Navigatie overslaan

SiGNUM™ incrementeel encodersysteem met RSLM lineaire schaal

Kenmerken

 • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 14,8 mm
 • Resoluties tot 5 nm
 • Snelheid tot 12,5 m/s
 • Gelijktijdige analoge en digitale uitgangen (analoge uitgangen beschikbaar van alle Si interfaces)
 • Interpolatiefout (SDE): typisch <±30 nm
 • IN-TRAC™ referentiemarkering

Voordelen

 • Verzegeld volgens IP64 voor een uitstekende bestendigheid tegen vuil
 • Dynamische signaalconditionering voor betere bewegingsbesturing 
 • Bedrijfstemperatuur tot +85 °C
 • Thermische uitzettingscoëfficiënt: ~10,6 µm/m/°C
 • Optionele set-up en de diagnostische software
Transparante patch voor websitebanners

Wat is SiGNUM?

SiGNUM is het zeer nauwkeurige, contactloze 20 µm encodersysteem van Renishaw bestaande uit een Sr leeskop en Si-interface. Het is afgedicht volgens IP64, biedt snelheden tot 12,5 m/s en resoluties tot 5 nm, en leest een variëteit aan lineaire en roterende meetschalen met IN-TRAC optische auto-fase referentiemarkeringen. SiGNUM is zeer makkelijk te gebruiken en te kalibreren met één druk op de knop en gratis diagnostische software. Maar het biedt een prestatieniveau dat voorheen alleen leverbaar was door meer gevoelige fine pitchencoders met een SDE van typisch <± 30 nm bij temperaturen tot +85°C.

Wat is een RSLM schaal?

RSLM is een roestvrij stalen meetschaal met 20 µm pitch en verschillende IN-TRAC™ optische referentiemarkeringsopties, waaronder gelijkmatig verdeeld voor gebruik naar keuze of met één referentiemarkering in het midden of aan het einde van de schaal.
Hij is vergelijkbaar met fijne glazen meetschalen en biedt een totale nauwkeurigheid (inclusief helling en lineariteit) van beter dan ± 4 µm over een lengte van 5 m. Hij kan ook worden opgerold voor eenvoudige opslag en hantering, maar gedraagt zich afgerold als een starre schaal.
Systeemontwerpers kunnen kiezen tussen speciaal samengesteld plakband of mechanische klemmen voor de montage. Beide montagemethodes zorgen voor onafhankelijke thermische uitzetting van het substraat.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Prestaties in bewegingsbesturing

Soepelere snelheidsregeling en superieure positiestabiliteit van het bewegingssysteem als gevolg van dynamische signaalconditionering. Auto Gain Control (AGC), Auto Offset Control (AOC) en Auto Balance Control (ABC) genereren incrementele signalen van uitzonderlijke betrouwbaarheid. Het resultaat is een interpolatiefout (SDE) van typisch <±30 nm.

Gemakkelijk te installeren

Set-up LED's aan de leeskop en interface geven een visuele indicatie van het signaalformaat en een optionele diagnostische kit maakt remote controle van de systeemprestaties mogelijk als de leeskop is in de machine geïnstalleerd is Kalibratie van de referentiemarkering en incrementele signalen wordt gedaan met een druk op de knop zonder mechanische aanpassingen of extra diagnostische instrumenten. De IN-TRAC optische referentiemarkeringen worden ingebed in de incrementele schaal voor compacte afmetingen en eenvoudige aanpassing. Dit zorgt voor een referentiemarkeringsoutput die bi-directioneel herhaalbaar is naar eenheid van de resolutie over het volledige bereik van de bedrijfstemperatuur en het toerental.

Combineert robuuste betrouwbaarheid met hogere nauwkeurigheid

SiGNUM is een ' recoverable leeskop' waarbij spatten en plassen koelmiddel gewoon van de leeskop zijn af te vegen. Een IP-klasse van IP64, hoge immuniteit tegen water, olie en stof en operationele temperaturen tot +85°C en een snelheid van 12,5 m/s betekenen dat SiGNUM ideaal is voor meer uitdagende toepassingen terwijl het prestaties biedt die vergelijkbaar zijn met fine pitch glazen schalen.

Optionele diagnostische software

SiGNUM™ software

De SiGNUM software versie 5.0 (geïntroduceerd in januari 2012) is nodig voor optimaal installeren en instellen van de SiGNUM roterende en lineaire encoders, en biedt een snelle maar uitgebreide systeemkalibratie. De SiGNUM Si interface wordt op de pc aangesloten via een mini-USB-kabel, en de software levert real-time diagnoses om de installatie en het systeemonderhoud te vereenvoudigen.

Ontdek alles over de SiGNUM diagnosesoftware.

Technische specificaties

Meetstandaard

RSLM: zeer nauwkeurige roestvrijstalen meetschaal

Ook leverbaar als RSLE met referentiemarkering aan het einde, en als RSLC met selecteerbare referentiemarkering

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 14,8 mm

Schaalpitch

20 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt

~10,8 μm/m°C

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

±1,5 μm tot 1 m, ±2,25 μm tot 2 m, ±3 μm tot 3 m, ±4 μm tot 5 m, kalibratie herleidbaar naar internationale normen

Referentiemarkering

IN-TRAC referentiemarkering

Diverse positiekeuzes voor referentiemarkering; zie datablad voor meer details

Limietschakelaars

Dubbele of enkele limieten (selecteerbare positie door het gebruik van de limietmarkerstickers)

Schaallengte

80 mm tot 5000 mm

Maximale snelheid

Analoog

Digitaal

(Zie datablad voor details)

Tot 12,5 m/s bij -3 dB

Tot 12,5 m/s

Interpolatiefout (SDE)

Typisch <±30 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties tijdens de werking

Incrementele signalen

Analoog

Digitaal


1 Vpp (20 μm periode)

Resoluties van 5 µm tot 5 nm

Elektrische aansluiting

0,5 m, 1 m, 1,5 m, 3 m, 5 m en 10 m kabellengtes met 14-pens connector (directe verbinding met SiGNUM Si interface)

Voedingsspanning

5 V ±10%, < 250 mA (normaal) (onafgesloten)

Trilling (operationeel)

100 m/s2 max bij 55 Hz tot 2.000 Hz

Shock (niet-operationeel)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

Leeskop: 0 °C tot +85 °C

Interface: 0 °C tot +70 °C

Afdichting

Leeskop: IP64

Interface: IP30

Zie de databladen voor alle gegevens.

 

Downloaden

Databladen

Software

 • SIGNUM™ software versie 5.0.

Gebruikersgids

De werking

Een infrarood LED verlicht de schaal met afwisselend lichte en donkere lijnen. SiGNUM is voorzien van de unieke filteropticavan Renishaw die het gemiddelde neemt van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil wegfiltert. Het ongeveer blokgolfvormige patroon wordt ook gefilterd om bij de detector een zuiver sinusoïde strooiveld te verkrijgen. Daar wordt een meervingerige structuur toegepast, die fijn genoeg is om fotostromen te produceren in de vorm van vier signalen met symmetrische fasen. Deze worden gecombineerd om gelijkstromen te verwijderen en sinus- en cosinussignalen als uitgang te leveren met hoge spectrale zuiverheid en kleine afwijkingen, terwijl de bandbreedte tot boven 500 kHz behouden blijft.

Dynamische signaalconditionering, bestaande uit Auto Gain Control (AGC), Auto Offset Control (AOC) en Auto Balance Control (ABC) wordt toegepast in de Si-interface om incrementele signalen van uitzonderlijke betrouwbaarheid te genereren. Het resultaat is een interpolatiefout SDE van ±30 nm, ofwel 0,15 % van de meetschaalperiode. Interpolatie gebeurt door het CORDIC-algoritme in de SiGNUM Si interface.

SiGNUM™ optisch ontwerp met annotaties

De IN-TRAC referentiemarkering wordt ingebed in de oplopende schaal en wordt gedetecteerd door een gescheiden fotodetector in de leeskop. Hierdoor ontstaat als uitgangssignaal een referentiemarkering die in twee richtingen werkzaam is tot de hoogste resolutie op alle snelheden. Deze unieke regeling profiteert ook van een geautomatiseerde kalibratieroutine die de referentiemarkering elektronisch faseert en de incrementele signalen optimaliseert.