Navigatie overslaan

QUANTiC™ incrementeel encodersysteem met RKLC40-S lineaire en hoekdeelmeetschaal

Kenmerken

 • Werktolerantie van afstand meetschaal-leeskop ±0,3 mm
 • Digitale uitgang
 • Leeskopgrootte: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Resoluties tot 50 nm
 • Snelheid tot 24 m/s
 • Uitstekende vuilbestendigheid
 • Optische IN-TRAC™ referentiemarkering
 • Twee limieten

Voordelen

 • Smalle 6 mm brede meetschaal geschikt voor toepassingen met beperkte ruimte
 • Toepasbaar voor hoekdeelmetingen
 • Aan de ondergrond verbonden meetschaal voor betere metrologische prestaties
 • Eenvoudig te installeren
 • Geen losse interface nodig
 • Geavanceerde diagnosehulp
Transparante patch voor websitebanners

Wat is QUANTiC?

De QUANTiC encoderserie integreert de filteroptieken en interpolatietechnologie van Renishaw, en vormt zo een supercompacte digitale alles-in-een incrementele open optische encoder met hoge prestaties. QUANTiC encodersystemen zijn gemakkelijk te installeren, met buitengewoon ruime installatie- en werkingstoleranties en hun ingebouwde installatie- en kalibratiefuncties. Meer diagnostische informatie is te verkrijgen door de geavanceerde diagnosehulp ADTi-100 en ADT View software te gebruiken tijdens de installatie of voor diagnose en storingzoeken in het veld. Snelheden tot 24 m/s zijn te bereiken om aan de zwaarste eisen voor bewegingsbesturing te kunnen voldoen. De QUANTiC encoder biedt resoluties tot slechts 50 nm en een brede reeks van configuraties, zodat optimalisatie gemakkelijk en eenvoudig is. Dynamische signaalverwerking geeft een verbeterde signaalstabiliteit, zodat u met uw bewegingsbesturing superieure prestaties kunt bereiken.

Wat is een RKLC40-S meetschaal?

De RKLC40-S is een smalle en platte roestvaststalen flexibele meetschaal met een incrementele schaalverdeling met 40 µm pitch en door de klant te selecteren IN-TRAC referentiemarkeringen. Er zijn twee niveaus van nauwkeurigheid: standaard ±15 µm/m en zeer nauwkeurig met ±5 µm/m. De verkrijgbare lengtes gaan tot 20 meter (> 20 meter op aanvraag). De RKLC40-S wordt bevestigd op een machine-ondergrond, wat betere metrologische prestaties geeft wanneer de schaaluiteinden stevig vastgezet zijn op de ondergrond.

De flexibele RKLC40-S meetschaal is ook geschikt voor hoekdeelmetingen, waarbij de kleine dwarsdoorsnede het mogelijk maakt de schaal aan te brengen rondom een trommel, as of boog, zolang de radius minimaal 26 mm is.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Eenvoudig te installeren

In OEM-toepassingen is de bouwtijd van machines essentieel, aangezien tijdbesparing bij het installeren van een component de doorlooptijden verkort en uiteindelijk de winsten vergroot. De QUANTiC encoderserie helpt mee om in deze behoefte te voorzien, met zijn voor een incrementeel product ruime insteltoleranties (tolerantie verdraaiing ±0,9° en tolerantie afstand meetschaal-leeskop ±0,2 mm) en de ingebouwde set-up led op de leeskop. Met verbeterde installatietoleranties profiteert de productie van een sneller installatieproces, minder overhead en een toename van de capaciteit.

Digitaal encodersysteem voor alle doeleinden

De QUANTiC is de encoder bij uitstek omdat die snelle interpolatie combineert met indrukwekkende metrologische prestaties, zodat hij geschikt is voor zelfs de meest veeleisende toepassingen. De beschikbare configuraties helpen de gebruiker om de snelheid en resolutie van zijn systeem te optimaliseren op basis van wat de bewegingsbesturing nodig heeft. Bovendien werkt de QUANTiC leeskop met zowel lineaire als roterende (hoek)meetschalen in allerlei uiteenlopende nauwkeurigheden. Het systeem is snel en gemakkelijk te installeren en dus bijzonder geschikt voor grootschalige productie.

Smalle, robuuste en veelzijdige meetschaal

De RKLC is een robuuste roestvaststalen flexibele meetschaal voor encoders, met een breedte van 6 mm en een dikte van 0,15 mm. Hierdoor kan de meetschaal door stevige bevestiging op een machineas zodanig 'verbonden’ worden met de machine-ondergrond dat hij dezelfde thermische uitzettingscoëfficiënt en hetzelfde thermisch gedrag krijgt. Bewegingsverschillen tussen de meetschaal en de machine worden zo geminimaliseerd.

RKLC encodermeetschalen voor hoekdeelmeting

RKLC encodermeetschalen zijn handig op de benodigde lengte te knippen en aan te brengen op een eenvoudige cilindrische ondergrond, zonder dat daarvoor ingewikkelde bevestigingsmiddelen of uitlijningsvlakken met krappe toleranties nodig zijn.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosehulp ADTi-100

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

Het QUANTiC encodersysteem is compatibel met de geavanceerde diagnosehulp ADTi-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

 • Kalibratie op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
 • Indicatie van de leeskoppitch
 • Indicatie van limieten en referentiemarkering
 • Digitale uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
 • Bewaking van de snelheidsgrafiek ten opzichte van de tijd
 • Gegevens opslaan en exporteren

Technische specificaties

Meetstandaard

Smalle roestvaststalen flexibele meetschaal met zelfklevende achterkant, voor montage direct op een ondergrond

Geschikt voor hoekdeelmetingen (minimale radius van hoekdeel: 26 mm)

Leeskopgrootte (LxBxH)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Schaalpitch

40 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt

Afgestemd op substraatmateriaal als de schaaluiteinden zijn bevestigd met eindklemmen

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

40 μm (hoge nauwkeurigheid): ±5 µm/m
40 µm: ±15 μm/m

Referentiemarkering

IN-TRAC referentiemarkeringen direct ingebed in de RKLC-S

Keuzemagneet (-magneten) gebruikt om gekozen referentiemarkering te identificeren

Limietschakelaars

Twee limieten

Schaallengte

Tot 20 m (> 20 m op aanvraag)

Schaalvorm (H x B)0,15 mm x 6 mm inclusief kleeflaag

Maximale snelheid

Tot 24 m/s

(Zie datablad voor details)

Interpolatiefout (SDE)

Normaal < ±80 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties onder vele omstandigheden

Incrementele signalen


10 μm tot 50 nm resoluties

(Zie datablad voor details)

Elektrische aansluiting

0,2 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m en 3 m kabellengtes met D-type connector (9- en 15-pens) of ronde in-lijn connector (12-pens)

0,5 m, 1 m of 3 m kabellengte met 14-weg JST connector

Voedingsspanning

5 V -5%/+10%, < 200 mA met stekker

Trilling (operationeel)

100 m/s2 max bij 55 Hz tot 2.000 Hz, 3 assen

Schok (operationeel)

500 m/s2, 11 ms, ½ sinus, 3 assen

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +70 °C

Afdichting

IP40

Zie het datablad voor alle gegevens.

Downloaden

Databladen

 

De werking

De QUANTiC encoders zijn voorzien van de derde generatie unieke filteroptieken van Renishaw die het gemiddelde nemen van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil effectief wegfilteren. Het ongeveer blokgolfvormige patroon wordt ook gefilterd om bij de detector een zuiver sinusoïde strooiveld te verkrijgen. Daar wordt een meervingerige structuur toegepast, die fijn genoeg is om fotostromen te produceren in de vorm van vier signalen met symmetrische fasen. Deze worden gecombineerd om gelijkstromen te verwijderen en sinus- en cosinussignalen als uitgang te leveren met hoge spectrale zuiverheid en kleine afwijkingen, terwijl de bandbreedte tot boven 500 kHz behouden blijft.

Volledig geïntegreerde geavanceerde dynamische signaalconditionering - waaronder automatisch gestuurde versterking, balans en instelling - zorgt voor een lage interpolatiefout (SDE) van in de regel < ±80 nm voor kleine roterende systemen, < ±150 nm voor grote roterende systemen en < ±80 nm voor lineaire systemen.

Deze evolutie van filteroptieken, gecombineerd met zorgvuldig ontworpen elektronica, levert incrementele signalen met grote bandbreedte en een maximale snelheid van 8.800 tpm voor roterende systemen en 24 m/s voor lineaire systemen, met de laagste positionele jitter (ruis) van alle encoders in zijn klasse. Interpolatie gebeurt binnen de leeskop, en is bij de versies met fijne resolutie aangevuld met extra ruisreducerende elektronica om de jitter nog verder te reduceren tot slechts 2,73 nm RMS.

QUANTiC™ optisch ontwerp met annotaties

De IN-TRAC referentiemarkering is volledig geïntegreerd in de incrementele meetschaal en wordt gedetecteerd door een fotodetector in de leeskop. Deze unieke voorziening heeft ook een automatische kalibratieroutine die elektronisch de referentiemarkering faseert en de incrementele signalen optimaliseert.