Navigatie overslaan

Renishaw op EMO 2013

Tijdens de EMO Hannover 2013, die van 16 t/m 21 september plaatsvindt in het Duitse Hannover, presenteert Renishaw (hal 6, stand B38) een reeks van oplossingen voor procesbeheersing die helpen bij het alsmaar toenemende 'lean' produceren.
Logo EMO 2013

Tijdens de EMO Hannover 2013, die van 16 t/m 21 september plaatsvindt in het Duitse Hannover, presenteert Renishaw (hal 6, stand B38) een reeks van oplossingen voor procesbeheersing bij het alsmaar toenemende 'lean' produceren, uiteenlopend van nieuwe technologie voor machinekalibratie vooraf tot metingen op of bij de machine achteraf.

Tot de geïntroduceerde producten behoren een taktiel hogesnelheidsscansysteem voor CNC-bewerkingsmachines, een productreeks om schoepen voor vliegtuigmotoren te meten, een modulair opspansysteem voor meettoepassingen en een laserencoder voor grote afstanden. Daarnaast worden de nieuwste meetsoftware, additieve productietechnieken en positie-encodersystemen getoond.

SPRINT™ taktiel hogesnelheidsscansysteem

OSP60 SPRINT™ meettasterHet opzienbarende taktiele scansysteem van Renishaw opent geheel nieuwe mogelijkheden voor procesbesturing op hoogwaardige CNC-bewerkingsmachines. Het SPRINT™ systeem bevat een nieuwe generatie van on-machine scantechnologie, die een opstap betekent in de te behalen voordelen van procesbesturing. Vorm- en profielgegevens worden snel en nauwkeurig opgenomen, ook van prismatische en complexe 3D producten.

Bij de productie van schoepen zijn er met het SPRINT systeem ongekende mogelijkheden om bladeinden te reviseren of voetdelen samen te stellen. Bij multi-tasking machines biedt het SPRINT scansysteem voor bewerkingsmachines volledig nieuwe mogelijkheden voor procesbesturing, waaronder buitengewoon herhaalbare cycli voor diametermeting.

Tot de functionaliteit van het SPRINT systeem behoort verder een snelle controle van de lineaire en rotatieassen van bewerkingsmachines. Die duurt maar enkele seconden, dus kan een machine dagelijks even gecontroleerd worden met weinig of geen tussenkomst van de operator.

Krachtige suite van hoogwaardige meet- en analysegereedschappen voor schoepen

REVO en schoepenwiel met aflopend CAD

Op de EMO Hannover presenteert Renishaw een groeiende reeks hoogwaardige hardware- en softwareproducten voor coördinatenmeetmachines die specifiek gericht zijn op toepassing bij het meten en produceren van schoepen voor vliegtuigmotoren. Alle producten vormen een aanvulling op het meermaals bekroonde REVO® 5-assige meetsysteem. Het gaat om de APEXBlade™ planningsoftware voor sleepscans met de REVO en programmeren in DMIS, het MODUS™ analysegereedschap om schoepdoorsnedes en -karakteristieken te berekenen, en SurfitBlade™ als hulpmiddel bij 'reverse engineering' van een hele schoep.

HS20 laserencoder

HS20 met optiek voor groot bereikOp de EMO 2013 wordt een grondig herziene opvolger van Renishaws welbekende HS10 laserencoder voor grote afstanden gelanceerd. Deze is met zijn bereik tot 60 m in diverse situaties toegepast op grote bewerkingsmachines voor de luchtvaartindustrie. Hij kan direct de plaats innemen van de bestaande HS10, zodat voor de bestaande HS10-gebruikers het installeren probleemloos is. Van binnen is het product geheel herzien, waarbij vele beproefde componenten van de huidige Renishaw XL-80 laserkalibrator zijn ingezet. Voor printplaten worden de nieuwste montagetechnieken toegepast (bij Renishaw zelf) voor een hogere robuustheid en betrouwbaarheid.

Nieuwe ontwikkelingen in het doorgronden van nauwkeurigheid rotatieassen

XR20-W 'off axis' rotatieaskalibrator

Bezoekers van de EMO Hannover 2013 die met vijfassige bewerkingsmachines werken, kunnen zien hoe Renishaw zijn oplossingen om uitlijning en positioneringsnauwkeurigheid van rotatieassen te controleren heeft uitgebreid met nieuwe 'off axis' rotatiesoftware voor de XR20-W rotatieaskalibrator. Met de nieuwe software is het voor de zeer succesvolle XR20-W nu mogelijk om de roterende positioneringsnauwkeurigheid te meten van een as op vijfassige bewerkingsmachines van allerlei configuraties, waar de XR20-W vaak niet in het rotatiemiddelpunt gemonteerd kan worden.

Nieuwe procesbewakingssoftware voor Equator meetsysteem

Equator procesbewaking

Bezoekers van de EMO Hannover die een offline meetsysteem zoeken, zien bij Renishaw dat aan de gebruikersinterface voor operators van het Equator™ meetsysteem een nieuw scherm voor procesbewaking is toegevoegd. Dit geeft de meetresultaten van geïnspecteerde producten meteen voor de operator weer in een staafdiagram. Ook is de meethistorie van elke afmeting te zien, zodat trends in het proces naar voren komen. Een nieuwe referentie voor het systeem is nu te maken op basis van temperatuurgrenzen, het aantal producten of de tijd sinds de laatste referentie kwam.

Renishaw neemt pionier in additive manufacturing over

Vlnr: Marc Dimter en Ralph Mayer (LBC) en Rainer Lotz (Renishaw GmbH)

Renishaw heeft, als onderdeel van een grotere transactie, de activiteiten en werknemers overgenomen van LBC Laser Bearbeitungs Center GmbH, pionier op het terrein van additieve productietechnieken voor gereedschappen en matrijzen. Renishaw was al toonaangevend in lasersmeltsystemen, maar zoals de EMO-bezoekers kunnen zien kan dankzij deze overeenkomst nu ook dienstverlening voor additieve productie aangeboden worden, zoals ontwerp en simulatie, en het in opdracht produceren van metalen prototypes en productieonderdelen.

Werkelijk absolute optische encoder met Siemens DRIVE-CLiQ interface

Collage RESOLUTE

Siemens DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten. De RESOLUTE werkelijk absolute optische encoder met DRIVE-CLiQ interface maakt het machinebouwers mogelijk de prestaties en betrouwbaarheid te verhogen. Bezoekers aan de EMO Hannover kunnen bekijken hoe deze encoder direct bij inschakelen zijn positie bepaalt en daardoor bijzonder geschikt is voor gebruik in zeer nauwkeurige draaibanken en direct drive (DDR) motoren met hoog koppel, waar maximale precisie en besturingsintegriteit vereist is.

Alle informatie over de meetproducten van Renishaw vindt u op www.renishaw.nl.

Downloaden

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.