Navigatie overslaan

Nieuw systeem maakt gebruik van meerdere meettasters op CNC-bewerkingsmachines mogelijk

Renishaw heeft nieuwe toevoegingen geïntroduceerd voor zijn reeks meettastersystemen met radiotransmissie, waaronder een interface die het gebruik van meerdere tasters op één machine mogelijk maakt en een compacte gereedschapmeettaster met radiotransmissie die ideaal is voor grotere machines.

1 februari 2013

RMI-Q

Renishaw heeft nieuwe toevoegingen geïntroduceerd voor zijn reeks meettastersystemen met radiotransmissie, waaronder een interface die het gebruik van meerdere tasters op één machine mogelijk maakt en een compacte gereedschapmeettaster met radiotransmissie die ideaal is voor grotere machines.

Met de nieuwe RMI-Q interface voor radiotransmissie zijn op een CNC-machine vier aparte gereedschapinstel- of spindeltasters met radiotransmissie mogelijk, wat bijzonder goed van pas komt voor CNC-bewerkingscentra en machines met roterende tafels of twee pallets. De RMI-Q is gemakkelijk in te bouwen op een groot aantal bewerkingscentra en CNC-freesmachines, en biedt toegang tot alle voordelen van de Renishaw tastersystemen voor onder meer draadloze automatische gereedschapinstelling op de machine, gereedschapbreukdetectie, productinstelling en productcontrole.

Er is een grote keuze uit meettastercombinaties, meestal bestaande uit de nieuwe Renishaw RTS gereedschapstaster en de RMP600 inspectietaster, of een andere spindelmeettaster met radiotransmissie zoals de RMP40 of RMP600, afhankelijk van wat de gebruiker nodig heeft voor zijn specifieke toepassing.

De nieuwe RMI-Q activeert ofwel de schakelende taster in de spindel ofwel de gereedschaptaster op de tafel, en geeft visueel aan welke geactiveerd is. Net als de nieuwe RTS beschikt de interface over de beproefde radiotransmissie met 2,4 GHz frequentiesprongen over gespreide bandbreedte (FHSS), die wereldwijd voldoet aan de radioregelingen en in de alsmaar drukkere radio-omgeving ononderbroken blijft functioneren.

Het systeem is geschikt voor toepassingen met een onderbroken zichtlijn tussen taster en ontvanger, en zijn transmissiebereik van 15 meter is zeker voldoende voor grote machines. De RMI-Q heeft dezelfde functionaliteit als de welbekende Renishaw RMI interface en nog een aantal mogelijkheden meer, zoals via een eenvoudige macro in één keer alle tasters aansluiten op de interface.

RTS (radiografische gereedschapinstelling)De maatnauwkeurigheid tijdens bewerkingsprocessen hangt af van diverse variabelen, zoals afwijkingen in de gereedschapafmetingen, uitloop van gereedschap en houder, en gereedschapbreuk. De nieuwe Renishaw RTS gereedschapinsteltaster kan variaties tijdens het bewerken compenseren, de besturing automatisch bijwerken op basis van wat zich werkelijk voordoet (bijvoorbeeld gereedschapslijtage) en het proces automatisch stopzetten als gereedschapbreuk wordt vastgesteld. De gebruiker heeft zo het aanzienlijke voordeel dat hij minder met herbewerkingen, concessies en uitval te maken krijgt.

De nieuwe RTS gereedschapinsteltaster is een robuust, compact en draadloos product dat de tafelbewegingen niet beperkt. Signalen van de taster worden radiografisch overgedragen, wat ideaal is voor alle machines waarop een zichtlijn problematisch is en voor machines met twee pallets of een roterende tafel, die altijd al een hele uitdaging vormden voor gereedschapinstelsystemen met bekabeling.

De RTS werkt op twee standaard AA-batterijen die een zeer lang meegaan, en is te combineren met maximaal drie andere radiotasters die gebruik maken van de nieuwe RMI-Q.

Downloaden

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.