Navigatie overslaan

QUANTiC™ incrementeel encodersysteem met RESM40 roterende (hoek)ring

Kenmerken

 • Werktolerantie van afstand meetschaal-leeskop ± 0,2 mm
 • Digitaal of analoog uitgangssignaal rechtstreeks van de leeskop
 • Leeskopgrootte: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Resoluties tot 50 nm
 • Snelheid tot 8.800 tpm
 • Uitstekende vuilbestendigheid
 • Optische IN-TRAC™ referentiemarkering

Voordelen

 • Eenvoudig te installeren
 • Geen losse interface nodig
 • Compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTi-100 voor gemakkelijk storingzoeken, uitdagende installaties en service verlenen
 • Platte ring met grote interne diameter voor eenvoudige integratie
Transparante patch voor websitebanners

Wat is QUANTiC?

De QUANTiC encoderserie is een incrementele open optische encoder van Renishaw met digitale of analoge uitgang, goede metrologie, prestaties op hoge snelheid, en gemakkelijk installeren en instellen. Diagnostische informatie is te verkrijgen door de als extra leverbare geavanceerde diagnosetool ADTi-100 en ADT View software te gebruiken tijdens de installatie of voor diagnose en storingzoeken in het veld. Snelheden tot 24 m/s zijn te bereiken om aan de zwaarste eisen voor bewegingsbesturing te kunnen voldoen. De QUANTiC encoder biedt resoluties tot slechts 50 nm en een brede reeks van configuraties, zodat optimalisatie gemakkelijk en eenvoudig is. Dynamische signaalverwerking geeft een verbeterde signaalstabiliteit, zodat u met uw bewegingsbesturing superieure prestaties kunt bereiken.

Wat is een RESM40 ring?

De RESM40 is een roestvaststalen ring uit één stuk, voorzien van een direct op de buitenrand aangebrachte incrementele schaalverdeling met 40 µm pitch en de IN-TRAC optische referentiemarkering. Er zijn twee versies leverbaar in een breed scala van maten (Ø52 mm tot Ø550 mm): Ringen met A-doorsnede, met een indrukwekkende geïnstalleerde nauwkeurigheid en een conusbevestiging die bewerkte delen met hoge toleranties minder nodig maakt en excentriciteit elimineert, en dunne ringen met een B-doorsnede die weinig massa en een laag massatraagheidsmoment hebben. Zowel ringen met een A- als een B-doorsnede hebben een grote interne diameter voor flexibele integratie. De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Eenvoudig te installeren

In OEM-toepassingen is de bouwtijd van machines essentieel, aangezien tijdbesparing bij het installeren van een component de doorlooptijden verkort en uiteindelijk de winsten vergroot. De QUANTiC encoderserie helpt mee om in deze behoefte te voorzien, met zijn voor een incrementeel product ruime insteltoleranties (tolerantie verdraaiing ± 0,9° en tolerantie afstand meetschaal-leeskop ± 0,15 mm) en de ingebouwde set-up led op de leeskop. Met vergrote installatietoleranties profiteert de productie van een sneller installatieproces, minder overhead en een toename van de capaciteit.

Digitaal en analoog encodersysteem voor alle doeleinden

De QUANTiC encoder is leverbaar met een in de industrie gangbare 1 Vpp analoge uitgang voor gemakkelijke integratie in de interpolatie-elektronica van de klant, of met snelle digitale interpolatie die ingebouwd is in de leeskop. Met de beschikbare configuraties met digitale uitgang kan de gebruiker de snelheid en resolutie van zijn systeem optimaliseren op basis van wat de bewegingsbesturing nodig heeft. Bovendien werkt de QUANTiC leeskop met zowel lineaire als roterende (hoek)meetschalen in allerlei uiteenlopende nauwkeurigheden. Het systeem is snel en gemakkelijk te installeren en dus bijzonder geschikt voor grootschalige productie.

Uitstekende vuilbestendigheid

Het QUANTiC encodersysteem is zeer ongevoelig voor vuil en verontreiniging dankzij diverse geavanceerde voorzieningen. De QUANTiC leeskoppen bevatten de welbekende Renishaw filteroptieken die het gemiddelde nemen van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil effectief wegfilteren. De meetsignalen worden verder verbeterd door een reeks van elektronische algoritmes voor signaalverwerking zoals automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde instelling (AOC) en automatisch gestuurde balans (ABC). De QUANTiC encoders hebben ook een derde laag van signaalfiltrering door een nieuw ontworpen detector, die meehelpt om niet-harmonische signaalfrequenties te elimineren die kunnen voorkomen door verontreinigingen op de meetschaal. Deze voorzieningen voor signaalconditionering zorgen gecombineerd voor een lage interpolatiefout (SDE) en minimale signaalvariaties vanwege vervuiling.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool ADTi-100

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

Het QUANTiC encodersysteem is compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTi-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

 • Kalibratie op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
 • Indicatie van de leeskoppitch
 • Indicatie van limieten en referentiemarkering
 • Uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
 • Bewaking van de snelheidsgrafiek ten opzichte van de tijd
 • Gegevens opslaan en exporteren

Technische specificaties

Meetstandaard

Platte roestvaststalen ring uit één stuk. Verkrijgbaar in standaard A-doorsnede met tapse inwendige diameter of in B-doorsnede met laag massatraagheidsmoment

Leeskopgrootte (LxHxB)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Schaalpitch

40 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt bij 20 °C15,5 ± 0,5 µm/m°C

Buitendiameter ring

52 mm tot 550 mm. Neem voor grotere aangepaste formaten contact op met Renishaw

Lijnaantal

4.096 tot 43.200 (afhankelijk van de ringgrootte)

Referentiemarkering

Enkele IN-TRAC referentiemarkering

Nauwkeurigheid*

Nauwkeurigheid schaalverdeling

Nauwkeurigheid systeem


± 3,97 tot ± 0,38 boogseconden (afhankelijk van ringdiameter)

± 4,6 tot ± 0,44 boogseconden (afhankelijk van ringdiameter)

Maximale snelheid

Analoog

Digitaal

Zie datablad voor details

7.300 tpm (voor ring met 52 mm diameter)

8.800 tpm (voor ring met 52 mm diameter)

Interpolatiefout (SDE)

Analoog


Digitaal


Normaal < ±120 nm voor Ø < 135 mm, normaal < ±150 nm voor Ø > 135 mm

Normaal < ±80 nm voor Ø < 135 mm, normaal < ±150 nm voor Ø > 135 mm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties onder vele omstandigheden

Incrementele signalen

Analoog

Digitaal


1 Vpp (40 µm)

RS422 (10 µm tot 50 nm)

Elektrische aansluiting

0,2 m, 0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m en 3 m kabellengtes met D-type connector (9- en 15-pens) of ronde in-lijn connector (12-pens)

0,5 m, 1 m of 3 m kabellengte met 14-weg JST connector

Voedingsspanning

Analoog

Digitaal

5 V -5%/+10%

Normaal 150 mA met stekker

Normaal 200 mA met stekker


Trilling (operationeel)

100 m/s2 max bij 55 Hz tot 2.000 Hz, 3 assen

Schok (operationeel)

500 m/s2, 11 ms, ½ sinus, 3 assen

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +70 °C

Afdichting

IP40

* Systeemnauwkeurigheid is schaalverdelingsfout plus SDE. Schaalverdelingsnauwkeurigheid is het maximale verschil tussen de hoek gemeten door een enkele leeskop en de ware omwenteling van de encoder op de schaalverdeling. Applicatieverstoringen zoals excentriciteit zijn niet inbegrepen.

Zie de databladen voor alle gegevens.