Navigatie overslaan

Snelle automatische controle van meerassige bewerkingsmachines

De AxiSet™ Check-Up van Renishaw is een betaalbare oplossing om de uitlijning en positienauwkeurigheid van rotatieassen te controleren. De nu leverbare nieuwste versie biedt een aantal belangrijke nieuwe voordelen

23.08.11

AxiSet Check-Up De AxiSet™ Check-Up van Renishaw is een betaalbare oplossing om de uitlijning en positienauwkeurigheid van rotatieassen te controleren. In slechts enkele minuten kunnen gebruikers van vijfassige bewerkingscentra en meervoudige draai/freesmachines de fouten in de uitlijning en geometrie opsporen die mogelijk de oorzaak zijn van lange insteltijden en producten buiten tolerantie. De nu leverbare nieuwste versie biedt een aantal belangrijke nieuwe voordelen.

De markt van meerassige machines is sterk gegroeid, maar kende tot nu toe geen gemakkelijke en betrouwbare methode om de nauwkeurigheid van rotatieassen te analyseren en problemen door onjuiste instellingen, botsingen of schade te identificeren. De sleutel tot nauwkeurig bewerken is begrijpen waar het rotatiemiddelpunt van de rotatieassen zich bevindt ten opzichte van de lineaire assen van de machine. Zonder nauwkeurige gegevens over deze middelpunten is een machinebesturing niet in staat om de relatieve posities van gereedschap en product betrouwbaar te sturen terwijl de assen roteren, met als gevolg dat de bewerkingsresultaten niet consistent zijn.

De AxiSet Check-Up van Renishaw biedt nauwkeurige en herhaalbare testresultaten op basis van automatische meetroutines. Hierin worden met een referentieobject nauwkeurigheidsgegevens verzameld, waarna een eenvoudige maar krachtige analyse volgt. Alle tests maken gebruik van bestaande (op de spindel gemonteerde) Renishaw meettasters, die op de meeste meerassige machines standaard aanwezig zijn. De meetroutines worden gegenereerd met machinespecifieke macrosoftware die bij de AxiSet Check-Up meegeleverd wordt.

Hoekgrafiek Installeren gaat snel en simpel. De test begint met het plaatsen van een bijgeleverde kalibratiekogel op een magnetische voet binnen het werkbereik van de bewerkingsmachine. Daarna wordt via de meegeleverde specifieke macrosoftware een meettaster geprogrammeerd om automatisch referentiemetingen te doen rondom de kogel. De gebruiker heeft alle mogelijkheden om bijvoorbeeld bepaalde testhoeken te definiëren, zodat de machine in kritische oriëntaties getest wordt. Om met maximale nauwkeurigheid te testen is het aan te raden om Renishaws zeer nauwkeurige Rengage™ drukmetende tasters te gebruiken.

De meetresultaten van de AxiSet Check-Up test gaan naar een pc, waarop een bijgeleverd Microsoft® Excel® spreadsheet een heldere analyse van de gegevens presenteert en de machinenauwkeurigheid vergelijkt met gedefinieerde toleranties.

De analyse van de machineprestaties wordt weergegeven in diverse formaten, waaronder een nauwkeurigheidsgrafiek die geleidings- en centreringsfouten aangeeft, een vergelijking van twee sets gegevens van dezelfde machine, een goed- of afkeurmelding op basis van voorgedefinieerde toleranties naar keuze, en een historie om de nauwkeurigheid van rotatieassen door de tijd heen te volgen. De hele analyse in het spreadsheet is met Microsoft® Word® tot een eenvoudig rapport te verwerken.

Historiegrafiek De nieuwste versie 2 van AxiSet Check-Up biedt nu belangrijke nieuwe voordelen. Fouten in middelpunten en draaibankmiddellijnen, gedefinieerd langs de lineaire assen en opgeslagen in de besturing, worden elk apart gerapporteerd met aanbevolen correctiewaarden om de machine te optimaliseren. Naar voorkeur van de gebruiker gebeurt het rapporteren van fouten in incrementele of in absolute vorm. Handmatig is een extra rekenmethode te selecteren om de meest geschikte middelpunten te bepalen voor het bewerken van willekeurige vormen of hoekvormen. Andere nieuwe functionaliteiten van versie 2 zijn het automatisch back-uppen en terugplaatsen van meerdere sets gegevens, en de compatibiliteit met Microsoft® Windows 7 en Office 2010.

Om met de AxiSet™ Check-Up de nauwkeurigheid van rotatieassen optimaal te analyseren, is het van belang dat de drie standaard lineaire assen van de machine binnen hun specificatie werken. Dit is vast te stellen en indien nodig te corrigeren met het Renishaw XL-80 laserkalibratiesysteem, waarna regelmatige controle kan plaatsvinden met de Renishaw QC20-W ballbar. Combinatie van deze krachtige producten om nauwkeurigheid te testen stelt vijfassige bewerkingscentra en draai/freesmachines in staat om consistent producten van de hoogste kwaliteit te leveren.

Meer informatie vindt u op AxiSet™ Check-Up

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.

Downloads