Navigatie overslaan

Renishaw HS20 laserencoder biedt langdurige ondersteuning in kritische toepassingen

Op de EMO 2013 wordt een grondig herziene opvolger gelanceerd van Renishaws welbekende HS10 laserencoder voor grote afstanden. Deze is met zijn bereik tot 60 m in diverse situaties toegepast op grote bewerkingsmachines voor de luchtvaartindustrie.

10.06.13

HS20 met optiek voor groot bereikOp de EMO 2013 wordt een grondig herziene opvolger gelanceerd van Renishaws welbekende HS10 laserencoder voor grote afstanden. Deze is met zijn bereik tot 60 m in diverse situaties toegepast op grote bewerkingsmachines voor de luchtvaartindustrie.

Nu vele in de jaren ’90 verkochte HS10 systemen het einde van hun levensduur naderen, introduceert Renishaw specifiek voor deze markt de nieuwe HS20. Hij kan direct de plaats innemen van de bestaande HS10, zodat voor de bestaande HS10-gebruikers het installeren probleemloos is. Van binnen is het product geheel herzien, waarbij vele beproefde componenten van de huidige Renishaw XL-80 laserkalibrator zijn ingezet. Voor printplaten worden de nieuwste montagetechnieken toegepast (bij Renishaw zelf) voor een hogere robuustheid en betrouwbaarheid.

De HS20 biedt ook externe instelling van configuratieschakelaars en een extra 24 volt voeding, voor installaties met een grote afstand tussen de laser en de Renishaw RCU10 real-time kwadratuurcompensatie-eenheden. Dit voorkomt het van meeraderige kabels bekende vermogensverlies. De RCU10 eenheden zorgen voor behoud van de nauwkeurigheid, zelfs onder wisselende omstandigheden.

Achtergrond

Door vóór het bewerken te bepalen waartoe een bewerkingsmachine in staat is en na afloop het product te inspecteren, wordt de kans op uitval en machinestilstand veel kleiner en gaan de productiekosten dus omlaag.

Voor grote bewerkingsmachines, zoals die gebruikt worden in de vliegtuig- en scheepsbouw, geldt dit des te meer vanwege de grootte en de kosten van de geproduceerde onderdelen. De materiaalkosten zijn uiteraard hoog, maar ook de kosten van de stringente kwaliteitsborging en controleprocedures. Bovendien is het bewerkingsproces kostbaar, omdat zeer dure machines vele uren gebruikt worden. Tegelijkertijd zijn traditionele lineaire meetschalen soms moeilijk nauwkeurig aan te brengen, bevattelijk voor effecten van thermische uitzetting en meestal kostbaar over grote afstanden.

Laserencoders brengen echter de precisie van lasermetingen, vooral bekend van laserkalibraties, rechtstreeks naar de bewerkingsmachine. Hun metingen zijn onafhankelijk van de thermische uitzetting van de machines, en ze bieden een bijzonder hoge herhaalbaarheid en betrouwbaarheid. Installeren, instellen en uitlijnen verloopt allemaal eenvoudig.

De introductie van nieuwe grote machines voor de luchtvaartsector, waaronder hogedruk-waterstraalsnijders voor composietpanelen, betekent dat er voortdurend een markt is voor nieuwe laserencodersystemen. Renishaw speelt hierop in met de nieuwe HS20 laserencoder, en zet daarmee zijn ondersteuning voort van dit specialistische deel van de bewerkingsmachinesmarkt.

Meer informatie over de Renishaw HS20 laserencoder met groot bereik is te vinden op www.renishaw.nl/HS20

Downloaden

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.