Navigatie overslaan

Soorten styli

De uitgebreide reeks van originele Renishaw styli omvat uiteenlopende configuraties om allerlei verschillende metingen te kunnen uitvoeren.

Rechte styli

Rechte stylus

Dit uiterst eenvoudige, meestgebruikte type stylus is geschikt voor de meeste tastertoepassingen.

De kogels van de styli kunnen gemaakt zijn van robijn, siliciumnitride, zirconia, keramiek of wolfraamcarbide.

De houders en stiften zijn er in een reeks van materialen:
titanium, wolfraamcarbide, roestvast staal, keramiek, koolstofvezel.

Naamcode:

M2 STY D2R L20 EWL14 d1.4SS

Uitleg

Rechte stylus met M2 draad en een robijnkogel van Ø 2 mm, lengte 20 mm, EWL 14 mm, roestvaststalen stift van Ø 1,4 mm.

Sterstyli

Sterstylus meet een complex product

Dit type stylus met vaste bevestiging heeft meerdere meetpunten. Hiermee is een grote variëteit aan vormen te inspecteren, waaronder oppervlakken en gaten waarmee direct contact kan worden gemaakt. Deze configuraties geven flexibiliteit, omdat de punt contact kan maken met de diverse vormen zonder van stylus te wisselen. U kunt uw eigen sterstyli configureren door op het stylusmidden maximaal 5 styli naar keuze aan te brengen.

De kogels kunnen gemaakt zijn van robijn, siliciumnitride of zirconia. Voor iedere punt van een sterstylus is kalibratie nodig zoals een stylus met één kogel gekalibreerd wordt.

Sterstyli zijn minder geschikt voor gebruik op bewerkingsmachines.

Naamcode:

M2 STR D2R 5BALL L19.5 S32

Uitleg

Sterstylus met M2 draad en robijnkogel van Ø 2 mm. De ster bevat 5 kogels en de totale lengte is 19,5 mm (van het midden van de kogel tot achterop het bevestigingsvlak van de ster als deze op een taster gemonteerd is). De breedte van de gehele ster is 32 mm.


Puntstyli

Puntstylus

Deze zijn niet bestemd voor gewone XY-metingen, want ze zijn speciaal ontworpen voor schroefdraadvormen, specifieke punten en gekraste lijnen (voor meer nauwkeurigheid). Puntstyli met een eindradius maken nauwkeuriger meten en kalibreren mogelijk, en zijn ook te gebruiken om de locatie van zeer kleine gaten te inspecteren.

Puntstyli zijn meestal minder geschikt voor gebruik op bewerkingsmachines.

Naamcode:

M2 PNT D1.4TC 30 DEG L10

Uitleg

Puntstylus met M2 draad en een wolfraamcarbide stift/ punt van Ø 1,4 mm. De hoek van de punt is 30° en de lengte is 10 mm.


Halfbolvormige styli van keramiek

Keramische halfbolvorm meet een diepe boring

Dit type stylus is ideaal om diepe vormen en boringen te meten in X-, Y- en Z-richting met maar één te kalibreren kogel. Daarnaast kan met deze grote kogeldiameter het gemiddelde gemeten worden van zeer ruwe oppervlakken.

Naamcode:

M5 HEM D30 CER L26.5

Uitleg

Halfbolvormige stylus met M5 draad en een keramische halve bol van Ø 30 mm. De lengte vanaf het einde van de halve bol tot aan het bevestigingsvlak bedraagt 26,5 mm.


Schijfstyli

Schijfstylus inspecteert een ondersnijding

Dit type stylus heeft 'secties' van bolronde kogels en wordt gebruikt om ondersnijdingen en groeven in boringen te meten die voor sterstyli niet toegankelijk zijn.

Meten met de 'bolvormige' rand van een enkele schijf komt op hetzelfde neer als meten met het midden van een grote styluskogel, alleen is nu maar een klein deel van die kogel beschikbar als contactoppervlak. Voor dunne schijven is dus zorgvuldige hoekuitlijning belangrijk om zeker te stellen dat het schijfoppervlak contact maakt met de te meten vorm.

Een enkelvoudige schijf hoeft maar op één diameter gekalibreerd te worden (meestal in een ringkaliber), maar kan alleen in X- en Y-richting meten.

Een rol met eindradius toevoegen maakt het mogelijk om ook te kalibreren en dus te meten in Z-richting, op voorwaarde dat het midden van de rol uitsteekt buiten de tasterdiameter.

De rol met eindradius is te kalibreren met behulp van een kogel of eindmaten. Door de schijf om zijn centrale as te draaien en vast te zetten kan de rol met eindradius gepositioneerd worden zoals nodig is.

De schijf kan ook een centraal M2 draadgat bevatten, waarin een middenstylus te bevestigen is. Dan is als extra mogelijkheid ook de bodem van diepe boringen te meten (waar de schijf mogelijk niet bij kan).

Schijfstyli zijn leverbaar in diverse diameters en diktes, en kunnen gemaakt zijn van staal, keramiek of robijn.

Schijfstyli zijn meestal minder geschikt voor gebruik op bewerkingsmachines.

Naamcode:

M2 DSC D18 SLVS T2.2 L2.6 BR-Y

Uitleg

Schijfstylus met M2 draad en een schijf van 18 mm diameter. De stylus is gemaakt van zilverstaal, schijfdikte is 2,2 mm, lengte 2,6 mm. BR betekent kogels/rollen; daarna volgt Y (ja) of N (nee).


Cilinderstyli

Cilinderstylus op metalen onderdeel

Dit type stylus wordt gebruikt om gaten te meten in metalen platen, geperste onderdelen en dunne producten, waarmee kogelstyli mogelijk niet altijd goed contact hebben. Daarnaast zijn diverse vormen met schroefdraad te meten en is het midden van draadgaten vast te stellen.

Cilinderstyli met een kogeleinde maken volledig kalibreren en meten in X-, Y- en Z-richting mogelijk, en dus ook oppervlakte-inspecties.

Naamcode:

M2 CYL D3 SLVS L13 EWL4

Uitleg

Cilinderstylus met M2 draad, met een kritisch meetelement van Ø 3 mm dat van zilverstaal is. De lengte bedraagt 13 mm en de EWL is 4 mm.


Stylusverlengstukken

Stylusverlengstukken van koolstofvezel

Deze stypi zijn leverbaar in diverse lengtes en materialen: staal, titanium, aluminium, keramiek en koolstofvezel. Bij lange verlengstukken dient rekening gehouden te worden met de thermische eigenschappen van het materiaal.

Naamcode:

M4 EXT L15 d7 SS

Uitleg

Verlengstuk met M4 draad, lengte 15 mm, Ø 7 mm, gemaakt van roestvast staal.

Styli voor gereedschapkalibratie

Stylus voor gereedschapkalibratie

De toleranties waarmee gereedschap ingesteld wordt hangen af van de vlakheid en evenwijdigheid van styluspunt en machineas. Alle meettasters en tasterhouders bieden een fijnafstemming om zulke instellingen uit te voeren. Om roterende gereedschappen te kalibreren op hun diameter moeten ze tegengesteld aan hun snijrichting draaien.

Naamcode:

Styli voor gereedschapkalibratie variëren nogal, maar hebben meestal voor bevestiging M4 draad of een gat van Ø 4 mm. Bij 4-zijdige vierkante punten is lengte L de afstand van het meetvlak tot het bevestigingsvlak. Voor 5-zijdige kubusvormen en ronde schrijven gaat de lengte tot het voorvlak.

Botsbeveiliging

Breekstift

De Renishaw breekstiften zijn zodanig uitgevoerd dat ze bij een botsing afbreken en zo de meettaster beschermen tegen schade.

 

 

Op maat gemaakte styli

Schijfstylus meet een ondersnijding

Renishaw biedt een uitgebreide service voor styli op maat, waarbij een stylus wordt ontworpen en gemaakt die aan uw specifieke wensen voldoet. Met hun enorme ervaring en deskundigheid overwegen onze teams grondig hoe aan de gestelde eisen kan worden voldaan zodat de beste oplossing ontstaat.

Bezoek de pagina styli op maat voor meer informatie.