Navigatie overslaan

Scanningtasters

Scanningtasters kunnen enkele honderden oppervlaktepunten per seconde registreren en daarmee zowel vormen als afmetingen en posities opmeten.

Met scanningmeettasters kunt u ook discrete punten vastleggen, op vergelijkbare wijze als met een schakelende meettaster.

Een reeks van uitvoeringen is leverbaar, geschikt voor CMM’s in alle maten en configuraties.

Uitleg over scannen

Een boring scannen

Scannen vormt een snelle methode om vorm- en profielgegevens op te nemen van prismatische of complexe producten.

Terwijl schakelende meettasters discrete punten op het oppervlak verzamelen, nemen scansystemen enorme hoeveelheden gegevens op van het oppervlak, waardoor een helderder beeld ontstaat van de vorm van het werkstuk. Daarom is scannen ideaal voor metingen in situaties waarin de productvorm een significante foutenbron vormt, of waarin gecompliceerde oppervlaktes geïnspecteerd moeten worden.

Voor scannen is een fundamenteel andere benadering nodig van tasterontwerp, machinebesturing en gegevensanalyse.

De Renishaw scanningtasters hebben passieve mechanismen zonder motor of klemsysteem, die innovatief en licht van gewicht zijn. Hun hoge eigen frequentie maakt ze geschikt voor scannen met hoge snelheden. Geïsoleerde optische meetsystemen meten de stylusaanraking direct (niet via een overbrenging binnen de meettaster) om een hogere nauwkeurigheid en snellere dynamische respons te verkrijgen.

Hoe verzamelt en analyseert een scansysteem oppervlaktegegevens?

Scanningtasters leveren een doorlopend meetsignaal, waaruit na combinatie met de machinepositie de locatie van het oppervlak af te leiden is. Tijdens het scannen wordt de styluspunt van de meettaster in contact gebracht met de vorm en daarna over het oppervlak bewogen terwijl tegelijkertijd gegevens opgenomen worden. Gedurende de hele meting moet de stylusdoorbuiging binnen het meetbereik van de meettaster blijven vallen.

Voor de beste resultaten vereist dit een verregaande integratie van sensor- en machinebesturing, alsmede geavanceerde filteralgoritmen die de verkregen gegevens omzetten in bruikbare oppervlakte-informatie. Aansturingsalgoritmen passen het scanproces aan op de contouren van het werkstuk: Ze stemmen de scansnelheid af op de oppervlaktewelving (platter betekent sneller) en bepalen het aantal opgenomen gegevens (op een grillig oppervlak meer gegevens).

Mogelijk bent u ook geïnteresseerd in...

U kijkt momenteel naar onze scanningsystemen. U bent wellicht ook geïnteresseerd in meer informatie over het REVO 5-assige scanningsysteem