Navigatie overslaan

Incrementele optische lineaire en roterende encoders bieden nu 1 nm resolutie en ultralage positieruis

Renishaw, wereldleider in meet- en encodertechnologie, introduceert nieuwe versies met 1 en 2 nm resolutie in de succesvolle reeks TONiC™ incrementele encoders.

TONiC™ lineaire encoder met interface en RSLM en RGSZ meetschalen Renishaw, wereldleider in meet- en encodertechnologie, introduceert nieuwe versies met 1 en 2 nm resolutie in de succesvolle reeks TONiC・incrementele encoders. De nieuwe uitvoeringen met hogere resoluties zijn er als lineaire en roterende encoders. Ze bevatten een standaard TONiC leeskop en een nieuwe Ti20KD (1 nm) of Ti10KD (2 nm) interface die de fijne resolutie bereikt via hoge interpolatiesnelheden. Het ruisarme TONiC optische schema met superieure fotometrie is bovendien gecombineerd met geavanceerde filters in de Ti20KD en Ti10KD interface om de jitter (de ruis rond de gerapporteerde positie) te verminderen tot een indrukwekkend lage 0,51 RMS.

Aanmerkelijk verbeterde positiestabiliteit

Gebruikelijke jittergrafiek voor een TONiC™ incrementele encoder (T1000 leeskop met Ti20KD interface) De verminderde jitter en verhoogde resolutie resulteren in een encoder met een aanmerkelijk betere positiestabiliteit en snelheidsregeling bij lage snelheden. Deze verbetering komt nog bovenop de voordelen van de dynamische signaalconditionering die alle TONiC leeskoppen al standaard bieden.

Hierdoor hebben de TONiC incrementele encoders van 1 en 2 nm alle pluspunten van een encoder met 20 micron pitch - zoals gemakkelijk instellen, stevigheid en prima vuilbestendigheid - en tegelijk ook de resolutie en het ruisniveau van encoders met een veel fijnere pitch.

Variëteit aan lineaire en roterende meetschalen leverbaar

Voor de lineaire versie van de TONiC encoder is er een uitgebreide keuze aan meetschalen. De RGSZ is de nieuwste uitvoering van Renishaws overbekende gouden flexibele meetschaal, nu met geïntegreerde IN-TRAC™optische referentiemarkeringen. De RELM Invar® meetschalen hebben vrijwel geen uitzetting, een nauwkeurigheid van ±1 µm en een lengte tot 1130 mm. De roestvaststalen RSLM meetschalen leveren met hun totale nauwkeurigheid van ±4 µm over 5 m hoge prestaties op lange assen, zijn aanzienlijk robuuster dan glazen schalen en hebben een lengte tot 10 m. Verder omvat het nieuwe FASTRACK meetschaalsysteem voor lineaire encoders de platte RTLC schaal met ±5 µm/m nauwkeurigheid voor zeer snel en gemakkelijk installeren.

Voor roterende (hoek)encoders zijn er de RESM ringen in een reeks standaarddiameters van 52 tot 550 mm en op aanvraag ook in grotere maten. Nog betere prestaties bieden de uiterst nauwkeurige REXM ringencoders met hun totale geïnstalleerde nauwkeurigheid onder de ±1 boogseconde op ringdiameters boven de 100 mm bij gebruik van twee leeskoppen.

De interfaces zijn genoemd naar hun interpolatiefactor: Ti20KD wijst op 20k digitale interpolatie (post-kwadratuur), wat overeenkomt met 1 nm resolutie.

Zoals alle Renishaw encoders worden ook de TONiC incrementele encoders ondersteund door een effectief wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Bovendien worden de hoogste milieunormen gevolgd door zowel aan de WEEE als de RoHS te voldoen.

Invar® is een geregistreerd handelsmerk van Arcelor Mittal.

Lees meer over het TONiC encodersysteem