Navigatie overslaan

Renishaw introduceert zijn nieuwe RUP1 ultrasone meettaster voor gebruik met het REVO® 5 assig meetsysteem op coördinatenmeetmachines (CMM's)

Augustus 2021

Op EMO Milano 2021 presenteert Renishaw de meest recente aanvullingop zijn toonaangevende reeks producten voor CMM's. De nieuwe RUP1 ultrasone meettaster voor diktemeting vergroot de multisensor mogelijkheden van het Renishaw REVO 5-assig systeem, dat nu zes verschillende tastersensorfamilies biedt, elk specifiek ontworpen om de voordelen van 5-assige beweging en oneindige positionering te maximaliseren.

REVO tasters kunnen allemaal automatisch gewisseld worden en zijn er onder meer voor scannen met contact, schakelend meten, oppervlakte-inspectie, ultrasoon meten, vision en contactloos scannen met gestructureerd licht. Ze worden gebruikt binnen een gezamenlijk referentiecoördinatenstelsel, zodat voor het meten van meerdere vormen op één CMM-platform steeds een optimaal gereedschap te kiezen is.

Dave Joynson, productmanager bij Renishaw voor de RUP1 meettaster, beschrijft de voordelen van een ultrasone taster in een REVO systeem: “In tegenstelling tot veel andere ultrasone systemen heeft de RUP1 ultrasone taster geen watertanks of koppelgel nodig om een goede signaaloverdracht te verkrijgen. In plaats daarvan gebruikt hij een innovatieve kogel met elastomeerpunt om een uitstekende overdracht tussen taster en materiaal te realiseren. Daardoor zijn voor de RUP1 taster geen operators nodig om oscilloscoopschermen te interpreteren en komt er ruimte op de werkvloer vrij voor deze operators, aangezien tanks voor onderdompeling en CMM's met een meetbereik voor diepe boringen niet nodig zijn.”

Het gebruik van ultrasone techniek voor eenzijdige meting van de productdikte geeft duidelijke voordelen ten opzichte van traditionele tastermeting met contact bij producten waarvan de toegang tot inwendige vormen een uitdaging is. Onderdelen van landingsgestellen van vliegtuigen, aandrijfassen voor vliegtuigen en energieopwekking en holle schoepen van vliegtuigmotoren zijn bijvoorbeeld producten waarvoor de RUP1 aanzienlijke voordelen heeft.

Het automatische gebruik van een ultrasone taster op een CMM is alleen haalbaar als hij deel uitmaakt van een 5-assig bestuurd systeem met de mogelijkheid van oneindig positioneren zoals de REVO kop die biedt. De RUP1 ultrasone meettaster is volledig geïntegreerd in de MODUS™ meetsoftware (versie 1.12) en UCCsuite (versie 5.8). Tot de mogelijkheden behoren het kalibreren van de geometrie en het soort materiaal, controle en compenseren van de kogeldiameter, automatisch posities berekenen van de REVO kop op basis van de achterwandhoek voor niet-evenwijdige vlakken, en monitoring van de levensduur van de kogeltip. Ook is een losse signaalviewer verkrijgbaar, waarop experts de metingen grafisch kunnen bekijken.

De RUP1 taster maakt gebruik van een 20 MHz omvormer en kan diktes meten van 1 tot 20 mm, met een nauwkeurigheid binnen de 10 micron met contactmetingen. De gebruiker kan zelf de kogel vervangen. De kogel heeft een beschermkap die automatisch wordt verwijderd en de levensduur van de kogel maximaliseert. De RUP1 taster is volledig compatibel met het MRS2 wisselrek met RCP TC-3 wisselhouder en uitwisselbaar met alle andere tasteropties die er voor het REVO systeem zijn.


Van 4 t/m 9 oktober kunnen bezoekers demonstraties van het nieuwe RUP1 systeem zien op stand C14 in hal 5 van EMO Milano 2021.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.