Navigatie overslaan

Hoog inzetten voor kwaliteit en groei

FGP Precision Systems Ltd in Dorset is vastbesloten om een van de topleveranciers in het Verenigd Koninkrijk te worden voor producenten in de luchtvaartsector wereldwijd.

Directeur en eigenaar Allan Edwards, geboren in de VS, heeft in het bedrijf een nieuwe, sterk procesgerichte cultuur gebracht, waarin kwaliteit een van de belangrijkste aspecten is. FGP reduceert zijn jaarlijkse uitvalcijfers door consequent goede praktijkervaringen toe te passen en de nieuwste technologie van Renishaw in te zetten. Recente toevoegingen zijn een PH20 5-assige schakelende meetkop voor coördinatenmeetmachines (CMM's), een Equator™ meetsysteem op de werkvloer en een QC20-W draadloze ballbar.

Allen Edwards legt uit: “Mijn achtergrond komt van investeringsbankieren. In 2004 ging ik op zoek naar investeringskansen in het Verenigd Koninkrijk, en zo leerde ik FGP kennen als mogelijke investering. In 2006 kocht ik FGP en ben ik verhuisd naar Engeland." "Voor FGP had ik nog nooit gewerkt bij een onderdelenfabrikant, dus het was een interessant leertraject waar ik ook nu nog elke minuut van geniet."

FGP produceert cruciale onderdelen voor toepassingen in de luchtvaart. "In mijn diensttijd bij de marine leerde ik wat vluchtkritisch voor de vluchtlijn betekende en wat de eisen aan onze helikopters waren om altijd gereed te zijn. Bij FGP begrijpen we wat veilig in de lucht zijn inhoudt, en daarom nemen we kwaliteit zeer serieus."

Ruim twaalf maanden geleden stelde hij Nigel Manning aan, expert in kwaliteit voor de luchtvaart, om de transformatie van het kwaliteitsproces in het bedrijf te coördineren. Het viel Nigel op dat het bedrijf zeer goede en moderne bewerkingsmachines en andere productiemiddelen had, maar dat investeringen nodig waren in de nieuwste kwaliteitscontroleprocessen.

"Voordat we nieuwe apparatuur kochten, hebben we eerst goed naar onze uitvalcijfers gekeken", vertelt Nigel Manning. "De jaarlijkse hoeveelheid uitval die bij FGP ontstond, was meer dan 14,7% van de hele productie. Daarom hebben we methodes onderzocht en gerangschikt om dat cijfer snel en effectief te verlagen. Om te beginnen hebben we zorgvuldig nagedacht over het gebruik van onze CMM's. We besloten om onze IMS Merlin uit te rusten met de Renishaw PH20 5-assige meetkop, die exact het precisieniveau biedt dat wij nodig hebben voor luchtvaartonderdelen."

Sinds we gestart zijn met de Equator hebben we nog niet één slecht product gemaakt. Met de Equator kunnen de operators beschikken over complete procescontrole.

FGP (UK)

Verantwoordelijk voor het werken met de coördinatenmeetmachines (CMM's) van FGP is Dave Robins. Als CMM-programmeur en productinspecteur controleert hij onderdelen voordat ze naar klanten gestuurd worden.

Van sommige onderdelen wordt 100% geïnspecteerd, bij andere gaat dit per batch of met een steekproef. Maar in toenemende mate worden de eerste producten van een reeks gecontroleerd, zoals Dave Robins toelicht: "Als het eerste bewerkte product van de machine komt, dan controleren we dat om zeker te weten dat het volgens specificatie is voordat de operator de hele batch maakt."

Veel producten die naar de CMM-ruimte gaan, zijn complexe onderdelen die bij handmatige controle veel tijd zouden vragen. Daarom schrijven de inspecteurs programma's voor de inspecties. Dave Robins legt uit: "Van bijvoorbeeld de staartrotor van een AW139 helikopter moeten we alle afmetingen controleren. Het is een kritische component die we maken van titanium. Elke maand maken we een batch van 35 stuks, waarvan we er twee voor 100% controleren. We meten het buitenprofiel, de gaten en hun posities, en nog veel meer. Het programma heeft zo'n 15 minuten nodig om 350 maten op te meten. Met de oudere PH10 meetkop met indexering nam datzelfde product ongeveer een uur in beslag. De PH20 is een 5-assig meetsysteem, en dus kan het in één opstelling overal bij om te meten. We zijn zo tevreden over de PH20 dat we er volgend jaar nog een gaan kopen."

Onnauwkeurige producten kunnen ontstaan door slecht gereedschap, spindelslijtage of opspanfouten. Vaak zijn mankementen echter toe te schrijven aan positioneringsfouten in de bewerkingsmachine zelf, veroorzaakt door geometrische, dynamische en spelingsfouten van de machine. Ongeacht of een machine oud of nieuw is, het geheim van produceren zonder afkeur is te weten hoe goed een machine werkelijk is en potentiële problemen af te vangen voordat verkeerde producten op de CMM belanden.

FGP's kwaliteitsexpert Nigel Manning licht toe: "We besloten om tegelijk met de PH20 te investeren in een Renishaw QC20-W draadloze ballbar. Ook dit bleek een heel goed besluit te zijn. De ballbar heeft ons echt geholpen om de details van al onze 5-assige bewerkingsmachines te leren kennen. We kunnen nu betere producten maken omdat onze machines nauwkeuriger en beter voorspelbaar zijn."

De 5-assige afdeling van FGP wordt geleid door Simon Griffith-Hughes. Zijn taak is om de nauwkeurigheid te maximaliseren en te behouden van de drie DMU Evolution CNC-freesmachines van het bedrijf, die geleverd werden door DMG. Ze worden gebruikt om uiteenlopende producten te maken van allerlei materialen, van aluminium tot titaniumlegeringen.

Simon Griffith-Hughes zegt: "Onderdelen als turbineschoepen worden bewerkt op twee of drie micron nauwkeurig. We kochten de Renishaw ballbar om de DMG machines te kunnen vergelijken en om zeker te weten dat ze in goede conditie zijn en hun hoge nauwkeurigheid vasthouden. Vanwege de veiligheid houden we de deuren dicht van machines die in werking zijn, dus is het voor ons heel gemakkelijk dat de QC20 draadloos is."

Nadat FGP de machinenauwkeurigheid en de eindinspectie had aangepakt, richtte Nigel Manning zijn aandacht op controles in het proces. Tijdens een bezoek aan Renishaw leerde hij het nieuwe Equator meetsysteem kennen en was, zo zegt hij zelf, zeer onder de indruk. Het werd dan ook toegevoegd aan het groeiende aantal mogelijkheden voor kwaliteitscontrole bij FGP.

"De Renishaw Equator is een klein systeem in tafelmodel waarmee een operator snel en gemakkelijk kan controleren of een product binnen de marges is", vertelt Nigel Manning. "Het idee is niet dat je elke maat inspecteert, maar dat je die maten kiest die bepalend zijn voor het proces. Dus als je twintig keer een bepaald gat boort met hetzelfde gereedschap, dan inspecteer je bijvoorbeeld het eerste en het laatste gat. Als die allebei goed zijn, kun je erop vertrouwen dat ook de andere gaten correct zijn aangebracht.” De innovatieve Equator meettechnologie is gebaseerd op de traditionele vergelijking van de maten van een gemaakt product met die van een referentieproduct. Een nieuw referentieproduct instellen gaat net zo snel en gemakkelijk als een gemaakt product meten. Thermische effecten worden meteen gecompenseerd zodat de meetgegevens nauwkeurig zijn, alsof ze opgenomen waren in een geconditioneerde meetkamer.

Simon Griffith-Hughes vertelt over de voordelen voor de 5-assige bewerkingen die bij FGP plaatsvinden: "We hebben de Renishaw Equator niet gekocht om de plaats van de PH20 in te nemen, maar om een extra inspectiemogelijkheid op de werkvloer te hebben waarmee we snel nog eens details kunnen controleren van het product dat we aan het maken zijn. Op deze manier hoeven we niet steeds naar de productinspecteur toe om hem te vragen even een afmeting te controleren. Wanneer een product van de machine komt, zetten we het gewoon in de Equator en dan weten we meteen of er een probleem is."

Uitpakken, installeren en starten van het compacte en veelzijdige Equator meetsysteem duurt nog geen 20 minuten. Het meetsysteem weegt slechts 25 kg, werkt op eenfasespanning en heeft geen kostbare perslucht nodig. De intuïtieve gebruikersvriendelijke software voor de operator vraagt weinig of geen training. Dankzij de optimale verhouding tussen werkbereik en ruimtebeslag kan de Renishaw Equator zelfs in de meest volbezette fabrieken toegepast worden.

De gecombineerde voordelen van de nieuwe bedrijfsbrede kwaliteitscultuur en de investeringen in de nieuwste Renishaw technologie hebben bij FGP geresulteerd in een enorme daling van de jaarlijkse uitval. Nigel Manning geeft de cijfers: "In de eerste 11 maanden van 2011 gingen we omlaag naar 4,9% van de totale productie. Dat betekent dat we de geldwaarde van de uitval meer dan gehalveerd hebben in het eerste jaar waarin we de nieuwe Renishaw apparatuur gebruikten. In het eerste kwartaal van 2012 kwamen we uit op een afkeur van 2,5% van de totale productie."

Daarnaast zijn de voordelen van meer concentratie op de kwaliteit ook te merken in de verkoopcijfers, zoals FGP-directeur Allan Edwards vaststelt: "Ons orderboek is momenteel beter gevuld dan ooit eerder het geval was in de historie van het bedrijf. Dat schrijf ik toe aan het feit dat onze klanten heel tevreden zijn over onze kwaliteit en leveringen. Technologie vind ik belangrijk bij het verbeteren van de kwaliteit, maar het is ook nodig dat onze mensen achter de kwaliteitsdoelstellingen staan, zodat ze zich eigenaren voelen en zelf gaandeweg hun werk controleren. Dat de Renishaw apparatuur gemakkelijk in het gebruik en betrouwbaar is, maakt die taak een stuk gemakkelijker."