Navigatie overslaan

Uitgebreide reeks

Renishaw levert styli voor uiteenlopende behoeften en taken, zoals (onder vele andere) compatibiliteit met tasters van Zeiss en FARO.

Toepassing van styli

Renishaw biedt een uitgebreide reeks van nauwkeurig gemaakte styli en toebehoren voor styli voor gebruik op onze meettasters voor CMM's, bewerkingsmachines en Equator™ meetsystemen.

Styli voor scannen kiezen

Voor scannen en producten digitaliseren op CMM's en bewerkingsmachines is de keuze van de juiste stylus essentieel.

Kies de juiste stylus voor uw toepassing

De keuze van styli voor scannen is afhankelijk van de scantoepassing en het type scanningtaster dat gebruikt wordt. Neem een stylus met dezelfde radius als het laatste snijgereedschap waarmee het product gemaakt werd.

Houd de stylus zo kort mogelijk om de doorbuiging te beperken, maar kies hem lang genoeg om te voorkomen dat de stylushouder aanloopt.

Overwegingen voor de toepassing

Bij puntmetingen komt de kogel maar een heel korte tijd in contact met het productoppervlak. Scannen verloopt anders, want daarbij glijdt de kogel over het productoppervlak. Omdat dat contact voortduurt, is er dus lange tijd een glijdend contact tussen de kogelstylus en het oppervlak van het product.

Renishaw heeft een uitgebreid onderzoeksprogramma uitgevoerd om de interactie tussen kogelmaterialen en productoppervlakken te bestuderen. Alle tests met kogelmaterialen hebben aangetoond dat materiaal wordt afgezet op de kogeloppervlakken. Het wordt aanbevolen om tussen de inspecties de kogels te reinigen met een droge pluisvrije doek, zodat geen restanten achterblijven.

Slijtage door schuring (schurende materialen scannen)

Als producten van bijvoorbeeld gietijzer worden gemeten, dan kunnen zowel de kogelstylus als het productoppervlak slijten door de schuring. Achterblijvende minuscule deeltjes kunnen fijne krassen op de kogelstylus en het productoppervlak veroorzaken. Voor zulke toepassingen adviseren wij styli met een kogel van zirconia om dit effect te minimaliseren.

Slijtage door aanhechting (aluminium producten scannen)

Indien een aluminium oppervlak gescand wordt met een robijnkogel, dan trekken die twee materialen elkaar aan. Er gaat meestal materiaal over van het zachtere naar het hardere oppervlak. Dit betekent dat aluminium wordt afgezet op het kogeloppervlak. Dit aluminiumlaagje is al goed te zien na slechts 100 m voortdurend meten via hetzelfde contactvlakje van de styluskogel. Voor zulke toepassingen adviseren wij styli met een kogel van siliciumnitride. Dit materiaal stoot aluminium af, zodat afzetting vrijwel nooit voorkomt.