Navigatie overslaan

Meer doen met bewerkingsmachines en CMM’s stond centraal tijdens EMO 2009

Nieuwe meettasters en software voor verdergaande machineautomatisering, betere procesbesturing en geavanceerde productverificatie op de bewerkingsmachine waren de centrale elementen op de Renishaw-stand tijdens de EMO in Milaan.

Renishaws stand op EMO 2009 Bezoekers die offline meetproducten zoeken, kunnen bij Renishaw de nieuwe mogelijkheden voor bestaande coördinatenmeetmachines (CMM’s) bespreken, waaronder Renishaws eerste meetsoftwarepakket MODUS™ en een nieuwe snelle meetoplossing voor klepzittingen en -geleiders.

Voor het controleren van positienauwkeurigheid van bewerkingsmachines werd de nieuwe QC20-W draadloze ballbar getoond, terwijl AxiSet™ Check-up haar entree maakte als effectieve en betaalbare oplossing om de uitlijning en positienauwkeurigheid van rotatieassen te controleren. Op het gebied van ‘motion-control’ was er een geheel nieuwe reeks van producten voor positiemeting te zien, zoals een werkelijk absolute optische encoder voor roterende en lineaire toepassingen en een uniek montagesysteem voor lineaire encoders.

RMP40 ultra compacte meettaster met radiotransmissie Uiterst compacte schakelende tasters met radiografische signaaloverdracht

Renishaw baarde opzien op de EMO in Milaan met de introductie van nieuwe schakelende tastersystemen die met de unieke technologie van transmissie met frequentiesprongen over gespreide bandbreedte (FHSS) automatisch instellen en meten in het proces mogelijk maken op CNC bewerkingsmachines van alle maten.

De nieuwe uiterst compacte RMP40 meettaster is vooral bestemd voor meerassige en draai-freestoepassingen, terwijl zijn variant, de RLP40 schakelende taster, specifiek bedoeld is voor zware omstandigheden bij draaiwerk. Ook de RMP40M met alleen transmissie wordt geïntroduceerd.

Nieuwe meerassige voorziening voor tastersoftware op pc-basis

Het meten op meerassige bewerkingsmachines heeft een grote sprong voorwaarts gemaakt nu de nieuwe versie van Renishaw Productivity+™ tijdens de EMO 2009 gelanceerd werd.. Een belangrijke verbetering is de nieuwe meerassige optie, die creatiever en efficiënter machinaal bewerken mogelijk maakt. Samen met de zeer nauwkeurige Renishaw meettasters op basis van Rengage™ 3D-technologie en de nieuwe uiterst compacte radiotasters ontstaat een brede keuze aan flexibele oplossingen voor proces- en machineontwerpers.

Geometrisch meten op de machine aanzienlijk uitgebreid met nieuwe meet- en rapportagemogelijkheden

Renishaw OMV Pro - geometrische dimensionering en toleranties (GD&T) Renishaw heeft ook een nieuwe versie uitgebracht van de Renishaw OMV Pro software, een krachtig pakket dat samen met schakelende meettasters geavanceerde productverificatie op de machine en mogelijkheden voor machinesimulatie biedt. Renishaw OMV Pro 2.02 ondersteunt Microsoft® Windows Vista® en voegt met zijn uitgebreidere functionaliteit voor geometrische dimensionering en toleranties (GD&T) meer geavanceerde mogelijkheden toe in de stijl van coördinatenmeetmachines (CMM’s). Bovendien zijn nu binnen één programma meerdere uitlijningen mogelijk, wat speciaal nuttig is bij complexe meerassige bewerkingsmachines. Net als met de Renishaw OMV basissoftware kunnen gebruikers van schakelende tasters op bewerkingsmachines ook met de nieuwe versie van Renishaw OMV Pro snel de nauwkeurigheid verifiëren van willekeurig gevormde of prismatische producten. De kristalheldere rapportage stelt ook de mensen op de werkvloer in staat met de software te werken.

Een CMM voordelig upgraden en klepzittingen meten

Renishaw richt zich eveneens op producenten die kampen met te weinig inspectiecapaciteit, waardoor mensen en dure machines stilstaan in afwachting van belangrijke meetresultaten. Renishaws heeft voordelige aanbiedingen voor het retrofitten van bestaande CMM’s, uiteenlopend van schakelende meettasters en 3-assig scannen tot het nieuwste supersnelle REVO® vijfassige meetsysteem. Bij de aangeboden upgrades blijft alles in één hand, inclusief bijvoorbeeld de nieuwe MODUS™ meetsoftware en universele CMM-besturing of de tasters en het kalibreren van de machine.

REVO® 5-assig meetsysteem gebruikt voor meting van

Het meten van klepzittingen en -geleiders (image right) was altijd een hele klus, met tijdrovende methodes die vaak een compromis vormden en niet voor hun taak berekend waren. De nieuwste vijfassige meettechniek van Renishaw maakt het nu mogelijk om zeer snel grote hoeveelheden gegevens op te nemen met behulp van spiraalvormig scannen en adaptieve scantechnieken. Binnen de met REVO compatibele softwarepakketten levert automatische analyse een reeks van informatie op, over onder meer vormfouten in klepzittingen, de rondheid van een zitting op een hoogte naar keuze, slingering van de zitting ten opzichte van de geleiderboringas en de concentriciteit van geleider en klep.

QC20-W ballbar, draadloos meetgereedschap waarmee volumetrisch gemeten kan worden

QC20-W met centraal draaipunt Renishaw heeft de opvolger van de succesvolle QC10 ballbar op de markt gebracht, een wereldwijd toegepast meetgereedschap om de positienauwkeurigheid van bewerkingsmachines te controleren. QC20-W ballbar is een geheel nieuw ontworpen meetsysteem dat, gebruikmakend van een Renishaw lineaire sensor en Bluetooth draadloze technologie, in staat is om 3 haaks op elkaar staande vlakken te meten vanuit één enkel referentiepunt. Vanwege de enkelvoudige meetopstelling is sneller testen mogelijk en is een representatieve volumetrische meting van de positienauwkeurigheid te verrichten.

Nieuw systeem om snel en automatisch meerassige bewerkingsmachines te controleren

Renishaw heeft haar reeks van meetsystemen om machines mee te controleren en kalibreren uitgebreid met AxiSet™ Check-up, een nieuwe voordelige manier om de uitlijning en positionering van rotatieassen te controleren. Afwijkingen in de uitlijning en geometrie van vijfassige bewerkingscentra en meervoudige draai/freesmachines, die lange insteltijden en productfouten kunnen veroorzaken, zijn voor gebruikers in slechts enkele minuten te identificeren en in kaart te brengen.

Werkelijk absolute optische encoder en meetschaal met rails voor lineaire encoders

RESOLUTE™ een echt absoluut optische encoder RESOLUTE™ is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw niveau in positieterugkoppeling vormt. Bezoekers aan de EMO 2009 konden kennismaken met deze eerste absolute encoder ter wereld die een 27-bits resolutie haalt bij 36.000 omw/min. Bij zowel lineaire als hoekencoders is de resolutie slechts een verbijsterende ongeëvenaarde 1 nanometer bij snelheden tot 100 m/s. Ruime insteltoleranties zorgen voor gemakkelijk installeren en hoge betrouwbaarheid, terwijl de geringe jitter (ruis) en SDE (interpolatiefout) voldoen aan de eisen van precisietafels.

 

FASTRACK™ is een revolutionair meetschaalsysteem met rails voor lineaire encoders, dat een nauwkeurigheid van ±5 µm/m combineert met de degelijkheid van roestvrij staal en het snel en gemakkelijk installeren van een verplaatsbaar encodersysteem. Het FASTRACK systeem is ontworpen voor toepassingen die vragen om hoge nauwkeurigheid en een eenvoudig te verwijderen meetschaal. Het bestaat uit twee kleine maar robuuste rails, die de nieuwe Renishaw meetschalen met kleine doorsnede stevig op hun plaats houden maar ze vrijwel zonder hysteresis thermisch laten werken volgens de eigen uitzettingscoëfficiënten. Een beschadigde meetschaal kan uit de rails verwijderd en snel vervangen worden, zelfs als de toegang beperkt is, zodat de machine korter stilstaat.

 

Te zien bij EMO Milaan

Ook Renishaw toont haar volledige reeks van metrologie produkten, waaronder meettasters voor bewerkingsmachines, meettafel meettasters, kalibratiesystemen, optische encoders, magnetische encoders en styli voor meettasters.

 

Nieuwsbrieven

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.