Navigatie overslaan

ATOM™ incrementeel encodersysteem met RCDM roterende (hoek)schijf

Kenmerken

 • Leeskopgrootte: 8,35 x 12,7 x 20,5 mm (7,3 x 12,7 x 20,5 mm voor FPC-versie)
 • Resoluties tot 1 nm
 • Snelheid tot 20 m/s
 • Analoge of digitale uitgangen
 • Interpolatiefout (SDE) van <± 120 nm voor 40 µm versie en <± 75 nm voor 20 µm versie

Voordelen

 • Miniatuurpakket
 • Filteroptica design voor hoge vuilbestendigheid
 • Diagnostische set als hulp bij uitdagende installaties en systeemoptimalisering
 • Schijfencoder voor compacte roterende toepassingen
 • Gegarandeerde kwaliteit
Transparante patch voor websitebanners

Wat is ATOM?

ATOM is het miniatuur non-contact optische incrementele lineaire en roterende encodersysteem van Renishaw Het innovatieve ontwerp combineert miniaturisatie met toonaangevende signaalstabiliteit, vuilbestendigheid en betrouwbaarheid. Deze combinatie is uniek op de markt en betekent een aanmerkelijke vooruitgang in de prestaties en betrouwbaarheid van miniatuurencoders.

ATOM wordt wordt geleverd in high-flex kabelversie of flexibele printplaatversie (FPC), in beide gevallen met een 20 µm of 40 µm meetschaal.

Er is een reeks interfaces beschikbaar, waaronder de standaard Ri, een high-performance Ti en de compacte open ACi-interface.

Wat is een RCDM schijf?

De RCDM is een glazen schijf uit één stuk met een schaalverdeling direct op de rand aangebracht, een enkele referentiemarkeringspositie en een optische uitlijningsring. De optische uitlijningsring kan worden gebruikt voor het minimaliseren van hoekuitlijningsfouten en het verbeteren van de ingestelde nauwkeurigheid.

Er zijn twee versies beschikbaar, met een pitch van 20 µm of 40 µm, in verschillende maten (20 µm: Ø30 mm tot Ø108 mm, 40 µm: Ø17 mm tot Ø108 mm)

De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Miniatuurencoder als ruimte schaars is

ATOM, verkrijgbaar in maten 7,3 mm x 20,5 mm x 12,7 mm, maakt integratie in de kleinste ruimtes mogelijk. Er zijn een aantal opties om uit te kiezen met inbegrip van zowel bekabelde als component FPC-versies.

Hoge betrouwbaarheid en prestaties van het systeem

ATOM is 's werelds eerste miniatuurencodersysteem met het uniek filteroptiekontwerp van Renishaw Dit wordt verder versterkt door de dynamische signaalverwerking binnen de leeskop inclusief Auto Gain Control en Auto Offset Control. Deze combinatie maakt het mogelijk dat ATOM een hogere vuilbestendigheid en signaalzuiverheid heeft die vergelijkbaar is met, zo niet beter is dan, onze standaard leeskoppen met SDE vanaf ± 75 nm op 20 µm leeskoppen en ± 120 nm op 40 µm leeskoppen. Dat resulteert in een soepeler snelheidsregeling en dus een betere scankwaliteit en hogere positiestabiliteit; essentiële parameters voor vele bewegingsbesturingen.

Gegarandeerde kwaliteit

De kwaliteit is gegarandeerd met ATOM's geautomatiseerde productielijn en snelle levering. ATOM heeft een aantal kwaliteitscontroles, waaronder de temperatuur- en vochtigheidstesten, trillingstesten, ISO9001, statische ontladingstesten, uitgestraalde-interferentietesten, geleide-interferentietesten, LED burn-in en 100% inspectie.

Mogelijkheden voor interface

ATOM is uitgerust met verschillende interface-opties voor een grotere flexibiliteit om de encoder in uw systeemdesign te integreren.

Ri interface

 • Ri interfaces bieden analoge 1 Vpp of digitale interpolatie-outputs tot 50 nm (geklokt) en 0,5 μm (ongeklokt) in een compact low cost-pakket.
 • Dit is opgenomen in een gangbare 15-weg D-type connector shell, met CAL-knop.
Ri-interface (vierkant)

Ti-interface

 • Ti-interfaces zijn ontworpen voor toepassingen die een hogere snelheid, lagere SDE en digitale interpolatie tot 1 nm nodig hebben en beschikken over een CAL-knop.
 • Geklokte outputs zijn geoptimaliseerd voor snelheid en prestaties op alle resoluties voor industrie-standaard controllers.
 • Er zijn ook analoge varianten verkrijgbaar.Ti-interface (vierkant)

ACi-interface

 • ACi-interfaces zijn een reeks high-performance, miniatuur, open interpolator subsystemen.
 • Ze bieden ongeëvenaarde prijs-prestatieverhoudingen voor de huidige bewegingssystemen die fijne resolutie nodig hebben in combinatie met hogesnelheidsprestaties in een ultra-compacte, open format oplossing met kleine footprint die het systeem kan kalibreren.
 • Digitale interpolatie van 10 nm tot 40 MHz geklokte output is beschikbaar.
 • Leverbaar als FPC-versie, met kabel of als printplaat met connector.
Website: ACi voor ATOM leeskop

TONiC diagnostische kit

ATOM™ diagnoseset (software en hardware)

Met de ATOM diagnostische software is de installatie van ATOM encoders te optimaliseren en een snelle maar uitgebreide systeemkalibratie uit te voeren. De software wordt gebruikt in combinatie met de ATOM diagnostische hardware, die onder artikelnummer A-9411-0011 te koop is bij Renishaw. De hardware wordt op de pc aangesloten met een USB-kabel (inbegrepen in de set) of opgenomen in de elektronica van de klant.

Ontdek alles over de ATOM diagnoseset.

Technische specificaties

Meetstandaard

RCDM: glazen schijf

Leeskopgrootte (LxBxH)

Kabelvariant: 20,5 mm x 12,7 mm x 8,35 mm

FPC-variant: 20,5 mm x 12,7 mm x 7,3 mm

Schaalpitch

20 μm en 40 µm

Thermische uitzettingscoëfficiënt

~8 µm/m°C

Buitendiameter schijf

40 µm: 17 mm tot 108 mm

20 µm: 30 mm tot 108 mm

Neem voor grotere maten contact op met Renishaw

Lijnaantal

40 µm: 1.024 tot 8.192
20 µm: 4.096 tot 16.384

Referentiemarkering

Enkele referentiemarkering


Nauwkeurigheid schaalverdeling

± 0,5 µm

Maximum snelheid
Analoog


Digitaal

(Zie datablad voor details)

40 µm: tot 20 m/s

20 µm: tot 10 m/s

Afhankelijk van het interfacetype, zie het datablad voor meer informatie

40 µm: tot 20 m/s

20 µm: tot 10 m/s

Interpolatiefout (SDE)

40 µm versie: Normaal < ±120 nm

20 µm versie: Normaal < ±75 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (Auto Gain Control) en afstelling (Auto Offset Control) voor optimale prestaties onder verschillende bedrijfsomstandigheden

Incrementele signalen 
                           Analoog 
                                  Digitaal


1 Vpp
Resoluties van 10 µm tot 1 nm

Elektrische aansluiting

Kabel leeskop: Interboard connector compatibel met de Ri, Ti en ACi interfaces of 15-weg, D-type connector
FPC leeskop: 16 kern, 0,5 mm pitch, compatibel met ACi

Voedingsspanning

5 V ± 10% <50 mA (leeskop),<200 mA (met Ti interface), <100 mA (met Ri interface), <100 mA (met ACi interface) (zonder stekker)

Trilling (operationeel)

100 m/s² max bij 55 Hz tot 2000 Hz

Shock (niet-operationeel)

1000 m/s², 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +70 °C

Afdichting

Kabelvariant: IP40 Ri interface IP20
FPC-variant: IP20 (met gemonteerd deksel)

Ri-/Ti-interface: IP20

ACi-interface: IP00

Zie de databladen voor alle gegevens.

Downloaden

Datablad

Software

 • ATOM diagnostische software versie 1.0 [en]

Technische tekeningen

De werking

ATOM maakt gebruik van een niet-gecollimeerde LED centraal gelegen tussen de incrementele en referentiemarkeringssensoren. Deze LED met hoge divergentie produceert een lage profielhoogte met een footprint op de schaal die veel groter is dan de LED, voor verlichting van incrementele en referentiemarkeringsdelen.

ATOM gebruikt dezelfde filteroptiek als gebruikt in alle incrementele encoders van Renishaw. De incoherente LED produceert een signaal van hoge harmonische zuiverheid voor hoge resolutie-interpolatie. Efficiënte fotometrie produceert ook een laag jittersignaal. Een ander voordeel van de filteroptica is dat ATOM geen meetfouten genereert die te wijten zijn aan schaalvervuiling en golvingen.

ATOM maakt gebruik van een grote single feature off-track optische referentiemarkering voor een goede vuilbestendigheid. Fasering van de referentiemarkering is net zo eenvoudig als met TONiC.

ATOM™ optisch ontwerp met annotaties