Navigatie overslaan

Blauwe-lasertechnologie: Renishaw breidt range uit en verbetert herhaalbaarheid van gereedschapmeting

21 juni 2021

Wereldwijd actief technologiebedrijf Renishaw toont zijn tweede generatie NC4+ Blue -oplossing voor contactloze gereedschapsmeting tijdens de EMO Milano 2021. Het nieuwe systeem is één van de vele oplossingen voor procescontrole in slimme fabrieken die Renishaw showt en die bewezen hebben machinefabrieken in vele sectoren te helpen bij het transformeren van de productiemogelijkheden.

Voortbouwend op het succes van de oorspronkelijke NC4+ Blue die op EMO Hannover 2019 werd gelanceerd, heeft de nieuwste evolutie van de contactloze gereedschapmeter een ultracompact ontwerp en is nu verkrijgbaar in vier maten, met werkoppervlakte van 55 mm tot 240 mm. De herhaalbaarheid van de meting is ook verbeterd over het hele bereik, nu tot +/- 0,5 micron op kleinere afstanden.

Verbeterde machinenauwkeurigheid

De Renishaw NC4+ Blue-systemen bevatten als eerste in de branche blauwe-lasertechnologie en verbeterde optieken, en meten gereedschappen aanmerkelijk nauwkeuriger zodat producten nauwkeuriger en efficiënter bewerkt kunnen worden.

Vergeleken met bronnen voor rode laser bij conventionele contactloze gereedschapinsteltasters, heeft blauwe laser een kortere golflengte, wat resulteert in optimale laserbundelgeometrie. Dit maakt meting van zeer kleine gereedschappen mogelijk, waarbij de meetfouten van gereedschap tot gereedschap minimaal zijn - een belangrijk punt bij bewerken met uiteenlopende snijgereedschappen.

Snelle, robuuste en betrouwbare meting

NC4+ Blue-systemen gebruiken de nieuwste Renishaw software voor contactloos gereedschap instellen, dat zich blijft ontwikkelen om ook in natte omstandigheden snel, robuust en betrouwbaar te kunnen meten. De zelf optimaliserende technologie in de software past automatisch de beweging van het gereedschap in en uit de laserbundel aan om verspilde bewegingen en dus cyclustijd tot een minimum te beperken. Functies zoals een dubbele meetmodus, waarbij het gereedschap wordt gemeten terwijl het de laserbundel verlaat, en een geavanceerde reinigingsoptie voor gereedschap, helpen ervoor te zorgen dat het gereedschap tijdens de meting vrij is van vuil en koelvloeistof. Verdere verbeteringen aan de cycli voor gereedschapslijtage en profielmeting bieden geavanceerde gebruikers meer functionaliteit en betrouwbaarheid.

Superieure optische bescherming

Het binnenste van een bewerkingscentrum is een vijandige omgeving waar vaak koelmiddeldruppels, spaanders en stof veel voorkomen. Koelvloeistofnevel kan de lucht verzadigen en snel alle blootgestelde optische oppervlakken bedekken. Ongeacht het optische ontwerp hebben lasersystemen voor het instellen van gereedschap schone optieken en een onbelemmerde bundellijn zonder obstakels nodig om te kunnen functioneren.

De NC4+ Blue maakt gebruik van MicroHole™ en PassiveSeal™ optische beschermingstechnologieën voor snelle en betrouwbaare gereedschapmeting, zelfs in natte omstandigheden.

De MicroHole-technologie zorgt ervoor dat de optiek tijdens de meting wordt beschermd tegen verontreiniging door een continue stroom perslucht die door een zeer klein en nauwkeurig met een laser geboord gaatje in de zender- en ontvangerkop te blazen geblazen wordt. Het PassiveSeal-systeem biedt een extra beschermingslaag die de optiek automatisch afschermt tegen verontreiniging in geval van storing in de luchttoevoer. Er wordt gebruik gemaakt van een eenvoudige pneumatische installatie die de behoefte aan onderhoud tot een minimum beperkt weinig onderhoud nodig heeft.

Eenvoudiger programmeren en rapporteren – gereed voor Industry 4.0

Ondersteuning voor de NC4+ Blue is nu opgenomen in de uitgebreide reeks grafische gebruikersinterfaces van Renishaw, waaronder on-machine en mobiele apps zoals Renishaw Set and Inspect en GoProbe. Deze consistente en gemakkelijk te gebruiken programmeerplatforms zijn perfect voor gebruikers die nieuw zijn in tastermeting of weinig kennis van machinecodes hebben, terwijl er ook voor meer ervaren gebruikers operationele voordelen zijn.

De technologieën van Renishaw leveren de data om intelligente beslissingen te kunnen nemen voor Industry 4.0. Dankzij gereedschapmeting op de machine kunnen fabrikanten hun processen automatiseren en optimaliseren, en hun kwaliteitsproblemen en CNC-machinestilstand minimaliseren. Met de nieuwste versie van de Renishaw on-machine Reporter app kunnen gebruikers nu historische gereedschapdata bekijken die de NC4+ Blue heeft opgenomen en de metingen in real-time streamen. De resultaten kunnen ook worden geëxporteerd via een CSV-bestand of PDF-rapport en ofwel worden opgeslagen voor traceerbaarheid of worden geïmporteerd in in-house kwaliteitsanalysesoftware.

Bezoek ons voor meer informatie op de EMO in Milaan, Italië (4-9 oktober 2021) of kom meer te weten over het bestaande NC4+ Blue-systeem via www.renishaw.nl/nc4blue

Downloaden

Meer afbeeldingen, video's en informatie over Renishaw en de producten vindt u in ons mediacentrum.