Navigatie overslaan

Geavanceerde technologieproducten van Renishaw op RapidPro 2014

Op RapidPro 2014, gehouden op 26 en 27 februari in Veldhoven (Nederland), toont Renishaw een reeks van geavanceerde technologieproducten.

Logo RapidPro 2014

Op RapidPro 2014, gehouden op 26 en 27 februari in Veldhoven (Nederland), toont het wereldwijde technologiebedrijf Renishaw een reeks van geavanceerde producten. Bezoekers kunnen Renishaws systemen en diensten voor additieve productie zien, en daarnaast een groot aantal andere high-tech producten voor de industrie.

AM250 machine voor selectief lasersmelten

De Renishaw lasersmelttechnologie is een baanbrekend proces, waarmee complexe onderdelen van normale dichtheid te maken zijn van vele metaalpoeders zoals gereedschapstaal, aluminium, titanium en Inconel. Bij het additief produceren wordt dit metaalpoeder gesmolten met een krachtige ytterbium-glasvezellaser en zo opgebracht in laagjes van 20 tot 100 µm dikte. Het proces wordt digitaal gestuurd, rechtstreeks vanuit 3D CAD-gegevens.

Renishaw zet zijn kennis over additief produceren in voor het maken van belangrijke onderdelen voor de Bloodhound, een supersonische auto waarmee zomer 2015 geprobeerd zal worden de grens van 1000 mijl per uur (1609 km/u) te doorbreken.

Een van de meest kritische componenten is de neuspunt van de auto, die wordt blootgesteld aan drukken van maar liefst 12 ton per vierkante meter. Om zulke belastingen te kunnen doorstaan, wordt de punt gemaakt van titanium en dan gelijmd aan de koolstofvezel monocoque-constructie, die de voorste helft van de Bloodhound vormt.

Dan Johns is als technisch leider bij Bloodhound SSC verantwoordelijk voor materialen, processen en technologie. Hij zegt: "Het grote voordeel van een additief productieproces voor het maken van de neuspunt, is dat we een holle maar zeer stevige structuur van titanium kunnen creëren en de punt een variërende wanddikte kunnen geven om het gewicht te minimaliseren. Deze component maken via conventioneel verspanen zou zeer lastig worden. Dan zijn concessies in het ontwerp nodig en zou maar liefst 95% van het dure uitgangsmateriaal verloren gaan als afval."

Dankzij de overname in mei 2013 van LBC Laser Bearbeitungs Center GmbH kan Renishaw nu aanvullende diensten voor additieve productie aanbieden, waaronder ontwerp en simulatie, en in opdracht metalen prototypes en onderdelen produceren. LBC werd opgericht in 2002 en is gespecialiseerd in conform gekoelde matrijzen en gereedschapinserts voor spuitgieten en metaalgieten.

Downloaden

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.