Navigatie overslaan

Woordenlijst optische encoders

Vind definities van gangbare technische, optische encoderterminologie.

ABBE-FOUT

Abbe-fout is een foutmechanisme waarbij hoekfouten in een draaiende as worden vergroot op afstand vanaf de as.

ABSOLUTE

Een absolute positie is er een die volledig op zichzelf en onafhankelijk is van een andere positie of waarde. Absolute encoders zijn er in drie hoofdtypen: werkelijk absoluut, pseudo-absolute en batterij-aangedreven absoluut.

Werkelijk absoluut

Positie direct bepaald bij inschakeling

Geen hulpbatterij nodig

Geen beweging nodig

Pseudo-absoluut

Ook wel bekend als 'afstandsgecodeerd'.

Encoder moet een korte afstand afleggen om de absolute positie te bepalen

Encoderschaal heeft referentiemarkeringen op unieke afstanden van elkaar; wanneer de leeskop over twee aangrenzende referentiemarkeringen beweegt, kan de controller de absolute positie berekenen op basis van de unieke ruimte tussen deze referentiemarkeringen

Batterij-aangedreven absoluut

In principe een incrementele encoder met mogelijkheid voor referentiemarkering. Dit soort absolute encoder gebruikt een batterij om de encoder continu aan te drijven en de positie te lezen zodat de absolute positie niet verloren gaat, zelfs niet als het hostsysteem wordt uitgeschakeld.

NAUWKEURIGHEID

Hoe dicht de gemeten waarde bij de echte waarde is.

Niet te verwarren met Resolutie of Herhaalbaarheid.

Opmerking: Het woord precisie wordt vaak gebruikt om de nauwkeurigheid te beschrijven in niet-technische gesprekken. In de metrologie betekent precisie echter herhaalbaarheid.

ACI

Digitale interface voor ATOM biedt interpolatiefactoren tot 2000.

AGC

Automatic Gain Control. Een signaalverwerkingsfunctie die voor een consistente 1 Vpp signaalamplitude zorgt.

ALARMSIGNAAL

In een incrementele encoder is dit de uitvoer die wordt beoordeeld indien zich bepaalde onwenselijke omstandigheden voordoen. De verschillende alarmsignalen beschikbaar voor elke leeskop staan vermeld in de datasheet.

Alarmvoorwaarden kunnen zijn:

  • Laag signaal (alle leeskoppen hebben een lage signaalfout)
  • Hoog signaal
  • Te hoge snelheid
  • Overmatige Lissajous-offset

Het alarm kan lijngedreven zijn (single-ended of differentieel) of 3-state (algemeen bekend als tri-state).

RESOLUTE geeft een alarm af als het de absolute positie niet goed kan bepalen.

ANALOOG

Een continu variabele fysieke hoeveelheid.

Met betrekking tot encoders verwijst de term Analoog normaal naar 1Vpp of 11μA signalen die worden geïnterpoleerd door de servo drive of controller.

Opmerking: De Amerikaanse spelling van dit woord is Analog. Dit is vaak de voorkeursspelling in de computerindustrie.

HOEKMETING

Meting van een hoek.

Dit kan worden uitgevoerd met een volledige encoderschaal zoals een ring of schijf. Gedeeltelijke boogmetingen kunnen uitgevoerd worden door een stuk lineaire flexibele schaal rond een trommel of as te wikkelen.

HOEKRESOLUTIE

Resolutie van een encoder wanneer vertaald in hoekige eenheden.

Bijvoorbeeld 1 nm lineaire resolutie op een 200mm ring staat gelijk aan 0,0020625 boogseconden.

Veelgebruikte eenheden voor hoekresolutie zijn onder andere:

  • graden
  • boogseconde
  • boogminuten
  • microradialen
  • graden (1 decimaal = 1/400 van een hele draai = 9/10 van een graad)
  • mil (1 mil = 1/6400 van een hele draai)

HOEKENCODER

Een encoder voor het meten van de hoek. Ook wel een 'hoekige encoder genoemd'.

De term roterende encoder om alle encoders te beschrijven die een hoek meten. Hoekencoders worden gedefinieerd met een nauwkeurigheid beter dan +/- 5 boogseconden en een lijntelling hoger dan 10.000. Roterende encoders hebben specificaties die buiten deze categorie vallen.

AOC

Automatic Offset Control. Een signaalverwerkingsfunctie die onafhankelijk de offset aanpast voor de outputsinus en cosinussignalen.

BOOGSECONDE

1 boogseconde is 1/3600 van een graad.

Daarom:

1 graad = 60 boogminuten = 3600 boogseconden.

ATOM™ OPEN INCREMENTELE ENCODER

Een reeks van miniatuur optische incrementele encoders van Renishaw, voor toonaangevende vuilbestendigheid, signaalstabiliteit en betrouwbaarheid. ATOM is 's werelds eerste miniatuur encoder die filteroptica gebruikt met Auto Gain Control (AGC) en Auto Offset Control (AOC), ook verkrijgbaar in de compacte TONiC™ encoderreeks voor een uitstekende metrologie en toonaangevende nauwkeurigheid.

De ATOM leeskop biedt snelheden tot 20 m/s en resoluties tot 1 nm. Schaalopties omvatten een reeks lineaire schalen in roestvrij staal en glas en roterende RCDM glazen schijven in diameters van 17 mm tot 108 mm, allemaal met een keuze uit 40 µm of 20 µm meetschaalpitch.

ATOM DX™ OPEN INCREMENTELE ENCODER

De ATOM DX encoder is de kleinste Renishaw incrementele optische encoder, met digitaal uitgangssignaal rechtstreeks van de leeskop. Hij biedt positieterugkoppeling, ingebouwde interpolatie en filteroptieken, allemaal in een miniatuurverpakking.

Compatibel met de optionele geavanceerde diagnosetool ADTi-100 en ADT View software die diepgaande geavanceerde diagnostische informatie geven, als hulp om encoders optimaal te installeren en bij storingzoeken in het veld voor zelfs de meest veeleisende toepassingen in bewegingsbesturing.

De ATOM DX encoder biedt ook resoluties tot slechts 2,5 nm en een brede reeks configuraties.

De ATOM DX wordt geleverd in varianten met bekabeling en bovenuitgang, en een meetschaal naar keuze van 20 µm of 40 µm.

BOXMAAT

De maat van de BOX helpt de afstand te bepalen tussen de afstandsgecodeerde referentiemarkeringen.

Afstandsgecodeerde referentiemarkeringen zijn beschikbaar in verschillende formaten, maar de meest voorkomende staat bekend als de boxmethode. Hiermee worden periodieke referentiemarkeringen geplaatst op een vaste afstand (deze vormen de box), met een derde referentiemarkering op een unieke afstand ertussen.

KALIBRATIE

1) Om de nauwkeurigheid van een meetsysteem te bepalen, te controleren of te corrigeren.

In encodertermen betekent dit dat de positie gemeld door de encoder moet worden vergeleken met een laser, gauge of andere bekend voorwerp.

2) Om het incrementele signaalniveau en referentiemarkeringsfasering in te stellen een TONiC of ATOM encoder.

CENTRUM™

Roestvaststalen Renishaw meetschaalschijf voor roterende (hoek)encoders, in het volgende model:

  • CSF40: incrementeel, zelfcentrerend, gemakkelijk te installeren, past bij ATOM DX leeskoppen.


KLOKFREQUENTIE

Deze term verwijst meestal naar de frequentie van de klok op de ingang van de ontvangende elektronica (normaal de schijf of controller).

Elke klokcyclus zoekt de inputelektronica naar een statusverandering bij de lijnontvangers. Als er een statusverandering optreedt, wordt de telling verhoogd of verlaagd.

Als de output van de encoder sneller is dan de klok op de inputelektronica, dan kunnen 2 toestanden veranderen in 1 cyclus, waardoor de kwadratuurdecoder in de war raakt.

Merk op dat er soms digitale filters worden toegepast voor de input. Deze verwijderen ruis maar ze verminderen ook de effectieve klokfrequentie van de ontvangstelektronica.

GEKLOKTE OUTPUT

Alle TONiC en ATOM encoders en hoge-resolutieversies van de RG2/RG4 hebben digitale uitgangen die worden geklokt. Dit betekent dat de interpolator de Lissajous controleert en indien nodig eenmaal per klokcyclus de status verandert van de digitale output.

Er zijn verschillende klokfrequenties beschikbaar en onze datasheets bevatten aanbevelingen voor klokfrequenties van de ontvangende elektronica, met inbegrip van toegelaten draai in de kabel en lijnontvangers, enz. Bijvoorbeeld, een 20 MHz TONiC interface heeft eigenlijk een interne klok van ongeveer 16 MHz.

Opmerking: dit is anders dan Retiming.

KLOKSNELHEID

Dit is een ander woord voor Klokfrequentie.

COMPONENTLEESKOP

Een componentleeskop is een product dat is ontworpen om te worden ingebed in een OEM-product. Ze hebben vaak een veel kleinere behuizing en interfacecircuit vergeleken met een compleet gesloten conventionele leeskop. Componentleeskoppen vragen normaal gesproken meer toepassingstechniek van de klant, zoals extra afscherming en interpolatie wordt vaak extern uitgevoerd.

RGH34 en RoLin zijn voorbeelden van componentleeskoppen.

CONTROLLER

Het 'brein' van de machine dat beweging en werking bestuurt.

Er is een groot aantal controllerproducten beschikbaar. Velen zijn multi-purpose, maar sommige zijn bedoeld voor specifieke taken:

CNC controllers (Computer Numerically Controlled) zijn geoptimaliseerd voor bewerkingsmachines, bijvoorbeeld. Veel controllers bevatten complexe algoritmen die de prestaties van de machine verbeteren.

Modulaire systemen, zoals UMAC van Delta Tau kunnen worden uitgebreid met accessoirekaarten om precies te voldoen aan de eisen van de klant.

'Controller' wordt vaak gebruikt als een algemene term, die soms ten onrechte gebruikt wordt om een ​​servo-versterker (drive) te beschrijven.

CTE

Thermische uitzettingscoëfficiënt

CTE beschrijft hoeveel een materiaal uitzet in de lengte wanneer de temperatuur wordt verhoogd. Meestal wordt het getal uitgedrukt in µm/m/°C of ppm/°K.

Opmerking: dit is eigenlijk een complex onderwerp Materialen hebben bijvoorbeeld verschillende CTE-getallen bij verschillende temperaturen, zodat het geciteerde getal gewoonlijk gespecificeerd wordt over een beperkt temperatuurbereik rond 20°C.

CYCLUSFOUT

Cyclusfout is een andere term voor Interpolatiefout.

DATUM

De term datum kan verwijzen naar verschillende dingen:

  • Een referentiemarkering
  • De positie waar een schaal met onafhankelijke CTE (RTLC, bijvoorbeeld) wordt vastgezet op de ondergrond
  • Een gedefinieerde nulstand op de schaal of op de machine
  • Een kalibratienorm

DIGITAAL

Signalen of informatie die slechts 2 aparte staten kunnen hebben: hoog of laag.

In een encoder, heeft 'digitaal' gewoonlijk betrekking op de uitgangen van een digitale encoder. Deze signalen worden aangebracht in kwadratuur, zoals beschreven in alle informatiebladen van Renishaw encoders.

Sommige mensen beschouwen digitale signalen als beter bestand tegen ruis dan analoge signalen, want elke verstoring van het signaal wordt verwijderd als het signaal wordt ontvangen. Andere mensen beweren dat analoge signalen een lagere frequentie hebben zodat meer filtering kan worden toegepast.

Merk op dat een nadeel van digitale encoders is dat er altijd een compromis is tussen snelheid en resolutie.

VUILBESTENDIGHEID

Het vermogen van een encoder om de positie te blijven lezen bij vuil en verontreinigingen.

Vuilbestendigheid is afkomstig van 2 bronnen: de optische regeling en Auto Gain Control-elektronica.

Renishaw incrementele encoders gebruiken filteringoptica, die zijn afgestemd op slechts 1 periode; de meetschaalperiode. Vuil en verontreiniging hebben altijd een andere periode zodat het wordt verworpen door de encoder. Het is belangrijk dat de Lissajous-signalen niet worden gecompenseerd door de vervuiling.

Auto Gain Control verhoogt of verlaagt het signaal elektronisch, voor de meest consistente Lissajous.

AFSTANDSGECODEERD

Afstandsgecodeerde referentiemarkeringen worden op een encoderschaal geplaatst op unieke afstanden van elkaar; wanneer de leeskop over twee aangrenzende referentiemarkeringen beweegt, kan de controller de absolute positie berekenen op basis van de unieke ruimte tussen deze referentiemarkeringen

ELEKTRISCHE INTEGRATIE

Elektrische integratie beschrijft de aansluiting van de encoder naar de ontvangstelektronica. Dit omvat voeding, aarding/afscherming en signalen.

Het is belangrijk om te controleren of de output van de encoder compatibel is met de input van de ontvangstelektronica.

Onjuiste aarding/afscherming is de meest voorkomende oorzaak van encoderproblemen. Kortsluiting of overmatige ruis tussen 0 V en de aarde veroorzaken vaak ruis, rekenfouten of gemaskerde referentiemarkeringen.

Het is belangrijk dat de voedingsspanning voldoende stroomcapaciteit heeft om de encoder van stroom te voorzien. Vergeet niet de spanningsval langs de kabels!

ELEKTRISCHE RUISIMMUNITEIT

Het vermogen van een product om te blijven werken in omgevingen met elektrische ruis.

Encoders kunnen worden onderworpen aan verschillende typen elektrische ruis:

  • Elektromagnetische interferentie kan worden opgewekt of gekoppeld in de kabel of leeskop
  • Ruis is vaak aanwezig op de 5V stroomtoevoer
  • Ruis kan ook aanwezig zijn op de machine-aarding

Zorgvuldig elektronica-ontwerp van de encoder helpt bij het overwinnen van de bijwerkingen van deze geluidsbronnen.

EMI OMGEVING

EMI = Electro-Magnetic Interference

Dit is interferentie (ruis) in het gebied rond de encoder.

EMI ruis wordt vaak gegenereerd door het volgende:

  • Snel omschakelende stromen in de motorkabels
  • Slechte verbindingen die vonken
  • Slecht afgeschermde schakelaars of contactors
  • Slechte aarde-aansluitingen of slechte voeding
  • Lassen, vonkerosie of andere luidruchtige activiteiten in de buurt van de machine

GESLOTEN OPTISCHE ENCODER

Een Renishaw gesloten optische encoder biedt de elektronica en optieken van de encoder plaats in een afgedicht geheel dat bevestigd is aan de leeskop. Het afgedichte optische geheel en de meetschaal van de encoder worden beide verder beschermd door een afgedichte omhulling. Deze opbouw levert een hoge weerstand tegen indringing van vloeistoffen en vaste vuildeeltjes.

ENCODER

In het algemeen is een encoder een apparaat of proces dat data converteert van het ene formaat naar het andere.

In positiedetectie is een encoder een apparaat dat de positie meet en die informatie in een geschikt formaat doorgeeft aan een station of controller.

EVOLUTE™ OPEN ABSOLUTE ENCODER

De EVOLUTE is een werkelijk absolute contactloze optische encoder met een meetschaalperiode van 50 µm, die sublieme installatietoleranties en grotere vuilbestendigheid biedt voor toepassingen die niet alleen de hoogste operationele integriteit vereisen maar waarin ook een snelle installatie essentieel is. Resoluties tot slechts 50 nm samen met een lage SDE en jitter van het baanbrekende optische ontwerp en een uiterst snelle signaalverwerking geven de EVOLUTE encoder de prestaties die nodig zijn voor de meest veeleisende OEM-toepassingen.

FASTRACK™

FASTRACK is een gepatenteerd schaalmontage railsysteem dat wordt gebruikt met RTLC- of RTLA-schaal.

In tegenstelling tot de meeste railsystemen, wordt FASTRACK gemaakt van hard roestvrij staal, dus is het veel beter bestand tegen schade dan zachte aluminium extrusies. FASTRACK is ook snel en eenvoudig te installeren.

Railsystemen hebben verschillende voordelen:

  • Ze maken het mogelijk dat de schaal gemakkelijk kan worden vervangen in het veld
  • Ze maken het mogelijk dat de schaal uitzet/krimpt volgens de eigen CTE, onafhankelijk van de baan of het substraat
  • Ze maken het mogelijk dat lange schalen tijdelijk worden verwijderd uit grote machines als ze worden opgedeeld voor transport

FILTERING

Filtering is de afwijzing van signalen, trillingen, of bestraling van bepaalde frequenties terwijl andere frequenties worden gedetecteerd.

In positie-encoders wordt filtering vaak gebruikt voor de volgende doeleinden:

  • Filteroptiek wijst andere frequenties dan de schaalperiode af
  • Filteren van elektrische signalen helpt bij verwijderen van ruis en verminderen van jitter
  • Filteren van de voeding helpt ruiscomponenten te verwijderen, waardoor het systeem meer consistent en betrouwbaar kan werken

FLYING LEAD

Een kabel die zonder stekker wordt geleverd, met blote draden aan het uiteinde. Hiermee kunnen klanten eenvoudig hun eigen connector naar keuze plaatsen.

FORTiS™ GESLOTEN OPTISCHE ENCODER

FORTiS gesloten optische encoders zijn buitengewoon robuust ontworpen voor gebruik onder zware industriële omstandigheden waarin zeer nauwkeurige terugkoppeling en metrologie vereist zijn. Een afgedichte opto-elektronische leeskop zet beweging ten opzichte van een fijn verdeelde roestvaststalen meetschaal om in positiegegevens. Kenmerken:

  • Absolute meettechnologie - nauwkeurig, betrouwbaar en beproefd
  • Contactloos ontwerp - minder hysteresis en geen mechanische slijtage
  • Superieure afdichting - grotere weerstand tegen vervuiling door vloeistoffen en vaste vuildeeltjes
  • Buitengewone trillingweerstand - hogere prestaties en langere levensduur
  • Gepatenteerde set-up led - voor snelle en intuïtieve installatie die meteen goed gaat
  • Passend bij geavanceerde diagnosetool ADTa-100 voor uitgebreid instellen en storingzoeken

FPC

Flexible Printed Circuit

Dit is een platte, flexibele kabel die wordt gebruikt met kleine zif connectors. FPC-kabels hebben een zeer lage buigkracht, maar hun levensduur is vaak veel lager dan die van standaardkabels waardoor FPC-kabels over het algemeen niet worden aanbevolen voor dynamische toepassingen. FPC-kabels zijn ook verkrijgbaar met afscherming.

FPD

Flat Panel Display (Plat beeldscherm)

AARDING

De voorzieningen die de machine aansluiten op de grond. Ook bekend als Aarding.

Het is belangrijk op te merken dat aarding een essentieel onderdeel is van de elektrische integratie van de encoder: slechte aarding, zoals kortsluiting of ruis tussen 0V en aarde, zijn een van de meest voorkomende oorzaken van encoderproblemen.

HYSTERESIS

Hysteresis is het tijdsverloop van een reactie achter een verandering in de input die de respons veroorzaakt.

Voorbeelden van hysteresis in encodertoepassingen zijn onder meer:

  • Als een encoderschaal op een rail bevestigd is op een substraat, zorgen de differentiële thermische uitzetting van de schaal en de wrijving in het montagesysteem ervoor dat de uiteinden van de schaal tot rust te komen op een iets verschillende standen.
  • Elektrische hysteresis in een leeskop betekent dat een aangegeven plaats optreedt op een iets andere plaats in de voorwaartse en achterwaartse richting.
  • Omsloten encoders hebben een korte ​​in omgekeerde richting. Dit staat bekend als een omkeringsfout.

INCREMENTEEL

Een absolute positie is er een die volledig op zichzelf en onafhankelijk is van een andere positie of waarde. Absolute encoders zijn er in drie hoofdtypen: werkelijk absoluut, pseudo-absolute en batterij-aangedreven absoluut.

Een incrementele encoder is een encoder die signalen uitvoert die alleen relatieve beweging aangeven - de absolute positie van de as kan alleen worden bepaald door de aandrijving of controller die deze relatieve positie combineert met een bekende referentiepositie, zoals een signaal van een referentiemarkering.

Incrementele encoders kunnen geen absolute positie melden bij inschakeling - er moet een referentiemarkering worden gelezen voordat de absolute positie kan worden berekend. Incrementele positiesignalen kunnen tellen in beide richtingen en dienovereenkomstig de relatieve positie verhogen of verlagen.

INDUSTRIESTANDAARD

De industriestandaard verwijst naar bepaalde specificaties die gebruikelijk zijn binnen de industrie.

Zo moeten de spanningsgestuurde analoge signalen 1Vpp zijn, de vastgestelde industriestandaard. Digitale signalen moeten RS422-compatibel zijn.

Merk op dat de industriestandaarden verwijzen naar de specificaties, maar niet de kwaliteit bepalen. Het is mogelijk om twee encoders te hebben die voldoen aan de industrienormen voor signaalgrootte maar waarbij één aanzienlijk beter presteert dan de ander.

INTERFACE

Een elektronisch apparaat dat signalen verwerkt of een andere bewerking uitvoert.

Seriële communicatieprotocollen, zoals BiSS® C of Siemens DRIVE-CLiQ®, worden vaak omschreven als een interface, dat wil zeggen een verbinding tussen twee delen.

INTERPOLATOR

Een apparaat dat analoge signalen omzet in digitale signalen.

Voor positie-encoders worden interpolators vaak gebruikt om analoge sinus- en cosinusoutputs om te zetten van een incrementele encoder in een digitale representatie van dezelfde signalen.

Er zijn in de handel veel verschillende interpolators verkrijgbaar van diverse interpolatiekwaliteit en -snelheden.

IN-TRAC™

IN-TRAC is de naam gegeven aan de optische referentiemarkeringsfunctie op Renishaw-schalen, die rechtstreeks wordt ingebed in de incrementele schaalverdeling.

IN-TRAC referentiemarkeringen zijn veel beter immuun voor defasering dan referentiemarkeringen die naast de incrementele schaalverdeling worden geplaatst.

INVAR®

Invar is een nikkel-ijzerlegering met een zeer lage CTE van ongeveer 1,2 ppm/°C.

Renishaw levert encoderschalen gemaakt van een legering genaamd ZeroMet™, dat is een vorm van Invar die speciaal geselecteerd is vanwege de bijzonder hoge stabiliteit.

IP-CODERING

Ingress Protection, ook bekend als International Protection Rating. Dit definieert de afdichting van een elektrische behuizing.

IP-codes hebben twee cijfers: het eerste cijfer verwijst naar het binnendringen van stof en het tweede cijfer verwijst naar het binnendringen van water. Zo beschrijft IP64 bijvoorbeeld een score van 6 voor bescherming tegen stof en een score van 4 voor de bescherming tegen water.

IP-codes zijn gedefinieerd in de internationale norm IEC 60529.

NEMA publiceert beschermingsklasses die gelijk zijn aan de IEC-standaard, maar het nummeringsysteem is anders en de NEMA standaarden omvatten ook weerstand tegen corrosie en pakkingveroudering.

JITTER

De hoeveelheid positionele geluidsproductie door een encoder wanneer deze niet beweegt.

Dit cijfer wordt meestal uitgedrukt in RMS, maar er zijn vele manieren om positioneel geluid te meten; de bandbreedte van de meting is in het bijzonder van belang.

Encoders met lagere jitter kunnen de positie beter vasthouden en genereren minder warmte in lineaire motoren. Zij vertonen ook een soepelere snelheidsregeling bij lage snelheden.

LED

Licht-emitterende diode

LED-INDICATORS

Gekleurde LED's die het signaalniveau, de referentiemarkeringsfasering, CAL-/AGC-status en andere encoderstatus of diagnostische signalen aangeven.

LIMIETEN

Outputs van een encoder die aangeven dat de leeskop de eindpositie heeft bereikt.

Enkele limieten hebben één signaal waaruit blijkt dat de leeskop een uiteinde van de as heeft bereikt. Het station of de controller kan niet onderscheiden welke eindpositie is bereikt.

Dubbele limieten hebben een ander signaal afhankelijk van welke eindpositie is bereikt; bij Renishaw encoders staan deze ​​bekend als de 'P' of 'Q' eindpositie.

LINEAIR

Beweging of een vorm in een rechte lijn.

LISSAJOUS

Werkwijze voor het weergeven van sinus- en cosinussignalen, zodat de output een cirkelvorm beschrijft.

Als encoderoutputs op deze manier worden weergegeven, kunnen veel kenmerken van de encoderwerking, zoals signaalniveau en de signaalkwaliteit, eenvoudig worden bepaald.

MICRON

Een eenheid van lengte.

1 micrometer = 0.001 millimeter = 1000 nanometer

Het symbool voor micrometer is µm

MHz

Mega Hertz, een eenheid van frequentie.

1 MHz = 1 miljoen cycli per seconde

NANOMETER

Een eenheid van lengte

1 nanometer = 0,001 micrometer = 1000 picometer

Een nanometer is ongeveer de lengte van 10 koolstofatomen.

KNOOPPUNT

Het indexrooster in een encoderleeskop werkt op dezelfde manier als een objectieflens en het knooppunt is de positie waarover de interferentiebanden gedetecteerd in de kop worden gevormd - indien de schaal (of leeskop) om dit punt draait dan bewegen de banden aan de fotodetector niet.

Veel encoderschalen worden geïnstalleerd met knikken of licht oneffen oppervlakken en dit kan leiden tot meetfouten. Renishaw encoders zoals ATOM hebben een knooppunt op het oppervlak van de schaal waardoor de schaal kan worden gekanteld en geen dergelijke golvingsfout wordt geïntroduceerd.

In veel andere leeskoptypes fungeert de schaal als het indexrooster en het knooppunt boven het oppervlak van de schaal. In dit geval bewegen de randen door schaalgolvingen langs de fotodetector hetgeen leidt tot een verkeerde leespositie.

RUIS

Een ongewenste elektrische storing in een circuit waardoor de nuttige informatie in een signaal verslechtert.

NOMENCLATUUR

De structuur van een deelnummering. Letterlijk, de structuur van een naam.

CONTACTLOOS

Een type encoder waarbij geen contact is tussen de leeskop en de schaal. Ook wel open genoemd door sommige bedrijven.

OPEN OPTISCHE ENCODERS

Een optische encoder is een elektromechanisch apparaat dat een elektrisch uitgangssignaal produceert dat proportioneel is met de lineaire verplaatsing langs een rechte bewegingsas of met de hoekpositie van een roterende as.

OUTPUT

Signalen die worden uitgezonden door de encoderleeskop tijdens het gebruik.

HOEKDEEL

De reeks RKL encodermeetschalen van Renishaw ondersteunt hoekdeelmetingen. De kleine dwarsdoorsnede van deze meetschalen geeft de flexibiliteit om ze aan te brengen rondom een trommel, as of boog, zolang de radius minimaal 26 mm is.

Zowel de incrementele als de absolute varianten van de RKL meetschalen bieden deze nieuwe mogelijkheid.

PCB

Printed Circuit Board (printplaat)

PITCH

De afstand tussen aangrenzende markeringen op de encoderschaal. 20 micron pitchschaal heeft typisch een 10 micron brede donkere lijn en een 10 micron brede lichte lijn.

Soms aangeduid als meetschaalperiode.

PRECISIE

Zie herhaalbaarheid.

QUANTiC™ OPEN INCREMENTELE ENCODER

Het QUANTiC encodersysteem integreert de filteroptieken en interpolatietechnologie van Renishaw, en vormt zo een supercompacte robuuste incrementele open optische encoder. QUANTiC encoders zijn gemakkelijk te gebruiken, met buitengewoon ruime installatie- en werkingstoleranties en ingebouwde kalibratiefuncties.

QUANTiC leeskoppen bieden digitale uitgangssignalen en een nieuwe analoge uitgangsvariant met een brede variëteit aan configuraties en keuze uit lineaire en roterende meetschalen. Snelheden tot 24 m/s zijn te bereiken om aan de zwaarste eisen voor bewegingsbesturing te kunnen voldoen.

Gedetailleerde diagnostische informatie is de verkrijgen door de geavanceerde diagnosetool ADTi-100 en ADT View software te gebruiken tijdens de installatie of voor diagnose en storingzoeken in het veld.

LEESKOP

De leeskop leest en interpreteert de positionele informatie van de meetschaal aan de hand van optische, magnetische, inductieve of capacitieve technieken en voert positiegegevens uit via elektrische signalen.

REE

Een interpolatorbox van Renishaw die 1Vpp analoge encodersignalen als input gebruikt en digitale kwadratuuroutput levert.

REFERENTIEMARKERING

Een datumpositie langs een as.

De aanduiding referentiemarkering kan worden gebruikt voor het beschrijven van:

  • De fysieke referentiemarkeringsactuator, zoals de referentiemarkeringsmagneet of de optische functie IN-TRAC™.
  • Het outputsignaal van de referentiemarkering van de leeskop/interface.

REL

Een reeks meetschalen met lage expansie en hoge nauwkeurigheid van Renishaw.

Deze meetschalen zijn gemaakt van ZeroMet, een lage-expansie nikkel-ijzer-legering die een zeer stabiele vorm van Invar is.

Opties omvatten:

  • RELM: schaal met een referentiemarkering in het midden
  • RELE: schaal met een referentiemarkering aan één uiteinde
  • RELA: schaal met absolute code

BETROUWBAARHEID

Een encoder die lang goed blijft werken.

Maatregelen voor de betrouwbaarheid zijn onder meer:

  • MTTF: Mean Time To Failure
  • MTTFd: Mean Time To dangerous Failure
  • MTBF: Mean Time Before Failure

Betrouwbaarheid kan ook worden gebruikt om te verwijzen naar het vermogen van een encoder om vervuiling en andere niet-ideale omstandigheden te verdragen ​​tijdens de levensduur.

HERHAALBAARHEID

Het vermogen van de encoder om steeds dezelfde positie te melden bij aankomst bij een bepaald punt langs de as.

Ook wel bekend als reproduceerbaarheid, scatter of precisie.

REPRODUCEERBAARHEID

Zie herhaalbaarheid.

RESOLUTE™ OPEN ABSOLUTE ENCODER

Een enkelbaans open optische werkelijk absolute encoder van Renishaw.

RESOLUTIE

De kleinste output van een meetstap van een encoder: dit is de minimale afstand die de encoder moet bewegen om de output met één telling te wijzigen.

Resolutie wordt soms verward met nauwkeurigheid en herhaalbaarheid. Het kan kleiner zijn dan het ruisniveau van de encoder.

RGH

De Renishaw nomenclatuur voor encoderleeskoppen in de RG2- en RG4-reeksen.

Niet aanbevolen voor nieuwe ontwerpen.

RGSZ

Renishaw Gold Scale. Een vergulde stalen flexibele meetschaal met door de klant selecteerbare optische IN-TRAC™ referentiemarkeringen, verkrijgbaar bij Renishaw. De RGSZ is leverbaar op een haspel en kan op elke aslengte tot 50 meter worden geknipt. De schaal wordt met zijn zelfklevende achterkant aangebracht op de ondergrond en volgt de thermische uitzetting daarvan, wat thermische compensatie eenvoudig maakt.

Niet aanbevolen voor nieuwe ontwerpen.

AFSTAND MEETSCHAAL-LEESKOP

De afstand tussen de encoderschaal en de onderzijde van de leeskop.

De tolerantie is de variatie in deze afstand, die de leeskop aankan.

RING

Een type draaischaal in de vorm van een ring, meestal met de encoderschaal aangegeven op het buitenoppervlak van de ring. Renishaw ringschalen zijn RESR, RESM, RESA, REXM en REXA. Er zijn ook magnetische ringschalen verkrijgbaar.

RIMPEL

Voedingsspanningsrimpel is het ruisniveau op een 5V voeding.

Snelheidsrimpel is een maat voor de variatie in de snelheid van een as, wanneer deze wordt aangedreven om te bewegen met een constante snelheid.

RKL

Een smalle en platte roestvaststalen flexibele meetschaal van Renishaw, inclusief het volgende model:

  • RKLC-S: flexibel staal, incrementeel, IN-TRAC referentiemarkeringen, zelfklevend


ROL

Rotatie om de langsas

ROTEREND

Werkt in een cirkelvormige beweging.

Bij encoders meten roterende encoders draaiende bewegingen.

Merk op dat roterende encoder de verzamelnaam is voor alle encoders die hoeken meten. Roterende encoder wordt echter ook gebruikt om roterende encoders met een lagere specificatie te beschrijven en hoekencoder wordt gebruikt om een roterende encoders met een hogere specificatie te beschrijven.

RSL

Een reeks roestvrij stalen sparschalen met hoge nauwkeurigheid van Renishaw. De reeks bestaat uit de volgende modellen:

  • RSLM: Stalen sparschaal met een referentiemarkering in het midden
  • RSLE: Stalen sparschaal met een referentiemarkering aan één uiteinde
  • RSLC: Stalen sparschaal met de klant-selecteerbare referentiemarkering
  • RSLR: Stalen sparschaal zonder referentiemarkeringen
  • RSLA: Stalen sparschaal met absolute code

Het woord spar beschrijft een schaal met dikke doorsnede.

RTL

Een reeks roestvaststalen flexibele meetschalen van Renishaw. De reeks bestaat uit de volgende modellen:

  • RTLC: Stalen meetschaal, incrementeel, IN-TRAC™ referentiemarkeringen
  • RTLC-S: Stalen meetschaal, incrementeel, IN-TRAC™ referentiemarkeringen, zelfklevend
  • RTLA: Stalen meetschaal, absolute code
  • RTLA-S: Stalen meetschaal, absolute code, zelfklevend

SCATTER

Zie herhaalbaarheid.

SDE

SDE = Interpolatiefout. De meetfout binnen één signaalperiode.

Dit foutmechanisme is het gevolg van onvolkomenheden in de vorm of centrering van het uitgangssignaal van de encoder: Lissajous.

SDE kan snelheidsrimpelproblemen op lineaire motors of DDR motorassen. Een hoge SDE kan ervoor zorgen dat een as een hoorbaar geluid maakt en er kan warmte worden gegenereerd. In machinegereedschapstoepassingen kan een hoge SDE een slechte afwerking van het oppervlak veroorzaken en bij scanmachines kan het leiden tot onscherpe foto's.

TONiC en ATOM hebben SDE-reducerende verwerkingselektronica.

AFDICHTINGSKLASSE

Zie IP-klasse.

SET-UP LED

Een Licht-Emitterende Diode geplaatst op de leeskoppen (of encoderinterfaces) die de huidige signaalkwaliteit en de status van de encoder aangeeft, zoals de referentiemarkeringsfasering. Deze directe weergave van diagnostische informatie neemt de noodzaak weg voor extra set-up apparatuur of oscilloscopen.

De meeste Renishaw encoders geven de signaalkwaliteit aan de hand van een multi-gekleurde set-up LED die rood/oranje/groen brandt om een slechte/redelijke/goede signaalkwaliteit aan te geven. Sommige encodermodellen kan ook blauw gaan branden blauw om een geoptimaliseerd of zeer hoog signaal te tonen.

ENKELBAANS

Enkelbaans verwijst naar een absolute encoderschaal met een enkele strook met schaalverdeling die zowel grove absolute positie- als fijne incrementele fase-informatie biedt.

Traditionele absolute encoders maken gebruik van twee parallelle banen met schaalverdeling: incrementeel en absoluut. Aangezien de absolute leeskop deze twee schalen tegelijkertijd moeten lezen, kan elke kleine verdraaiing ertoe leiden dat deze twee lezingen gedefaseerd worden, wat voor een meetfout zorgt.

RESOLUTE is 's werelds eerste open optische absolute encoder die een enkelbaans schaal leest, waardoor het immuun is voor verdraaiingsdefasering.

SINUSVORMIG

Een golfvorm wordt beschreven als sinusvormig als het een grootte heeft die varieert volgens een sinusfunctie.

AFSCHERMING

Afscherming verwijst naar de verdediging van de encoder tegen elektromagnetische interferentie.

Een belangrijke toepassing van afscherming is een kabel - Renishaw kabels zijn over het algemeen dubbel afgeschermd, met twee lagen gemaakt van vertind koperdraad, spiraalvormig rond de tegengestelde richtingen van de kabelkern. De buitenste afscherming werkt als een kooi van Faraday en is aan beide uiteinden geaard. De binnenste afscherming werkt als een antenne en is verbonden met 0V op alleen de ontvangende elektronica.

Met een dubbel afgeschermde kabels, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen kortsluiting ontstaat tussen 0V en de aarding.

SPAR

Een schaaltype met dikke doorsnede.

Renishaw RSLM en RELM zijn sparschalen, bijvoorbeeld.

Ti

De standaard digitale interface voor de TONiC encoderreeks.

THERMISCHE UITZETTING

Zie CTE.

TONiC™ OPEN INCREMENTELE ENCODER

Een reeks compacte optische incrementele encoders van Renishaw voor high-performance bewegingsbesturing. De leeskop is voorzien van dynamische signaalconditionering en de optische referentiemarkeringsdetector is direct geïntegreerd in de incrementele signaalsensor. TONiC geeft uitstekende signaal-ruiskarakteristieken en robuuste immuniteit tegen verontreiniging.

UHV

Ultrahoog vacuüm UHV wordt algemeen gedefinieerd als zijnde drukken lager dan -9 10 Torr.

Renishaw biedt bepaalde leeskoppen die zijn geoptimaliseerd voor het gebruik in UHV omgevingen. Deze koppen zijn gemaakt van schone materialen en ontworpen om ontgassing (het vrijkomen van chemicaliën terwijl de vacuümkamer wordt leeggepompt) te minimaliseren.

SNELHEIDSRIMPEL

In bewegingscontrolesystemen wordt een afwijking tussen de opgedragen snelheid en de werkelijke snelheid op een bepaald moment snelheidsrimpel genoemd. Factoren die bijdragen aan de snelheidsrimpel zijn encoderresolutie en interpolatiefout.

VIONiC™ OPEN INCREMENTELE ENCODER

De VIONiC is een uitermate nauwkeurige alles-in-een digitale incrementele encoder van Renishaw, met een brede reeks van lineaire en roterende meetschaalopties. De VIONiC combineert Renishaws in de praktijk beproefde filteroptieken met geavanceerde interpolatie in de leeskop, resulterend in een interpolatiefout (SDE) van meestal < ± 15 nm en resoluties tot slechts 2,5 nm.

VIONiC leeskoppen zijn voorzien van intuïtieve zelfkalibratie, en daardoor gemakkelijk te installeren. De geavanceerde diagnosetool ADTi-100 is leverbaar als optie voor real-time terugkoppeling van encodergegevens tijdens installeren of bij diagnoses in het veld.

VPP

Volts peak-to-peak. Een methode voor het meten van de grootte van een golfvorm, door te meten van de maximale positieve amplitude de minimale negatieve amplitude van de golfvorm. De analoge output van veel incrementele encoders wordt gedefinieerd als 1 Vpp.

Een andere standaard is het meten van mean-to-peak die wordt gebruikt om SDE te beschrijven, bijvoorbeeld. Voor symmetrische golfvormen (zoals sinus en cosinus) is mean-to-peak de halve peak-to-peak waarde.

VERDRAAIING

Rotatie om de verticale as

ZEROMET™

Een vorm van Invar (lage CTE nikkel-ijzer-legering) die speciaal is geselecteerd voor zijn bijzonder hoge stabiliteit. Renishaw biedt lage CTE schaal gemaakt van ZeroMet.