Navigatie overslaan

VIONiCplus™ incrementeel encodersysteem met RTLC lineaire meetschaal

Kenmerken

 • Digitaal uitgangssignaal rechtstreeks van de leeskop
 • Leeskopgrootte: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Resoluties tot 2,5 nm
 • Snelheid tot 3,63 m/s
 • Ultralage interpolatiefout (SDE): normaal < ±10 nm
 • Optische IN-TRAC™ referentiemarkering
 • Twee limieten

Voordelen

 • Geen aparte interface nodig
 • Geavanceerde diagnosehulp (ADT) voor gemakkelijk storingzoeken, uitdagende installaties doen en service verlenen
 • Handige lintschaal en ongeëvenaarde robuustheid
 • Meetschaalsysteem in houder voor snelle, eenvoudige installatie en vervanging van de schaal
Transparante patch voor websitebanners

Wat is VIONiCplus?

De VIONiCplus integreert de filteroptieken en interpolatietechnologie van Renishaw, en vormt zo een supercompacte digitale alles-in-een incrementele open optische encoder met hoge prestaties. De resoluties gaan tot 2,5 nm en er zijn vele configuraties om de snelheid van uw bewegingsbesturingssysteem te optimaliseren. VIONiCplus systemen zijn snel en eenvoudig te installeren met ruime insteltoleranties en automatische kalibratie. De VIONiCplus voert onze nieuwste interpolatiealgoritmes en signaalverwerkingstechnieken uit om een interpolatiefout van < ±10 nm te bereiken. Dit is een wereldwijd ongekende prestatie van een incrementeel encodersysteem met 20 µm pitch.

De geavanceerde diagnosehulp ADT helpt bij storingzoeken en service verlenen, en draagt bij aan het optimaal uitvoeren van uitdagend installatiewerk.

Wat is een RTLC schaal?

De RTLC is een platte roestvaststalen lintschaal met een incrementele schaalverdeling met 20 µm pitch en door de klant te selecteren IN-TRAC referentiemarkering. Nauwkeurig tot ±5 µm/m en in lengtes tot 10 meter. Er zijn twee montagemogelijkheden, beide met onafhankelijke thermische uitzetting en de handigheid van een lintschaal.
RTLC kan worden gebruikt met het revolutionaire FASTRACK™ schaaldragersysteem. Met dit systeem kan een rails snel en eenvoudig worden gelegd zonder bevestigingsgaten. Er wordt een tussengedeelte verwijderd en het lint wordt vervolgens in de rails gebracht. De
RTLC-S wordt op de ondergrond gelegd met de zelfklevende achterkant. De zelfklevende laag is zo samengesteld dat de meetschaal onafhankelijk kan uitzetten ten opzichte van de ondergrond.
Om de installatie te voltooien worden beide schaaltypes op één punt geklemd om een nulpositie te verschaffen.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) is leverbaar voor een uitgebreide encoderterugkoppeling. Deze is te gebruiken bij uitdagend installatiewerk en storingzoeken. Geboden wordt:

 • Kalibratiefuncties op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de aslengte
 • Indicatie van de leeskoppitch
 • Indicatie van limieten en referentiemarkering
 • Uitgangen voor digitale aflezing en lissajous

Gemakkelijk verwijderbare meetschaal

RTLC/FASTRACK is ideaal voor toepassingen waarbij de machine moet worden afgebroken voor transport of waarvoor de meetschaal moet worden geïnstalleerd en verwijderd voor vervoer. De meetschaal kan uit de rails verwijderd en snel vervangen worden, zelfs als de toegang beperkt is, zodat de machine korter stilstaat.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosehulp

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) bevat gebruikerssoftware voor controle en bewaking van de instel- en kalibratieroutines van de VIONiC. Dit hulpmiddel is ideaal voor het installeren van productielijnen in fabrieken, want er zijn op afstand geavanceerde kalibratiehandelingen mee mogelijk.

Ontdek meer over de geavanceerde diagnosehulp

Technische specificaties

Meetstandaard

FASTRACKRTLC: roestvaststalen lintschaal met railsysteem

RTLC-S: roestvaststalen lintschaal met zelfklevende achterkant, voor directe montage op een ondergrond zonder FASTRACKgeleiderails

Leeskopgrootte (LxHxB)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Schaalpitch

20 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt

~10,6 μm/m°C

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

±5 μm/m

Referentiemarkering

IN-TRACreferentiemarkeringen direct ingebed in RTLC / RTLC-S

Keuzemagneet of -magneten, gebruikt om een of meer referentiemarkeringen te identificeren

Limietschakelaars

Twee limieten

Schaallengte

FASTRACK: 100 mm tot 25.000 mm

RTLC: 20 mm tot 25.000 mm

RTLC-S: 20 mm tot 5000 mm

Maximale snelheid


Tot 3,63 m/s

(Zie datablad voor details)

Interpolatiefout (SDE)

Normaal < ±10 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties onder vele omstandigheden

Incrementele signalen


0,1 μm tot 2,5 nm resoluties

(Zie datablad voor details)

Elektrische aansluiting

0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m en 3 m kabellengtes met D-type connector (9- en 15-pens) of ronde in-lijn connector (12-pens)

Voedingsspanning

5 V -5%/+10%, < 200 mA met stekker

Trilling (operationeel)

100 m/s2 maximaal bij 55 Hz tot 2.000 Hz

Shock (niet-operationeel)

500 m/s2, 11 ms, ½ sinus, 3 assen

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +70 °C

Afdichting

IP40

Zie de databladen voor alle gegevens.

Downloaden

Databladen

 

De werking

De VIONiCplus is voorzien van de derde generatie unieke filteroptieken van Renishaw die het gemiddelde neemt van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil effectief wegfiltert. Het ongeveer blokgolfvormige patroon wordt ook gefilterd om bij de detector een zuiver sinusoïde strooiveld te verkrijgen. Daar wordt een meervingerige structuur toegepast, die fijn genoeg is om fotostromen te produceren in de vorm van vier signalen met symmetrische fasen. Deze worden gecombineerd om gelijkstromen te verwijderen en sinus- en cosinussignalen als uitgang te leveren met hoge spectrale zuiverheid en kleine afwijkingen, terwijl de bandbreedte tot boven 500 kHz behouden blijft.

Volledig geïntegreerde geavanceerde dynamische signaalconditionering - automatisch gestuurde versterking, balans en instelling - zorgt gezamenlijk voor een ultralage interpolatiefout (SDE).

Deze evolutie van filteroptieken, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde elektronica, levert incrementele signalen met grote bandbreedte en een maximale snelheid van 12 m/s met de laagste positionele jitter (ruis) van alle encoders in zijn klasse. Interpolatie gebeurt binnen de leeskop, en is bij de versies met fijne resolutie nog aangevuld met extra ruisreducerende elektronica om een jitter van slechts 1,6 nm RMS te bereiken.

TONiC™ optisch ontwerp met annotaties

De IN-TRAC referentiemarkering is volledig geïntegreerd in de incrementele meetschaal en wordt gedetecteerd door een gescheiden fotodetector in de leeskop. Zoals het diagram laat zien, is de gescheiden detector van de referentiemarkering direct ingebed in het midden van de lineaire fotodiode van het incrementele kanaal voor een grotere immuniteit tegen verdraaiingsdefasering. Deze unieke voorziening heeft ook een automatische kalibratieroutine die elektronisch de referentiemarkering faseert en de incrementele signalen optimaliseert.