewikkelde meerassige machine.

 

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.

Downloaden voor redactie

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.