Navigatie overslaan

Nauwkeuriger evenwijdigheid meten met het XK10 lasersysteem voor uitlijning bij machinebouw

juli 2021

Renishaw introduceert op de EMO Milano 2021 een nieuwe softwareversie voor zijn XK10 lasersysteem voor uitlijning waarmee evenwijdigheidsmetingen van punt tot punt uit te voeren zijn. Met deze nieuwe functionaliteit kunnen gebruikers de evenwijdigheid op machines nauwkeurig bijstellen op een niveau dat voorheen met traditionele meetmethodes onmogelijk was.

Het XK10 lasersysteem voor uitlijning vormt een snel, nauwkeurig en efficiënt meetinstrument voor rechtheid, haaksheid, rotatie-evenwijdigheid, railevenwijdigheid, vlakheid en horizontaliteit, en stelt van roterende machines ook de spindelrichting en coaxialiteit vast. Het is een krachtig hulpmiddel bij het opsporen van foutbronnen na een revisie of als onderdeel van regulier onderhoud.

Bij de eerdere traditionele methode om evenwijdigheid te meten werden een brugplaat en een referentierail gebruikt, in combinatie met een meetklok en een niveaumeter. Deze methode is tijdrovend en vatbaar voor fouten, aangezien de metingen met de hand vastgelegd worden. De XK10 maakt gebruik van lasermetingen die op elke rail twee punten opnemen, zodat de hoek tussen de twee rails digitaal bepaald en vastgelegd geregistreerd wordt.

Andy Deacon, productmanager kalibratie bij Renishaw, legt uit: "Met deze nieuwste softwarerelease kan de XK10 metingen uitvoeren op meerdere punten langs elke rail. Het voordeel van een groter aantal meetpunten is dat tegelijkertijd ook de rechtheid van elke rail wordt gemeten. De evenwijdigheid van beide rails is daarna vast te stellen door te kijken naar het verschil in rechtheid op elk punt, en dat geeft een nauwkeuriger beeld dan het meten van de totale hoek tussen de rails.”

En hij vervolgt: "De XK10 wordt geleverd met opspanoplossingen om de insteltijd te verkorten en is te gebruiken met de optionele evenwijdigheidsoptiek die speciaal voor deze toepassing ontworpen is. Metingen doen waar geen rails aanwezig zijn gaat nu veel beter dankzij de meegeleverde magnetische referentiebevestiging om de detector gemakkelijk te verschuiven langs de rand van een gietstuk.”

De kalibratieproducten van Renishaw, waaronder de XL-80 laserinterferometer, QC20-W ballbar en XM-60 meerassige kalibrator, zijn essentiële hulpmiddelen om meer inzicht te verkrijgen in waartoe een machine in staat is. Regelmatig bij het onderhoud de conditie van een machine controleren met een krachtige diagnose van eventuele foutbronnen, minimaliseert het reactieve onderhoud en legt het accent op waardevol preventief werk. De CARTO softwaresuite biedt functies voor gegevensopname, analyse en compensatie, die het proces van bewaken en verbeteren van de positionering vereenvoudigen.

Bezoek ons voor meer informatie op de EMO Milano van 4 t/m 9 oktober 2021 of ontdek meer op www.renishaw.nl/xk10.

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.