Navigatie overslaan

Bestuursvoorzitter van Renishaw ontvangt internationale techniekprijs

Sir David McMurtry is onderscheiden met de prestigieuze General Pierre Nicolau prijs van de Internationale Academie voor Productietechnologie (CIRP).

Sir David McMurtry, bestuursvoorzitter en CEO van het wereldwijde technologiebedrijf Renishaw plc, is onderscheiden met de prestigieuze General Pierre Nicolau prijs van de Internationale Academie voor Productietechnologie (CIRP). De prijs werd aan Sir David uitgereikt tijdens het jaarcongres van de Academie afgelopen augustus in het Italiaanse Pisa. Ieder jaar wordt de prijs toegekend aan personen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor het vakgebied van de productietechnologie.


De Nicolau-prijs, een eerbetoon aan CIRP-oprichter General Pierre Nicolau, werd overhandigd door voorzitter professor Gerry Byrne met de woorden: "Sir David McMurtry heeft vele belangrijke bijdragen geleverd op het gebied van metrologie, een onderwerp dat grote en warme belangstelling van General Nicolau had. Hij heeft als uitvinder of mede-uitvinder zo'n 47 patenten van Rolls-Royce en ruim 150 uitvindingen van Renishaw op zijn naam staan."


Professor Byrne vervolgt: "Sir David is een zeer gewaardeerd ingenieur, ontwerper en innovator aan het roer van een toonaangevend Brits bedrijf, en vormt een inspirerend rolmodel voor jonge technici."
Deze internationale bekroning werd ingesteld in 2001 en sindsdien toegekend aan onder meer professor Joachim Milberg, voormalig bestuursvoorzitter van BMW, dr. Klaus Wucherer, voormalig bestuurder van Siemens, dr. Masahiko Mori, president van Mori-Seiki, en dr. Yoshiharu Inaba, CEO van Fanuc.


Sir David heeft al veel wereldwijde erkenning gekregen voor wat hij in zijn werk bereikte, zoals eredoctoraten van vooraanstaande Britse universiteiten en lidmaatschappen van de Royal Academy of Engineering, het Institute of Mechanical Engineers en de Amerikaanse Society of Manufacturing Engineers (SME). Daarnaast ontving hij de ND marketingprijs voor zijn bijdragen aan de Japanse productie- en automatiseringssector.

Sir David werd in 1989 "Royal designer for industry" en in 1994 commandeur in de orde van het Britse keizerrijk voor zijn bijdragen aan wetenschap en technologie. In 2001 werd hij geridderd voor zijn verdiensten in ontwikkeling en innovatie.


De afkorting CIRP voor de Internationale Academie voor Productietechnologie komt van de Franse benaming: Collège International pour la Recherche en Productique. Er zijn ongeveer 550 leden uit 41 landen. De Academie werd opgericht in 1951 om op wetenschappelijke wijze en in internationale samenwerking kwesties binnen de moderne productietechnologie aan te pakken.

Downloads