Navigatie overslaan

Nieuwe innovatieve encodermeetschaal biedt nieuwe mogelijkheden

woensdag 20 maart 2019

De wereldwijd actieve metrologiespecialist Renishaw heeft een nieuwe vast te bevestigen encodermeetschaal geïntroduceerd, die het thermisch gedrag van de ondergrond aanneemt. De RKLC encodermeetschaal is een robuuste 6 mm brede roestvaststalen flexibele schaal met een dikte van slechts 0,15 mm. Dankzij deze dunne doorsnede kan de meetschaal na stevige bevestiging op een machineas dezelfde thermische uitzettingscoëfficiënt aanhouden als het machinedeel dat de ondergrond vormt. De schaal past bij de VIONiC™, TONiC™ en QUANTiC™ incrementele encoderfamilies van Renishaw.

De smalle 6 mm breedte van de RKLC meetschaal maakt installeren gemakkelijker waar de ruimte beperkt is. Enkele andere kenmerken zijn een beproefd robuust roestvaststalen meetschaalontwerp dat ongevoelig is voor oplosmiddelen, twee schaalpitches om uit te kiezen (20 µm en 40 µm), twee nauwkeurigheden (±5 µm/m en ±15 µm/m) en oprolbaarheid voor gemakkelijk opslaan en op lengte afkorten. De meetschaal wordt op de as bevestigd met zijn zelfklevende achterzijde en aan de uiteinden stevig vastgehouden door met epoxyhars bevestigde eindklemmen, zodat gaten boren niet nodig is. Om de meetschaal snel en recht te installeren is een eenvoudig montagehulpmiddel beschikbaar.

De RKLC meetschalen vinden met name hun toepassing in precisiemetingen die gerelateerd zijn aan vaste posities op een machine, zoals de coördinaten of een vaste structuur. Toegepast op een coördinatenmeetmachine (CMM) kan de meetschaal vast bevestigd worden op een machine-ondergrond met een hoge thermische massa (zoals graniet). Dit reduceert de amplitude van kortstondige temperatuurfluctuaties van de meetschaal in een geconditioneerde omgeving, waarin de kamertemperatuur langzaam oscilleert rondom een doelwaarde.

De RKLC meetschaal is een robuuste, smalle, vast te bevestigen meetschaal die bij toepassing voor bepaalde positiemetingen betere meetprestaties levert. De introductie van de RKLC meetschaal vergroot de mogelijkheden van de reeks Renishaw encodermeetschalen en geeft de klant de mogelijkheid om voor zijn toepassing een geschikt thermisch gedrag van de meetschaal te kiezen. Renishaw encodersystemen hebben een CE-goedkeuring, worden door Renishaw zelf geproduceerd in processen onder strikte kwaliteitscontroles volgens ISO 9001:2015, en worden ondersteund door een effectief wereldwijd verkoop- en servicenetwerk.

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en zijn producten vindt u in ons mediacentrum.