Navigatie overslaan

Ballbar 20 softwarepakket

Krachtige en gemakkelijk te hanteren software, die hoekdeelmeting over 220° (alleen met QC20 en extra toebehoren) en volumetrische diagnose ondersteunt.

Aangevulde software voor meer flexibiliteit bij het testen en rapporteren.

De Ballbar 20 software werd ontwikkeld voor de QC20 ballbar, maar is ook te gebruiken met bestaande QC10 ballbars. Zelfs testbestanden en -patronen van Ballbar 5 zijn nog te gebruiken. U kunt dus volstaan met één softwareprogramma, zelfs als u de QC10 en QC20 ballbars allebei toepast.

Belangrijkste voordelen

  • Ballbar 20 Volumetrische diagnose - U kiest 3 testbestanden van loodrechte vlakken en geeft deze op één pagina weer. Een nieuwe analyse berekent algehele maxima en minima voor de rondheid en dus voor de bolvorm, en toont de resultaten van de rondheidstests ook apart. (Opmerking: volumetrische analyse kan alleen met gegevensbestanden van tests met de Ballbar 20 software).
  • Nieuwste normen - Diagnose is mogelijk volgens ISO 230-4:2005 en ANSI/ASME B5.54-2008, maar indien gewenst ook nog volgens eerdere versies van deze normen.
  • Export en import van machinebestanden en -mappen - Onderhoudstechnici kunnen zo gemakkelijk gegevens bijwerken en uitwisselen op een centrale gedeelde locatie.
  • Machines "klonen" - Eenvoudig meerdere soortgelijke machines creëren door van een bestaande machine een "kloon" te maken en die daarna te bewerken.
  • Test herhalen of meerdere tests (alleen in vooruitstand) - Achtereenvolgens een aantal tests naar keuze uitvoeren, met automatische gegevensopslag en doornummering van bestandsnamen.

Belangrijkste kenmerken

Uitgebreid testen en rapporteren

Met Ballbar 20 kunt u ballbartests instellen en uitvoeren, als eenmalige actie of vanuit een zelf gedefinieerd testpatroon. Opgenomen gegevens zijn weer te geven in analyserapporten volgens vele internationale normen zoals ISO 230-4 en ANSI B5.54, of in een uitgebreid Renishaw analyseformaat.

In aanvulling op de grafische weergave rangschikt de Ballbar 20 software de opgespoorde fouten naar hun effect op de machinenauwkeurigheid, duidelijk aangegeven in een waarde voor de positietolerantie.

Historie van machineprestaties

Met behulp van een zelf gedefinieerd testpatroon voor een goede vergelijking kunt u nu duidelijk zien welke aspecten van de machinenauwkeurigheid die de ballbar gemeten heeft (bijvoorbeeld ISO 230-4 rondheids- en radiale afwijkingen, positietolerantie, haaksheid, omkeerspeling enz.) varieerden over een bepaald tijdvak. Het programma houdt als het ware een compleet 'medisch ballbardossier' van de machine bij!

De grafieken geven trends duidelijk weer, zodat benodigd onderhoud vooraf ingepland kan worden. Onderbrekingen in de grafiek helpen bij de foutendiagnose als er iets is misgegaan met de machine.

Ook zijn waarschuwings- en afkeurtoleranties in te stellen voor elke eigenschap die de QC20 ballbar van de machine meet. Na het instellen worden deze toleranties in de historiegrafieken weergegeven en kunnen ze tijdens iedere ballbartest gebruikt worden om de resultaten meteen mee te controleren.

‘Part program generator’

Hiermee genereert u snel en automatisch CNC-deelprogramma's met ballbartests. U stelt gewoon de test in en selecteert een type machinebesturing. De software bevat een aantal standaardtypes, maar die kunt u aanvullen en aanpassen. Met één klik genereert u dan een programma, om dit daarna te bewerken indien gewenst en te downloaden naar de CNC-besturing. Gegenereerde programma's kunt u opslaan in het softwarepakket voor later gebruik.

Grafische ballbarsimulator

Voorspelt het effect van onderhoud en aanpassingen op de machineprestaties.

U kunt eerdere testresultaten op het scherm zetten en vervolgens de machinegeometrie, spelingen en dynamische parameters variëren. Zo kunt u "wat als"-scenario's uitproberen met de ballbargrafiek, de rondheidswaarden en de positietoleranties. Dit gebeurt op een aparte simulator, dus u loopt geen risico dat oorspronkelijke meetgegevens verloren gaan.

Meertalige ondersteuning

De Ballbar 20 software ondersteunt de volgende talen: Engels, Tsjechisch, Frans, Duits, Italiaans, Portugees, Russisch, Spaans, Japans, Koreaans, Chinees, Pools, Turks, Zweeds en Hongaars.

Ballbar 20 kan rapporten in andere talen genereren, onafhankelijk van de taal waarin de software met de gebruiker communiceert. Ideaal als u rapporten naar buitenlandse klanten wilt sturen.

Werkstand naar keuze

Ballbar 20 is simpel in het gebruik, maar met 3 verschillende werkstanden kunt u de keuzemogelijkheden aanpassen aan uw behoefte en het vaardigheids- en toegangsniveau van de operator.

  • Snelle controle - Voor eenmalig testen van machines met verschillende instellingen.
  • Operator - Voor regelmatig testen en vergelijken van de conditie van een machine. Voorgedefinieerde testpatronen versnellen de controle en zorgen voor consistente uitvoering.
  • Geavanceerd - Volledige toegang tot instellen, bewerken en sorteren van machinegegevens.

Afbeeldingengalerij

Vereisten voor pc

BesturingssysteemWindows 10 64-bits (versie 1803 of hoger) en Windows 11 64-bits
Ruimte op harde schijfMinimaal 2 GB beschikbaar
Beschikbare RAMMinimaal 2 GB beschikbaar
BeeldschermresolutieMinimaal 1024 x 768 of meer
PDF-lezer
.NET Framework 4.8
Visual C++ runtimes voor 2019