Navigatie overslaan

Renishaw toont de nieuwe RUP1 ultrasone meettaster en de softwaretools voor CMM-metingen op EMO Milano 2021

maandag 2 augustus 2021

Renishaw, wereldwijd toonaangevend producent van meetsystemen, laat de nieuwe RUP1 ultrasone meettaster voor zijn REVO® ,5-assig multisensorsysteem voor CMM-metingen, zien op EMO Milano 2021. Andere nieuwe producten voor het REVO systeem zijn onder meer de uitbreidingen van de reeks tastermodules om oppervlaktekwaliteit te meten met de SFP2, en toevoegingen aan de RVP contactloze visiontaster.

REVO 5-assig multisensorsysteem voor CMM-metingen

Het unieke REVO 5-assig multisensorsysteem synchroniseert de CMM-bewegingen met de twee assen van de meetkop om de dynamische fouten van de CMM bij zeer hoge meetsnelheden te minimaliseren. Door de introductie van de nieuwe RUP1 ultrasone taster wordt het systeem nu uitgebreid tot zes verwisselbare sensoren. Deze bieden schakelend meten en scannen met contact, oppervlakteruwheid meten, ultrasone diktemeting, contactl meten en meten met gestructureerd licht op één CMM - allemaal met de snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit van een 5-assig systeem.

Nieuwe RUP1 ultrasone meettaster maakt 5-assige diktemeting met het REVO systeem mogelijk

De RUP1 taster vergroot de multisensor-mogelijkheden van het REVO systeem, door ultrasone dikte-inspectie toe te voegen aan de bestaande productreeks. In tegenstelling tot andere ultrasone systemen heeft de RUP1 taster geen watertanks of gel nodig om een goede signaaloverdracht te verkrijgen. In plaats daarvan gebruikt de RUP1 taster een innovatief elastomeer kogelpunt om een uitstekende signaaloverdracht tussen de taster en het te meten materiaal te realiseren. Zo wordt automatisch ultrasoon meten geïntegreerd in het REVO 5-assig multisensorsysteem en is diverse aparte ultrasone apparatuur overbodig gemaakt.


Ultrasone diktemeting geeft duidelijke voordelen ten opzichte van traditionele tastermeting met contact bij producten waarvan de toegang tot inwendige vormen een uitdaging is. Onderdelen van landingsgestellen van vliegtuigen, aandrijfassen voor energieopwekking en holle schoepen van vliegtuigmotoren zijn bijvoorbeeld producten waarvoor de RUP1 voordelen biedt.

Uitbreiding van modules voor SFP2 oppervlakteruwheidstaster voor het REVO systeem

Sinds de introductie in 2017 van de uitgebreidere REVO SFP2 meettaster voor oppervlakteruwheid, heeft Renishaw aanvullende speciale modules uitgebracht die de mogelijkheden voor oppervlaktemeting van het REVO systeem vergroten. De G1 module komt in geometrie veel overeen met de A1 module, maar bevat een speciale stylus voor groefmeting en heeft zijn eigen unieke analysepakket. De G1 module wordt gebruikt bij het meten van groeven in cilinderboringen van motoren voordat een plasma coating proces plaatsvindt (ook bekend als LDS). De H1 module heeft als kenmerk een grote verlengde radiusondersteuning, glijschoen, (125 mm) en maakt scannen mogelijk met een cut-off waarde van boven 0,8 mm. Daardoor kan hij gemakkelijker producten meten die misschien niet helemaal schoon zijn, en toch blijven voldoen aan internationale normen.

Hoekspiegel (ACM) voor gebruik met RVP visiontaster

De ACM is een toebehoren dat de toegangsmogelijkheden van het RVP contactloze vision systeem vergroot. Door een nauwkeurige eerste oppervlaktespiegel te gebruiken, krijgen we een werkelijke weerspiegeling , de ACM verdraait het gezichtsveld over 90° zodat met de vision technologie, boringsoppervlakken en andere vormen te inspecteren zijn, die tot dusver ontoegankelijk waren voor de RVP. De ACM past bij de VM11-2 module en wordt magnetisch bevestigd aan een kinematische ring op de VM11-2. Oriëntatie is mogelijk in vele posities voor maximale toegang tot het product: rond de as van de VM11-2 zijn 24 posities beschikbaar met een tussenruimte van 15°.

Extra functionaliteit in de MODUS metrologiesoftware

MODUS meetsoftware blijft toonaangevend op het gebied van hoogwaardige industriële inspectie en biedt een optimaal platform voor de prestaties van Renishaw's REVO 5-assige multi-sensor meetsysteem. Behalve optimale ondersteuning voor de nieuwe RUP1 ultrasone sensor van het REVO systeem biedt de nieuwste 1.12 release van MODUS ook meer mogelijkheden voor procesbewaking door direct te linken met het Renishaw Central platform met productiegegevens. Dit maakt het voor vele systemen en processen gemakkelijk om gegevens over Renishaw apparaten te verkrijgen. Verder zijn de MODUS meetsoftwarefuncties voor programmeren (MODUS Planning Suite) en rapporteren (MODUS CHART), uitgebreid met nieuwe functionaliteiten.

Van 4 t/m 9 oktober kunnen bezoekers het nieuwe RUP1 systeem, de ACM en de uitgebreidere set modules voor de oppervlakteruwheidsmetingen op het REVO systeem komen bekijken. Ook demonstraties van de MODUS software vinden plaats op stand C14 in hal 5 van EMO Milano 2021.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.