Navigatie overslaan

QC20-W ballbarsysteem

De Renishaw ballbars zijn al bijna 30 jaar toonaangevend op de markt, en het draadloze QC20-W ballbarsysteem is dat vandaag de dag nog steeds.

Wat is een QC20-W ballbartest?

QC20-W ballbar

Het QC20-W ballbarsysteem bestaat uit:

 • de QC20-W ballbar (een zeer nauwkeurige telescopische lineaire sensor met precisiekogels aan elk uiteinde);
 • twee magnetische precisiebevestigingen: de ene aangebracht op de machinetafel en de andere in de machinespindel of het spindelhuis.

Tijdens gebruik worden de kogels van de sensor kinematisch vastgehouden in magnetische holtes. Hierdoor kan de ballbar minieme radiusvariaties meten wanneer de machine een geprogrammeerd cirkeltraject aflegt rondom de bevestiging op de machinetafel.

De verzamelde gegevens gaan naar een pc, waar de Ballbar 20 software de positioneringsnauwkeurigheid berekent (rondheid, afwijkingen van de cirkelvorm) in overeenstemming met internationale normen of volgens Renishaws eigen analyserapportage. Deze rapportagemethode gebruikt een unieke wiskundige analyse om uit de lineaire metingen nog veel meer machinefouten naar voren te brengen. De gegevens worden grafisch en in getallenformaat weergegeven om de diagnose gemakkelijk te maken.

Uitleg over ballbartests

Voordelen van testen met een ballbar

QC20-W ballbarsysteem

Testen met een ballbar vormt een simpele en snelle controlemethode voor de positioneringsnauwkeurigheid van CNC-bewerkingsmachines volgens erkende internationale normen (ISO, ANSI/ASME, enz.). Zo zijn de machineprestaties te volgen en te vergelijken, en kunnen problemen die onderhoud vereisen en hun onderliggende foutbronnen snel achterhaald worden.

Een bewerkingsmachine regelmatig testen met een ballbar draagt bij tot:

 • nauwkeurige met CNC-machines gemaakte producten, die meteen goed zijn;
 • minder machinestilstand en uitval, en lagere inspectiekosten;
 • het aantonen dat voldaan wordt aan normen over machinenauwkeurigheid en kwaliteitsbeheer;
 • preventief onderhoud uitvoeren op basis van feiten.

Waarom een Renishaw QC20-W ballbar gebruiken?

Overzicht van het systeem

Het QC20-W systeem profiteert van de jarenlange ervaring van Renishaw met ballbartests, en biedt verbeterde prestaties en meer gebruiksgemak:

 • Draadloze Bluetooth technologie voorkomt gedoe met bedrading, maakt werken met gesloten deur mogelijk en verlaagt de kans op schade aan het systeem.
 • Hardware en software die hoekdeelmetingen over 220° mogelijk maken. Hiermee verkrijgt u meer testmogelijkheden, zoals:
  • Verbeterd testen langs de Z-as (geen speciale opspanningen nodig)
 • Testen bij beperkte aslengte (meestal de Z-as van bewerkingscentra of de X-as van draaibanken)
 • Testen van 3 vlakken vanuit één opstelling (met een hoekdeelmeting voor 2 van de tests) en een volumetrische analyse uitvoeren
 • Sneller gegevens aflezen voor uitgebreidere analyse op een kleine testcirkel en hogere werksnelheden.
 • Aangevulde Ballbar 20 software met vele nieuwe mogelijkheden voor uitgebreider testen en nog meer gebruiksgemak.

Mogelijkheden

Hoekdeelmeting met QC20-W

De standaard QC20-W ballbarset bevat een 100 mm lange ballbar en verlengstukken van 50, 150 en 300 mm lengte. Door de ballbar te voorzien van verschillende combinaties van verlengstukken zijn ballbartests uit te voeren met een radius van 100, 150, 250, 300, 400, 450, 550 of 600 mm.

Dankzij herziene kogelbevestigingen (met nieuw draaipunt en grotere holte) kan de QC20-W extra 220° hoekdeelmetingen uitvoeren in vlakken door de centrale draaiingsas. Dit houdt in dat u nu ballbartests kunt doen in drie loodrechte vlakken zonder het centrale draaipunt te moeten verplaatsen, zodat het testen sneller verloopt (indien u hoekdeelmetingen uitvoert met een radius boven de 150 mm, dan is een speciale opspanning nodig).

De resultaten zijn ook te gebruiken in de nieuwe rapportagefunctie voor volumetrische analyse (zie Ballbar 20 software), waarbij vaststaat dat alle gegevens zijn verzameld rondom hetzelfde punt.

De QC20-W ballbar is te gebruiken in combinatie met Ballbar Trace, een nieuw softwarepakket op tijdbasis. De flexibiliteit van Ballbar Trace maakt voor de QC20-W vele nieuwe toepassingen mogelijk, waaronder 5-assige verificatie (naar ISO 10791-6) met een ballbar en statische bewaking. De nieuwe software is gratis voor bestaande gebruikers van de QC20-W.

Inhoud van de set

QC20-W draadloze ballbarset

De standaard QC20-W set wordt geleverd in een robuuste draagkoffer en omvat de QC20-W draadloze ballbar, een batterij, spindel- en tafelbevestigingen (draaipunten), ballbarverlengstukken van 50, 150 en 300 mm (voor meerdere testdiameters) en gereedschap.

De Ballbar 20 software en de handleiding staan op één cd, en de “Aan de slag”-videogids wordt geleverd op een aparte dvd.

De set bevat eveneens een kalibrator voor nog uitgebreidere analyse. Daarmee zijn meetschaalfouten absoluut af te lezen en is handig te controleren of de ballbar nominaal correct afleest.

DVD “Aan de slag met de QC20-W ballbar”

Inbegrepen in de set zijn ook volledig herleidbare kalibratiecertificaten voor ballbar en kalibrator, en validatielabels om testresultaten weer te geven op de machines.

Elke QC20-W ballbarset bevat de dvd “Aan de slag met de QC20-W ballbar”. Deze geeft uitleg over het systeem en leidt u dan stap voor stap door het opstellen, installeren en gebruiken van het systeem. Ook ziet u hoe u een test uitvoert en de resultaten beoordeelt. De dvd kunt u kosteloos verkrijgen bij uw plaatselijke Renishaw-leverancier of bekijken op onze pagina met trainingvideo's.

Optionele extra's

De mogelijkheden van de QC20-W ballbar zijn uit te breiden met behulp van een reeks als extra leverbare toebehoren.

 • Extra verlengstukken maken het mogelijk om te testen met een radius tot 1350 mm.
 • Met de toebehorenset voor kleine cirkels kunt u testen met een radius van 50 mm.
 • Twee-assige machines kunnen getest worden met behulp van de VTL-adapter, en vele draaibanken met de toebehorenset voor draaibanken 360°.

Al deze mogelijkheden maken samen met de keuze uit diverse snelheden de QC20-W tot een zeer flexibel testinstrument.