Navigatie overslaan

VIONiCplus™ incrementeel encodersysteem met RSLM lineaire meetschaal

Kenmerken

 • Digitaal uitgangssignaal rechtstreeks van de leeskop
 • Leeskopgrootte: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Resoluties tot 2,5 nm
 • Snelheid tot 3,63 m/s
 • Ultralage interpolatiefout (SDE): normaal < ±10 nm
 • Optische IN-TRAC™ referentiemarkering
 • Twee limieten

Voordelen

 • Geen losse interface nodig
 • Geavanceerde diagnosehulp (ADT) voor gemakkelijk storingzoeken, uitdagende installaties doen en service verlenen
 • Zeer nauwkeurige meetschaal
 • Hoge vuilbestendigheid
Transparante patch voor websitebanners

Wat is VIONiCplus?

De VIONiCplus integreert de filteroptieken en interpolatietechnologie van Renishaw, en vormt zo een supercompacte digitale alles-in-een incrementele open optische encoder met hoge prestaties. De resoluties gaan tot 2,5 nm en er zijn vele configuraties om de snelheid van uw bewegingsbesturingssysteem te optimaliseren. VIONiCplus systemen zijn snel en eenvoudig te installeren met ruime insteltoleranties en automatische kalibratie. De VIONiCplus voert onze nieuwste interpolatiealgoritmes en signaalverwerkingstechnieken uit om een interpolatiefout van < ±10 nm te bereiken. Dit is een wereldwijd ongekende prestatie van een incrementeel encodersysteem met 20 µm pitch.

De geavanceerde diagnosehulp ADT helpt bij storingzoeken en service verlenen, en draagt bij aan het optimaal uitvoeren van uitdagend installatiewerk.

Wat is een RSLM schaal?

De RSLM is een roestvaststalen starre meetschaal met een incrementele 20 µm pitch schaalverdeling en IN-TRAC optische referentiemarkering naar keuze, zoals regelmatige afstanden naar wens of enkelvoudig in het midden of op het einde van de meetschaal.
De schaal is vergelijkbaar met fijne glazen meetschalen en biedt een totale nauwkeurigheid (inclusief helling en lineariteit) van beter dan ±4 µm over een lengte van 5 m. Hij kan ook worden opgerold voor eenvoudige opslag en hantering, maar gedraagt zich afgerold als een starre schaal.
Systeemontwerpers kunnen kiezen tussen speciaal samengesteld plakband of mechanische klemmen voor de montage. Beide montagemethodes zorgen voor onafhankelijke thermische uitzetting ten opzichte van de ondergrond.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) is leverbaar voor een uitgebreide encoderterugkoppeling. Deze is te gebruiken bij uitdagend installatiewerk en storingzoeken. Geboden wordt:

 • Kalibratiefuncties op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de aslengte
 • Indicatie van de leeskoppitch
 • Indicatie van limieten en referentiemarkering
 • Uitgangen voor digitale aflezing en lissajous

Combineert robuuste betrouwbaarheid met hogere nauwkeurigheid

Het VIONiCplus RSLM systeem biedt de handigheid, de robuustheid en het gebruiksgemak van een flexibele meetschaal, maar een hogere nauwkeurigheid dan glazen schalen waardoor het ideaal is voor lange, veeleisende assen.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosehulp

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) bevat gebruikerssoftware voor controle en bewaking van de instel- en kalibratieroutines van de VIONiC. Dit hulpmiddel is ideaal voor het installeren van productielijnen in fabrieken, want er zijn op afstand geavanceerde kalibratiehandelingen mee mogelijk.

Ontdek meer over de geavanceerde diagnosehulp

Technische specificaties

Meetstandaard

RSLM: zeer nauwkeurige roestvaststalen meetschaal

Ook leverbaar als RSLE met referentiemarkering aan het einde, en als RSLC met selecteerbare referentiemarkering

Leeskopgrootte (LxBxH)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Schaalpitch

20 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt

~10,8 μm/m°C

Nauwkeurigheidsgraad bij 20°C

±1,5 μm tot 1 m, ±2,25 μm tot 2 m, ±3 μm tot 3 m, ±4 μm tot 5 m, kalibratie herleidbaar naar internationale normen

Referentiemarkering

IN-TRAC referentiemarkering

Diverse positiekeuzes voor referentiemarkering; zie datablad voor meer details

Limietschakelaars

Twee limieten

Schaallengte

20 mm tot 5000 mm

Maximale snelheid

Tot 3,63 m/s

(Zie datablad voor details)

Interpolatiefout (SDE)

Normaal < ±10 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties onder vele omstandigheden

Incrementele signalen


0,1 μm tot 2,5 nm resoluties

(Zie datablad voor details)

Elektrische aansluiting

0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m en 3 m kabellengtes met D-type connector (9- en 15-pens) of ronde in-lijn connector (12-pens)

Voedingsspanning

5 V -5%/+10%, < 200 mA met stekker

Trilling (operationeel)

100 m/s2 max bij 55 Hz tot 2.000 Hz

Shock (niet-operationeel)

500 m/s2, 11 ms, ½ sinus, 3 assen

Werktemperatuur (systeem)

0 °C tot +70 °C

Afdichting

IP40


Zie de databladen voor alle gegevens.

 

Downloaden

Databladen

Technische tekeningen

De werking

De VIONiCplus is voorzien van de derde generatie unieke filteroptieken van Renishaw die het gemiddelde neemt van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil effectief wegfiltert. Het ongeveer blokgolfvormige patroon wordt ook gefilterd om bij de detector een zuiver sinusoïde strooiveld te verkrijgen. Daar wordt een meervingerige structuur toegepast, die fijn genoeg is om fotostromen te produceren in de vorm van vier signalen met symmetrische fasen. Deze worden gecombineerd om gelijkstromen te verwijderen en sinus- en cosinussignalen als uitgang te leveren met hoge spectrale zuiverheid en kleine afwijkingen, terwijl de bandbreedte tot boven 500 kHz behouden blijft.

Volledig geïntegreerde geavanceerde dynamische signaalconditionering - automatisch gestuurde versterking, balans en instelling - zorgt gezamenlijk voor een ultralage interpolatiefout (SDE) van in de regel < ±10 nm.

Deze evolutie van filteroptieken, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde elektronica, levert incrementele signalen met grote bandbreedte en een maximale snelheid van 12 m/s met de laagste positionele jitter (ruis) van alle encoders in zijn klasse. Interpolatie gebeurt binnen de leeskop, en is bij de versies met fijne resolutie nog aangevuld met extra ruisreducerende elektronica om een jitter van slechts 1,6 nm RMS te bereiken.

TONiC™ optisch ontwerp met annotaties

De IN-TRAC referentiemarkering is volledig geïntegreerd in de incrementele meetschaal en wordt gedetecteerd door een gescheiden fotodetector in de leeskop. Zoals het diagram laat zien, is de gescheiden detector van de referentiemarkering direct ingebed in het midden van de lineaire fotodiode van het incrementele kanaal voor een grotere immuniteit tegen verdraaiingsdefasering. Deze unieke voorziening heeft ook een automatische kalibratieroutine die elektronisch de referentiemarkering faseert en de incrementele signalen optimaliseert.