Navigatie overslaan

Renishaw presenteert de nieuwste ontwikkelingen in zijn MODUS meetsoftware op EMO Milano 2021

Augustus 2021

Renishaw presenteert de nieuwste ontwikkelingen in zijn MODUS meetsoftware op EMO Milano 2021 (hal 5, stand C14). De software blijft toonaangevend op het gebied van hoogwaardige industriële inspectie en vormt een optimaal platform voor het Renishaw REVO 5assig multisensor meetsysteem voor coördinatenmeetmachines (CMM's). Het vooraanstaande REVO systeem biedt zes uitwisselbare sensoren, allemaal op één CMM en allemaal met de snelheid, nauwkeurigheid en flexibiliteit van een 5assig systeem.

Behalve optimale ondersteuning voor de nieuwste REVO sensor - de RUP1 ultrasone taster - biedt MODUS 1.12 ook meerdere uitbreidingen van de flexibiliteit en inzetbaarheid van bestaande sensoren, zoals de ACM hoekspiegel voor de RVP visionmeettaster. Tot de nieuwe voorzieningen in deze nieuwe release behoren een upgrade van de software naar 64- bits om grote CAD-modellen te ondersteunen, geavanceerde filteropties in lijn met ISO 16610 normen, en rapportage op basis van karakteristieken.

MODUS 1.12 vergroot ook de mogelijkheden voor procesbewaking door rechtstreeks te koppelen aan het Renishaw Central productiegegevensplatform. Dit maakt het voor veel systemen en processen gemakkelijk om gegevens van Renishaw apparaten te verkrijgen.

Programmeurs zullen profiteren van meerdere nieuwe MODUS-functies. Die betreffen onder meer uitbreiding van toleranties volgens de laatste ISO- en ASME-normen met daarin de vooruitgang in GD&T tolerantienormen en de mogelijkheid om de QIF-norm (Quality Information Framework) voor het exporteren van meetgegevens te ondersteunen.

Verder zijn de specifieke tools in MODUS voor programmeren (MODUS Planning Suite) en rapportage(MODUS CHART) uitgebreid met krachtige nieuwe functies.

MODUS Planning Suite is ontworpen om CMM-gebruikers te voorzien van gespecialiseerde tools voor het scannen van contouren en oppervlakken, waardoor de efficiëntie van het REVO-systeem wordt gemaximaliseerd. De software programmeerd automatisch rond complexe geometrie met minimale actie van de gebruiker en maakt online CMM-tests overbodig met behulp van drie innovatieve softwaretools: MODUS Patch, MODUS Curve en nu ook MODUS Blade.

MODUS Patch levert het meest efficiënte meettrajectmet de REVO RSP2 sensor, snel en eenvoudig,met de automatische planning van sweep scans op het oppervlak.

MODUS Curve geeft meer mogelijkheden om complexe geometrieën te meten met verschillende tastersamenstellingen. Contouren kunnen gedefinieerd worden door randen in het CAD-model te selecteren, of door punten op een vlak aan te klikken. MODUS Curve introduceert ook metingen met beperkte beweging. Het beperken van de beweging van een of meer assen van de CMM maximaliseert het gebruik van de REVO-meetkop en minimaliseert de beweging van de CMM. Dit maakt het mogelijk om producten sneller te meten of uit een bestaande machine een hogere nauwkeurigheid te halen.

De nieuwste toevoeging aan de MODUS Planning Suite, MODUS Blade, stelt de gebruiker in staat om sweep-scans te plannen op concave en convexe vormen en voor- en achterzijde van bijvoorbeeld turbineschoepen. De instellingen en meetstrategieën maken het de gebruiker mogelijk om de meettrajecten aan te passen door het aantal sleepbewegingen per oppervlak te bepalen en de meetrichting te veranderen van slepen in langsrichting naar slepen in dwarsrichting, zodat een schoep volledig geïnspecteerd wordt.

Het MODUS CHART softwarepakket maakt gebruik van QIF XML-bestanden en genereert waardevolle rapporten met grafische informatie ten opzichte van de werkelijke locatie op het product met behulp van het CAD-model.

Tot de rapportagefunctionaliteit behoren meetrapporten met meetgegevens gekoppeld aan eeneen CAD-file met een flexibele configuratie en plaatsing van de resultaten heatmap van oppervlaktes en automatisch gegenereerde meettabellen met alle maattoleranties. Met de nieuwe rapportage-optie “errors- only”zijn snel rapporten te creëren die alleen maten bevatten die buiten de tolerantie vallen. Dit beperkt de grootte van het rapport en geeft focus op de belangrijkste resultaten.

Van 4 t/m 9 oktober kunnen bezoekers de MODUS meetsoftware in actie zien op stand C14 in hal 5 van EMO Milano 2021.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.