Navigatie overslaan

5-assige meettechnieken

De zeer snelle en nauwkeurige 5-assige meettechnieken van Renishaw bieden vele voordelen, die zorgen voor een aanzienlijk hogere verwerkingscapaciteit.

Aanraken met meetkop

Aanraking door REVO meetkop

Om de positie en afmetingen van productvormen te meten, worden discrete punten opgenomen met behulp van het REVO aandrijfsysteem of in combinatie met de assen X, Y en Z van de CMM. Het aanraken met de meetkop breidt de gebruiksmogelijkheden van de CMM met REVO® uit, wanneer er weinig punten nodig zijn maar een hoge meetsnelheid belangrijk is.

Cirkel scannen

REVO® voert cirkelscan uit

De cirkelscan is een gedefinieerde routine die cirkelvormen scant en daarbij tot 6.000 gegevenspunten per seconde opneemt. Door het verwachte pad te definiëren, kan de REVO® het oppervlak volgen met zijn 2-assig aandrijfsysteem en het effect minimaliseren dat de drie bewegende CMM-assen hebben op de nauwkeurigheid. De cirkelscan is ideaal om te meten in boringen, zoals die van motorblokken waar de vorm kritisch is.

Cilinder scannen

REVO cilinderscan

De cilinderscan is bedoeld om te bewegen langs de as van een in- of uitwendige cilinder of conus. Tijdens het scanproces verplaatst de cilinderscan zich schuin langs de as met een gelijkmatige lengte per omwenteling. Op dit spiraalvormige pad worden vele gegevenspunten opgenomen over de gehele gedefinieerde lengte.

Pakking scannen

REVO pakkingscan

De pakkingscan is ideaal voor het volgen van een ongelijkmatig pad tijdens scanacties. Door langs het voorgestelde pad richtpunten te definiëren, kan de REVO® een pad tussen de punten samenstellen en veel gegevenspunten opnemen bij een minimum aan CMM-bewegingen. De pakkingscan wordt uitgevoerd met een geheel 5-assige bewegingsbesturing.

Sleepscan - plat vlak

REVO sleepscan plat vlak

Gegevenspunten opnemen over een vlak is mogelijk wanneer het REVO® aandrijfsysteem voor bewegingen heen en weer zorgt terwijl de CMM met constante snelheid in een enkelvoudige vectorrichting beweegt. Deze werkwijze minimaliseert de onnauwkeurigheden vanuit de CMM-structuur vanwege hoge scansnelheden over het oppervlak.

Sleepscan - gebogen vlak

REVO sleepscan gebogen vlak

Het REVO® aandrijfsysteem past zich aan op het veranderende oppervlak door tijdens de sleepbeweging voortdurend de styluscontactdruk te regelen. De CMM beweegt gelijkmatig in één richting om de inherente onnauwkeurigheden vanuit de CMM-structuur te minimaliseren. Dit maakt het mogelijk om het oppervlak te volgen en tegelijk veel gegevenspunten op te nemen, waardoor bijvoorbeeld turbineschoepen zeer goed te meten zijn.

Doorsnedescan - rondom vlak

REVO doorsnedescan- rond het blad

Een bladdoorsnede of andere uitwendige vorm inspecteren kan met de voorzieningen voor doorsnedescans van de metrologiesoftware en de REVO®. Deze scantechniek wordt in één actie uitgevoerd, nadat via het CAD-model een doorsnede gedefinieerd is. De CMM beweegt met de REVO's oneindige positioneermogelijkheden rond het product, terwijl de REVO® de contactpositie stuurt.

Video's