Navigatie overslaan

RESOLUTE™ FS absoluut encodersysteem met RESA30 roterende (hoek)ring

Kenmerken

 • Seriële interfaces: BiSS® Safety, Siemens DRIVE-CLiQ®
 • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 17,2 mm
 • Resoluties tot 29-bits/omwenteling bij 18.300 tpm
 • ± 0,52 - 5,49 boogseconden systeemnauwkeurigheid
 • Gecertificeerd volgens:
  ISO 13849 Categorie 3 PLd
  IEC 61508 SIL2
  IEC 61800-5-2 SIL2

Voordelen

 • Platte ring met grote interne diameter voor eenvoudige installatie
 • Zeer hoge vuilbestendigheid
 • Ruime insteltoleranties
 • Minder dan 10 nm RMS jitter voor een betere positionele stabiliteit
 • ± 40 nm interpolatiefout voor een soepele snelheidsregeling
 • Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool
Transparante patch voor websitebanners

Wat is de RESOLUTE FS encoder?

De RESOLUTE FS (Functional Safety - functionele veiligheid) serie is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch, dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw tijdperk in positieterugkoppeling vormt. RESOLUTE is de eerste absolute encoder ter wereld die 1 nm resolutie haalt bij snelheden tot 100 m/s. Een ultralage interpolatiefout (SDE, Sub-Divisional Error) en jitter zorgen voor een roterend encodersysteem dat alle andere encoders in zijn klasse overtreft. Gecertificeerd als SIL2 en PLd voor toepassingen in functionele veiligheid.

Wat is een RESA30 ring?

RESA30 is een roestvaststalen ring uit één stuk met een absolute schaalcode rechtstreeks op de omtrek aangebracht. Twee versies zijn beschikbaar in een breed scala van maten (Ø52 mm tot Ø550 mm). Ringen met A-doorsnede bieden een indrukwekkende geïnstalleerde nauwkeurigheid en een conusbevestigingssysteem dat de noodzaak vermindert voor bewerkte onderdelen met hoge toleranties en het elimineert excentriciteit. Dunne ringen met B-doorsnede met weinig massa en een laag massatraagheidsmoment, zijn ook beschikbaar. Zowel ringen met een A- als een B-doorsnede hebben een grote interne diameter voor flexibele integratie. De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosetool ADTa-100 neemt uitgebreide real-time gegevens op van RESOLUTE™ encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool). De informatie wordt weergegeven via de gebruikersvriendelijke interface van de ADT View software. Terwijl meestal de ingebouwde set-up LED op de encoder afdoende is om het systeem te installeren, is de ADT te gebruiken als hulp bij meer uitdagende installaties. De ADT kan ook rapporteren over encoderprestaties en helpen bij storingzoeken in systemen om lange machinestilstand te vermijden.

Certificering voor functionele veiligheid

De RESOLUTE FS serie is een werkelijk absoluut open optisch encodersysteem dat gecertificeerd is volgens de volgende normen voor functionele veiligheid:

ISO 13849 Categorie 3 PLd
IEC 61508 SIL2
IEC 61800-5-2 SIL2

Voor sommige veiligheidsfuncties van machines, zoals snelheidsbegrenzingen, moet de terugkoppeling door de encoder functioneel veilig zijn. Een encodersysteem inzetten dat al goedgekeurd is voor gebruik in zulke toepassingen kan de machinecertificering aanmerkelijk gemakkelijker maken. Door gebruik te maken van deze geavanceerde functies voor machineveiligheid kunnen machinebouwers veiliger machines maken, in staat tot meer functionaliteit die de insteltijden en de stilstand verkort.

Ruime insteltoleranties

De RESOLUTE FS volgt niet de conventionele techniek van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen. In plaats daarvan heeft deze absolute encoder een enkelbaans optische absolute meetschaal, en worden de absolute positie en de omvatte fase-informatie gecombineerd in één code. Deze technologie geeft de RESOLUTE FS veel ruimere insteltoleranties (verdraaiing ± 0,5°) voor snel en gemakkelijk installeren en een uitstekende betrouwbaarheid op lange termijn, zelfs indien de bewegingsassen zich later zetten of verplaatsen. Als hulpmiddel bij installatie en diagnose bevindt zich op de leeskop een ingebouwde set-up LED.

Optie externe interface

Siemens DRIVE-CLiQ externe interface

 • Nodig voor Siemens DRIVE-CLiQ seriële interfaceDRIVE-CLiQ interface voor gebruik bij de RESOLUTE werkelijk absolute optische encoder
 • Ook beschikbaar met invoer van twee leeskoppen voor zeer nauwkeurige roterende systemen
 • Toont communicatie-alarmen
 • Dupliceert leeskop-LED

Er is geen externe interface nodig voor de andere beschikbare seriële interfaces.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool ADTa-100

Geavanceerde diagnosehulp ADTa-100

RESOLUTE encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool) zijn compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTa-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

 • Kalibratie op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
 • Digitale uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
 • Gegevens opslaan en exporteren
 • Nul instellen

Seriële interfaces

Seriële interfacesOmschrijving
BiSS SafetyRenishaw ondersteunt het BiSS Safety open protocol (één richting) voor absolute encoders. BiSS Safety is een snelle seriële interface, die perfect is voor dynamische assen die vragen om grote versnellingen, soepele snelheidsregeling, uitstekende herhaalbaarheid in twee richtingen en muurvaste positiestabiliteit. RESOLUTE FS met BiSS Safety is leverbaar in zowel lineaire als roterende (hoek)encoderversies.

Siemens DRIVE-CLiQ

De RESOLUTE FS met Siemens DRIVE-CLiQ seriële interface is leverbaar (en gebruikt een externe interface) voor lineaire en roterende toepassingen. Siemens DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten.

Zie het datablad voor alle gegevens.

Technische specificaties

Meetstandaard

Platte roestvaststalen (303, 304) ring uit één stuk met absolute codering, standaard in A-doorsnede met tapse inwendige diameter en ook verkrijgbaar in B-doorsnede met laag massatraagheidsmoment

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Schaalpitch

Nominaal 30 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt bij 20 °C15,5 ± 0,5 µm/m°C

Buitendiameter ring

52 mm tot 550 mm

Systeemnauwkeurigheid*

± 5,49 tot ± 0,52 boogseconden (afhankelijk van ringdiameter)

Maximale snelheid

(Zie datablad voor details)

18.300 tpm (op 52 mm ring)

Seriële interfaces†

BiSS Safety, Siemens DRIVE-CLiQ**

Resoluties

BiSS Safety: 32-bits

Siemens DRIVE-CLiQ: 26-bits en 29-bits

Interpolatiefout (SDE)

± 40 nm

Elektrische aansluiting

BiSS Safety: kabellengtes tot 10 m, connector 9-weg D en M12

Siemens DRIVE-CLiQ interface: kabellengtes tot 10 m en connector M12

Voedingsspanning

5 V ± 10%, 250 mA @ 5 V (beëindigd)

Trilling (operationeel)

300 m/s2 max @ 55 Hz tot 2000 Hz

Schok (niet-operationeel)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +80 °C

Afdichting

IP64

Zie het datablad voor alle gegevens.

* Systeemnauwkeurigheid is schaalverdelingsfout plus SDE. Schaalverdelingsnauwkeurigheid is het maximale verschil tussen de hoek gemeten door een enkele leeskop en de ware omwenteling van de encoder op de schaalverdeling. Applicatieverstoringen zoals excentriciteit zijn niet inbegrepen.

**Voor specificaties van BiSS Safety en Siemens DRIVE-CLiQ zie de databladen.