Navigatie overslaan

Hoogwaardige roterende (hoek)encoders voor bewerkingsmachines

Sneller en nauwkeuriger op positie, en met beter gevolgde contouren en optimale oppervlakteafwerking. Renishaw roterende encoders bieden precieze positieterugkoppeling voor bewerkingsmachines van topklasse.

RESOLUTE™ absolute optische encoder met REXA roterende ringRESOLUTE™ heeft de bijhorende voordelen van een werkelijk absolute encoder. De encoder neemt bij inschakelen onmiddellijk de absolute positie op, waardoor de machine de exacte asoriëntatie en commutatiehoek van de motor kent zonder terug te moeten keren voor een referentie (nulpunt). Dit is vooral nuttig bij direct drive motoren met een hoog koppel en bij directe encoderterugkoppeling op via een transmissie aangedreven rotatieassen.

Wat kunnen de RESOLUTE™, SiGNUM™ en TONiC™ voor u doen?

SiGNUM™ RESM roterende (hoek)encoderRESOLUTE, SiGNUM en TONiC roterende encoders helpen de toonaangevende machinefabrieken in de wereld om optimaal te presteren:

  • Betere kwaliteit in oppervlakteafwerking
  • Hogere nauwkeurigheid
  • Hogere productiecapaciteit
  • Minder warmteaccumulatie
  • Meer servoversterking op direct drive assen
  • Eenvoudiger asconstructie
  • Lagere gebruikerskosten

De RESOLUTE, SiGNUM en TONiC encoders realiseren deze praktische voordelen dankzij twee belangrijke verschillen met traditionele gesloten encoders.

Ten eerste werken ze contactloos en elimineren daardoor omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die gesloten encoders teisteren.

TONiC™ leeskop op een RESM ring Ten tweede passen de SiGNUM en TONiC dynamische signaalconditionering toe met automatisch gestuurde versterking, afstelling en balansregeling om buitengewoon zuivere signalen te verkrijgen. Daardoor blijft de interpolatiefout (SDE) beperkt tot ±30 nm (±0,06 boogseconde op een RESM van Ø 206 mm). De RESOLUTE bevat geavanceerde optiek die de SDE zelf al beperkt tot ±40 nm (±0,08 boogseconde op een RESA van Ø 209 mm).

Het resultaat? Een aanmerkelijk betere snelheidsstabiliteit zodat contouren beter te volgen zijn.

Daarnaast heeft Renishaw voor assen waarop hoge resoluties vereist zijn voor uiterste precisie ook ruisarme versies van de SiGNUM en TONiC encoders, met lagere jitter en nog meer positiestabiliteit. De RESOLUTE heeft een inherent laag ruisniveau (jitter) van <10 nm RMS.

Voor de RESOLUTE absolute encoder en de SiGNUM incrementele encoder is een variëteit aan nauwkeurige meetschalen beschikbaar, die gemakkelijk in te bouwen en snel te installeren zijn en nauwkeurigheden bieden van ±1 µm voor lineaire encoders en ±1 boogseconde voor hoekencoders.