Navigatie overslaan

QC20-W ballbar, draadloos meetgereedschap waarmee volumetrisch gemeten kan worden

Renishaw introduceert de opvolger van het bekende QC10 ballbarsysteem, een meetgereedschap dat wereldwijd wordt toegepast om de nauwkeurigheid van positionering en servobesturing van een bewerkingsmachine vast te stellen.

QC20-W test in 3 vlakken De geheel nieuw ontworpen QC20-W ballbar omvat een door Renishaw ontwikkelde lineaire sensor en Bluetooth® draadloze technologie. Deze opzet biedt extra gebruiksgemak en meer duurzaamheid. Bovendien kan de QC20-W hierdoor achter een gesloten deur tests uitvoeren wanneer binnenkomende bedrading op procedurele of veiligheidsbezwaren stuit.

Diagnose en analyse van machine positiefouten

Het nieuwe ontwerp maakt ook testen in 3 loodrechte vlakken mogelijk via één referentiepunt. Vanwege de enkelvoudige meetopstelling is sneller testen mogelijk en is een representatieve volumetrische meting van de positienauwkeurigheid te verrichten. De QC20-W ballbar behoudt het principe van een eenvoudig CNC cirkelprogramma en krachtige software. Deze leveren samen een snelle diagnose en kwantificering van de positioneringsfouten van een machine door onder meer servofouten, stick-slip, omkeerspeling, herhaalbaarheid, meetschaalfouten en machinegeometrie. Verder wordt de cirkelvorm in één foutwaarde uitgedrukt.

Ballbar 20 volumetrische analyse De Ballbar 20 systeemsoftware is uitgebreid om nog meer flexibiliteit in het testen en rapporteren te bieden. De QC20-W wordt geleverd als set in een robuuste systeemkoffer, waarin ook plaats is voor de meest gebruikelijke toebehoren.

Omdat het bestaande QC10 systeem al vele duizenden gebruikers heeft, was het voor Renishaw zeer belangrijk dat het nieuwe systeem te gebruiken zou zijn met de QC10. Zo blijven de kosten en verstoringen minimaal bij het upgraden of bij combineren met bestaande QC10 systemen.

De ballbarlengtes zijn gelijk aan die van de QC10, dus alle bestaande testroutines inclusief testpatronen, CNC-programma’s en testprocedures zijn over te zetten. Bij upgraden is alleen wat korte training nodig om bekend te raken met de nieuwe mogelijkheden. Ook de Ballbar 20 software is compatibel met het QC10 systeem, aangezien het testbestand van hetzelfde formaat is. Dit betekent dat zowel oude als nieuwe machinegegevens te raadplegen zijn met dezelfde software.

Upgrade aanbieding voor gebruikers van Renishaw ballbar

Upgradeset naar QC20-W in systeemkoffer QC10 Voor gebruikers van de QC10 ballbar is een zeer voordelig upgradepakket leverbaar, wat nog interessanter kan zijn wanneer de bestaande QC10 opnieuw gekalibreerd moet worden. De upgradeset wordt standaard geleverd met een toevoeging die in de huidige QC10 koffer past. De nieuwe systeemkoffer en de toebehoren om de nieuwe tests in 3 vlakken uit te voeren zijn leverbaar als extra’s.

De afgelopen 15 jaar heeft het gebruik van een speciaal diagnosegereedschap, de Renishaw QC10 ballbar, een sterke reputatie opgebouwd als het beste en meest praktische middel om snel de positioneerkwaliteiten van bewerkingsmachines te controleren. Met de nieuwe QC20-W continueert Renishaw zijn leiderschap op dit gebied.

Achtergrond voor het testen van bewerkingsmachines met een Renishaw ballbar

Door vóór het bewerken te bepalen waartoe de bewerkingsmachine in staat is en na afloop het product te inspecteren, wordt de kans op uitval en machinestilstand veel kleiner en gaan de productiekosten dus omlaag.

Kalibratie van bewerkingsmachine met QC20-W ballbar Vele duizenden Renishaw QC10 ballbars zijn in gebruik bij fabrikanten en importeurs van bewerkingsmachines, eindgebruikers en bij service- en onderhoudverleners voor het testen, beoordelen en vergelijken van machines, voor preventief onderhoud en het controleren van machines na schade. Het testen met de Renishaw QC10 ballbar is dan ook zo eenvoudig en effectief, dat veel gebruikers altijd een ballbartest uitvoeren voordat ze met een nieuwe serie producten beginnen. De Renishaw ballbar is daardoor een essentieel gereedschap geworden in de manier waarop wereldwijd gedacht wordt over het controleren van machinenauwkeurigheid.

Dankzij het vroeg detecteren van fouten met behulp van de ballbar kan men onderhoud en reparatie met optimale efficiëntie inplannen. Met de ballbar zijn niet alleen fouten te isoleren, maar ook processen te optimaliseren. De QC10 ballbar is kortom uitgegroeid tot veel meer dan alleen een gereedschap om aan het QA-systeem te kunnen voldoen.

De toepassing van wereldwijd erkende kwaliteitsstandaarden als ISO 9000 en de invoering van Six Sigma programma’s heeft een snelle vlucht genomen. Hierdoor is de behoefte gestegen om de faktoren van proceskwaliteit te definiëren en te meten. Een ballbar vormt het praktische antwoord op deze vraag.

QC20-W met traject Vanwege het huidige economische klimaat in de wereld en de steeds opener markten is het noodzakelijker dan ooit om productiekosten te verlagen. Minimaliseren van uitval en herbewerking staat bovenaan het lijstje van menige productieleider. Reparatie en onderhoud moet alleen plaatsvinden als het nodig is, zodat de directe kosten en het productieverlies door stilstand lager worden. Renishaws ballbarsoftware stelt automatisch uit de opgenomen gegevens een diagnose samen, zodat ook minder deskundigen tot deskundige beslissen komen. Dit is met name een voordeel wanneer personeel met de juiste kennis niet zomaar beschikbaar is.

De nieuwe Renishaw QC20-W ballbar biedt een oplossing voor al deze problemen. Centrale elementen zijn het gebruiksgemak en de hoge waarde van de geleverde informatie.

Meer informatie: Laserkalibratie en controle van machineprestaties

Het Bluetooth woordmerk en de logo’s zijn eigendom van Bluetooth SIG, Inc. Alle gebruik van deze merken door Renishaw plc vindt plaats onder licentie. Andere handelsmerken en -namen behoren toe aan hun respectievelijke eigenaars.

 

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.

Volledig artikel

 • News release: Renishaw QC20-W ballbar; new wireless product with volumetric testing capability News release: Renishaw QC20-W ballbar; new wireless product with volumetric testing capability [en]

  Renishaw has announced the launch of a successor to its well established QC10 ballbar system; a tool adopted worldwide for the assessment of machine tool positioning and servo control performance. The QC20-W ballbar is a completely new design featuring a Renishaw developed linear sensor and Bluetooth® wireless technology. This design offers benefits in ease of use and enhanced durability and allows the QC20-W to be used for testing even in “closed door” manufacturing, where access for wiring can raise safety and procedural issues.

  [911kB]

Downloaden voor redactie

 • Nieuwsbericht: Renishaw QC20-W ballbar: nieuw draadloos meetsysteem dat ook volumetrisch kan testen

  Renishaw introduceert de opvolger van het bekende QC10 ballbarsysteem, een meetgereedschap dat wereldwijd wordt toegepast om de nauwkeurigheid van positionering en servobesturing van een bewerkingsmachine vast te stellen. De geheel nieuw ontworpen QC20-W ballbar omvat een door Renishaw ontwikkelde lineaire sensor en Bluetooth® draadloze technologie. Deze opzet biedt extra gebruiksgemak en meer duurzaamheid. Bovendien kan de QC20-W hierdoor achter een gesloten deur tests uitvoeren wanneer binnenkomende bedrading op procedurele of veiligheidsbezwaren stuit.

  [35kB]

Afbeeldingen

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.