Navigatie overslaan

Uitleg over Raman: Wat is Raman spectroscopie?

Onze gids voor Raman microscopie en beeldvorming. Leer wat het is, hoe het werkt, en hoe we het kunnen gebruiken voor chemische analyse.


Welkom in de boeiende wereld van Raman spectroscopie: een van de gemakkelijkst te gebruiken, krachtigste en veelzijdigste analysetechnieken binnen de wetenschap.

Wetenschappers gebruiken Raman spectroscopie om te analyseren waaruit materialen bestaan. In Raman spectroscopie richten we eenkleurig licht op een monster. Vervolgens meten we de wisselwerking tussen dat licht en het materiaal om daaruit informatie te halen. Daaruit verkrijgen we inzicht in de chemie en structuur van het materiaal.

Kies een onderwerp om de basisprincipes van Raman spectroscopie te leren:

Raman Onthuld gepresenteerd

Wat is Raman verstrooiing?


Wat is Raman verstrooiing en hoe vindt het plaats? Kom de theorie te weten achter de ontdekking van professor C.V. Raman. Leer hoe een Jablonski-diagram de energieverandering kan aangeven tijdens Rayleigh en Raman verstrooiing.


Raman verstrooiing

inVia confocale Raman microscoop analyseert een edelsteen

Wat kan Raman spectroscopie u vertellen?

Leer hoe Raman spectroscopie de chemie en structuur van materialen kan onthullen. We beschrijven de kenmerken van een Raman spectrum en leggen de variaties in Raman bandparameters uit. Ook geven we voorbeelden hoe verschillende chemicaliën en polymorfen in Raman spectra van elkaar te onderscheiden zijn.

Raman spectra

Beelden met wit licht en Raman van waspoeder

Wat kunnen Raman afbeeldingen laten zien?

We kunnen Raman afbeeldingen analyseren om de verdeling van chemische en structurele soorten in een monster te bestuderen. We leggen uit hoe Raman afbeeldingen te verzamelen zijn. Ook bespreken we diverse methodes voor data-analyse en wanneer deze in te zetten zijn voor Raman afbeeldingen.


Raman afbeeldingen

Vijf indrukkingen in een robijnmonster

Wat is fotoluminescentie?

Fotoluminescentie (FL) kan een nuttige analytische methode zijn. We leggen uit hoe FL zich verhoudt tot fluorescentie en fosforescentie. Leer hoe u FL-kenmerken kunt onderscheiden van Raman banden. Ook geven we praktische tips om ongewenste achtergrondfluorescentie in Raman spectra te vermijden.

Fotoluminescentie

Virsa met grafeen

Wat zijn de voordelen van Raman spectroscopie?

Doorgrond waarom Raman spectroscopie ideaal is voor een brede reeks monsters. Verken de belangrijkste componenten van een inVia™ confocale Raman microscoop. U kunt een inVia microscoop handig combineren met andere analytische methodes. We bespreken hoe Raman microscopie een aanvulling vormt op FTIR spectroscopie en röntgendiffractie (XRD).

Voordelen van Raman

Schematische tekening

Wat zijn de uitdagingen en oplossingen?

Overwin de uitdagingen inherent aan Raman techniek met de Raman spectrometers van Renishaw. Leer over door diffractie beperkte ruimtelijke resolutie bij chemische analyse op microscoop-basis. Verken hoe gevoeligheid en ruimtelijke resolutie te verbeteren zijn met Raman resonantietechnieken (SERS en TERS).

Uitdagingen en oplossingen


Uitleg over Raman spectroscopie

Is Raman spectroscopie nieuw voor u? Ga snel aan de slag met de fundamenten van Raman analyse.

Download e-book