Navigatie overslaan

Nieuw systeem om veel flexibeler en gemakkelijker rotatieassen te kalibreren

Op de EMO 2011 werd de XR20-W gelanceerd, de opvolger van de welbekende Renishaw RX10 rotatieaskalibrator. Met de RX10 konden ruim 15 jaar lang rotatieassen zeer nauwkeurig en met hoge herhaalbaarheid gecontroleerd worden op nauwkeurigheid. De XR20-W is volledig nieuw opgebouwd en werkt geheel draadloos, waardoor flexibiliteit, gebruiksgemak en snelheid zijn toegenomen.

September 2011

Modulaire opbouw van de XR20-W rotatieaskalibrator De XR20-W rotatieaskalibrator bevat unieke door Renishaw ontwikkelde lager- en encodertechnologie en eveneens Bluetooth® draadloze technologie. Hierdoor was Renishaw in staat om grootte en gewicht van de XR20-W sterk terug te brengen ten opzichte van de RX10. Het nieuwe apparaat weegt maar iets meer dan 1 kg, wat enorme voordelen heeft voor het gebruiksgemak en de flexibiliteit in toepassingen.

Een aparte montagevoet maakt centreren en bevestigen simpel, snel en gemakkelijk, terwijl meegeleverde adapters plaatsing op vele draaitafels en assen mogelijk maken, waaronder klauwplaten en spindels van draaibanken. De XR20-W rotatieaskalibrator heeft 'ingebouwde' retro-reflectoren, met aparte uitlijningsdoelen op de achterzijde van de retro-reflectorbehuizing. Deze voorzieningen maken sneller instellen mogelijk en minimaliseren uitlijningsfouten die tot meetfouten kunnen leiden.

Het nieuwe apparaat werkt op oplaadbare batterijen, die samen met de Bluetooth® draadloze technologie een geheel draadloze werking mogelijk maken. De laatste sleutel tot het gebruiksgemak en de testsnelheid is de totaal nieuwe software (meegeleverd in de set), waarmee tests instellen en gegevens opnemen snel verloopt. De software biedt naast de nieuw vormgegeven beeldschermindelingen, ook standaardvoorbeelden voor de bekendste ISO- en ASME-tests en vereenvoudige selectie. Tesamen met de 'auto calibration'-mogelijkheid maakt dat zelfs minder ervaren gebruikers zeer snel aan de slag zullen zijn.

De XR20-W wordt geleverd in een robuuste Peli™ systeemkoffer, waarin ook plaats is voor de meest gebruikelijke accessoires. Zelfs inclusief de koffer weegt het hele systeem nog geen 7 kg, zodat het gemakkelijk te vervoeren is. De werking is op 1 boogseconde nauwkeurig, en alle apparaten worden vóór levering volledig gekalibreerd en gecertificeerd.

Vanaf de introductie is de XR20-W rotatieaskalibrator compatibel met het Renishaw XL-80 lasersysteem. Op korte termijn volgt ook compatibiliteit met de USB-versies van het Renishaw ML10 lasersysteem. Al bestaande XR20-W-gebruikers kunnen dan op verzoek gratis upgraden.

Ondanks de vele extra voordelen is het prijsniveau van het nieuwe systeem vergelijkbaar met dat van de verdwijnende RX10. Bovendien zijn er upgradekortingen voor bestaande RX10-gebruikers, wat met name interessant kan zijn wanneer men de RX10 rotatiekalibrator willen laten nakijken en/of herkalibreren. Ook aanbieders van kalibratiediensten kunnen hun winstgevendheid verhogen. De kleinere afmetingen maken het vervoer gemakkelijker en goedkoper, en dankzij de flexibiliteit en snelheid in het gebruik kunnen ze meer machines en meer configuraties in kortere tijd controleren.

Verder zullen hun eindgebruikers vanwege het gebruiksgemak en de flexibiliteit wellicht ook van het systeem gaan profiteren door er een voor zichzelf aan te schaffen. Alle XR20-W's worden geleverd met 3 jaar garantie, zodat kopers zekerheid hebben over hun operationele kosten.

Kijk voor meer informatie op www.renishaw.nl/XR20

Achtergrond

Door vóór het bewerken te bepalen waartoe de bewerkingsmachine in staat is en na afloop het product te inspecteren, wordt de kans op uitval en machinestilstand veel kleiner en gaan de productiekosten dus omlaag.

Door het vroegtijdig detecteren van fouten met behulp van de XR20-W rotatieaskalibrator kan men optimale machineprestaties bereiken, hetgeen een fundamentele basis is voor elk volgend bewerkingsproces. De informatie kan ook gebruikt worden om nauwkeurigheidstrends vaststellen en onderhoud en reparaties efficiënt te plannen.

De toepassing van wereldwijd erkende kwaliteitsstandaarden als ISO 9000 en de invoering van Six Sigma programma’s heeft een snelle vlucht genomen. Hierdoor is de behoefte gestegen om de faktoren van proceskwaliteit te definiëren en te meten. Naast de andere meet- en verificatieoplossingen van Renishaw (de XL-80 laserinterferometer, QC20-W draadloze ballbar en AxiSet Check-Up) biedt de XR20-W een praktische oplossing voor zulke behoeftes.

Van deze producten en hun voorgangers zijn er wereldwijd duizenden in gebruik bij machinefabrikanten en hun vertegenwoordigingen, eindgebruikers en onderhoudsbedrijven. Met het doel om het leiderschap op dit gebied te vergroten, verplicht Renishaw zichzelf al deze partijen service en ondersteuning voor zijn producten te geven.

Het Bluetooth woordmerk en de logo’s zijn eigendom van Bluetooth SIG, Inc. Alle gebruik van deze merken door Renishaw plc vindt plaats onder licentie. Andere handelsmerken en -namen behoren toe aan hun respectievelijke eigenaars.

Downloads

  • Nieuwsbericht: De introductie de XR20-W

    De Renishaw XR20-W is de opvolger van de welbekende RX10 rotatieaskalibrator, waarmee ruim 15 jaar lang rotatieassen zeer nauwkeurig en met hoge herhaalbaarheid gecontroleerd konden worden op nauwkeurigheid. De XR20-W heeft een geheel nieuwe opbouw die meer flexibiliteit, gebruiksgemak en snelheid biedt, en daarnaast de voordelen van draadloze werking.

    [59kB]

Afbeeldingen

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.