Navigatie overslaan

Producttests voor de FORTiS™ gesloten encoder

FORTiS gesloten encoders hebben een rigoureus testprogramma ondergaan voor werking onder zware omstandigheden.

Renishaw heeft een decennialange ervaring in het ontwerpen, produceren en gebruiken van meetproducten die geschikt zijn voor zware omstandigheden zoals op bewerkingsmachines. Deze ervaring was aanleiding voor ons rigoureuze testprogramma voor de FORTiS gesloten lineaire encoderserie, dat tests bevat voor onder meer:
  • Trilling
  • Afdichtingslijtage
  • Bescherming tegen indringing (IP, Ingress Protection)
  • Langdurige werking in een bewerkingsruimte
  • Zoute nevel (mist)
  • Chemische weerstand
  • Vallen en schokken

Bekijk hieronder onze video's van deze producttests

Trilling kan invloed hebben op de positionele stabiliteit bij het bewerken van harde metalen. De gepatenteerde technologie voor afstemming van massademping in de FORTiS gesloten encoder levert een toonaangevende weerstand tegen trillingen tot 30 g (de FORTiS-S™ is constant getest bij 38 g gedurende 16 uur). De FORTiS encoder weerstaat ook random trillingen met een constante spectrale versnellingsdichtheid (ASD, Acceleration Spectral Density) van 0,9 g²/Hz tussen 55 en 2000 Hz en heeft een unieke bescherming tegen trillen op de eigenfrequentie van de encoder.

De DuraSeal™ afdichtranden zijn 14 miljoen cycli lang getest op slijtage met fijne ijzeren spanen en hardmetaalgruis, vermengd met vet. Het taaie DureSeal-materiaal levert een langdurige en betrouwbare afdichting rond het leeskopblad, die de encoderoptieken beschermt tegen vervuiling. Het luchtverlies via de encoder is daardoor 70% minder dan bij industrieel gangbare afdichtingen, waardoor de levensduur van het systeem toeneemt.

De FORTiS gesloten encoder was meer dan twee jaar lang geïnstalleerd in een bewerkingsruimte, gemonteerd met de afdichtingen naar de spindel gericht en zonder de normaal op de machine gebruikte beschermkappen, zodat de encoder dagelijks een werkdag lang direct blootgesteld werd aan koelmiddel en spanen. Ondanks deze extreme omgeving ging het signaalniveau niet omlaag en was er geen zichtbare achteruitgang.

De FORTiS™ gesloten encoder is afgedicht volgens IP64 (met luchtblazen): geteste bescherming IPX3 en IPX4 tegen water sproeien, en IP6X tegen indringen van deeltjes. De DuraSeal™ afdichtranden bieden een superieure afdichting tegen water en deeltjes, dus water kan niet binnendringen en de prestaties aantasten.

Een versnelde test met zoute nevel (mist) simuleerde een tienjarige blootstelling van de FORTiS gesloten encoder aan zoute nevel (mist). Na deze test waren de prestaties niet achteruit gegaan, was de structurele integriteit behouden gebleven en stond vast dat het product corrosiebestendig is.

Alle afdichtingen van de encoder werden getest op hun geschiktheid voor een groot aantal veelgebruikte koelmiddelen, oplosmiddelen en oliën. De versnelde tests duurden 6 weken bij een verhoogde temperatuur van 57 °C. De dimensionale stabiliteit werd bevestigd en er waren geen tekenen van degradatie of chemische reactie.

De FORTiS gesloten encoder heeft een val- en schoktest ondergaan. Het unieke contactloze FORTiS-ontwerp zonder inwendige bewegende delen minimaliseert het risico van breuk en verhoogt de betrouwbaarheid, zodat het systeem langer mee gaat. Alle elektronica en optieken worden veilig omgeven door de afgedichte leeskop, wat met de breukvaste meetschaal van gehard roestvast staal zorgt voor een grotere robuustheid en blijvende prestaties.