Navigatie overslaan

VIONiCplus™ incrementeel encodersysteem met RESM roterende (hoek)ring

Kenmerken

 • Digitaal uitgangssignaal rechtstreeks van de leeskop
 • Leeskopgrootte: 35 x 13,5 x 10 mm
 • Resoluties tot 2,5 nm
 • Snelheid tot 1.330 tpm
 • Ultralage interpolatiefout (SDE): normaal < ±10 nm
 • Optische IN-TRAC™ referentiemarkering

Voordelen

 • Geen losse interface nodig
 • Geavanceerde diagnosehulp (ADT) voor gemakkelijk storingzoeken, uitdagende installaties doen en service verlenen
 • Platte ring met grote interne diameter voor eenvoudige integratie
 • Hoge vuilbestendigheid
Transparante patch voor websitebanners

Wat is VIONiCplus?

De VIONiCplus integreert de filteroptieken en interpolatietechnologie van Renishaw, en vormt zo een supercompacte digitale alles-in-een incrementele open optische encoder met hoge prestaties. De resoluties gaan tot 2,5 nm en er zijn vele configuraties om de snelheid van uw bewegingsbesturingssysteem te optimaliseren. VIONiCplus systemen zijn snel en eenvoudig te installeren met ruime insteltoleranties en automatische kalibratie. De VIONiCplus voert onze nieuwste interpolatiealgoritmes en signaalverwerkingstechnieken uit om een interpolatiefout van < ±10 nm te bereiken. Dit is een wereldwijd ongekende prestatie van een incrementeel encodersysteem met 20 µm pitch.

De geavanceerde diagnosehulp ADT helpt bij storingzoeken en service verlenen, en draagt bij aan het optimaal uitvoeren van uitdagend installatiewerk.

Wat is een RESM ring?

De RESM is een roestvaststalen ring uit één stuk, voorzien van een direct op de buitenrand aangebrachte incrementele schaalverdeling met 20 µm pitch en de IN-TRAC™ optische referentiemarkering. Er zijn twee versies leverbaar in een breed scala van maten (Ø52 mm tot Ø550 mm): Ringen met A-doorsnede, met een indrukwekkende geïnstalleerde nauwkeurigheid en een conusbevestiging die bewerkte delen met hoge toleranties minder nodig maakt en excentriciteit elimineert, en dunne ringen met een B-doorsnede die weinig massa en een laag massatraagheidsmoment hebben. Zowel ringen met een A- als een B-doorsnede hebben een grote interne diameter voor flexibele integratie. De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Wereldwijd ongekende prestaties van een incrementeel encodersysteem met 20 µm pitch

De VIONiCplus voert onze nieuwste interpolatiealgoritmes en signaalverwerkingstechnieken uit om een interpolatiefout (SDE) van < ±10 nm te bereiken. De lage SDE leidt direct tot een lage snelheidsrimpel, wat belangrijk is voor toepassingen met constante snelheden zoals scannende meetsystemen. De intelligente interpolatiechip van de VIONiCplus kan 8.000 x interpolatie behalen, wat overeenkomt met 2,5 nm resolutie direct vanuit de leeskop. Dit systeem wordt gebruikt wanneer precisie en herhaalbaarheid van het allergrootste belang zijn.

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) is leverbaar voor een uitgebreide encoderterugkoppeling. Deze is te gebruiken bij uitdagend installatiewerk en storingzoeken. Geboden wordt:

 • Kalibratiefuncties op afstand
 • Signaaloptimalisatie over de aslengte
 • Indicatie van de leeskoppitch
 • Indicatie van limieten en referentiemarkering
 • Uitgangen voor digitale aflezing en lissajous

Hoge vuilbestendigheid

De hoge bestendigheid tegen vuil, krassen en vette vingerafdrukken en snelheden van 12 m/s betekenen dat de VIONiC ideaal is voor meer uitdagende toepassingen. Verder werkt de contactloze RESM zonder wrijving of slijtage, zodat de betrouwbaarheid uitstekend is.

DSi (interface voor twee signalen)

VIONiC™ DSi interface voor twee signalen

De DSi van Renishaw combineert de incrementele signalen van twee VIONiC leeskoppen op een RESM ring (REST ring voor toepassingen met gedeeltelijke rotatie) om het effect van lageruitloop te compenseren en elimineert oneven harmonische fouten, waaronder excentriciteit, wat een totaal geïnstalleerde nauwkeurigheid geeft van meestal ±2,0 boogseconden.


Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosehulp

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosehulp

Geavanceerde diagnosehulp voor VIONiC

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) bevat gebruikerssoftware voor controle en bewaking van de instel- en kalibratieroutines van de VIONiC. Dit hulpmiddel is ideaal voor het installeren van productielijnen in fabrieken, want er zijn op afstand geavanceerde kalibratiehandelingen mee mogelijk.

Ontdek meer over de geavanceerde diagnosehulp

De geavanceerde diagnosehulp (ADT) bevat gebruikerssoftware voor controle en bewaking van de instel- en kalibratieroutines van de VIONiC. Dit hulpmiddel is ideaal voor het installeren van productielijnen in fabrieken, want er zijn op afstand geavanceerde kalibratiehandelingen mee mogelijk.

Ontdek meer over de geavanceerde diagnosehulp

Technische specificaties

Meetstandaard

RESM: platte roestvaststalen ring uit één stuk. Verkrijgbaar in standaard A-doorsnede met taps toelopende inwendige diameter of in B-doorsnede met laag massatraagheidsmoment

Ook leverbaar als REST voor toepassingen met gedeeltelijke rotatie

Leeskopgrootte (LxHxB)

35 mm x 13,5 mm x 10 mm

Schaalpitch

20 μm

Buitendiameter ring

52 mm tot 550 mm. Neem voor grotere aangepaste formaten contact op met Renishaw

Lijnaantal

8.192 tot 86.400 (afhankelijk van de ringgrootte)

Referentiemarkering

RESM: enkele IN-TRAC referentiemarkering

REST: twee referentiemarkeringen voor toepassingen met gedeeltelijke rotatie

Nauwkeurigheid*

Nauwkeurigheid schaalverdeling

Nauwkeurigheid systeem


±3,97 tot ±0,38 boogseconden (afhankelijk van ringdiameter)

±4,05 tot ±0,38 boogseconden (afhankelijk van ringdiameter)

Maximale snelheid

1.330 tpm (op ring met 52 mm diameter)

(Zie datablad voor details)

Interpolatiefout (SDE)

Normaal < ±10 nm

Dynamische signaalcontrole

Real-time signaalconditionering, waaronder automatisch gestuurde versterking (AGC), automatisch gestuurde balans (ABC) en automatisch gestuurde instelling (AOC) voor optimale prestaties onder vele omstandigheden

Incrementele signalen


 0,1 μm tot 2,5 nm resoluties

(Zie datablad voor details over hoekresoluties)

Elektrische aansluiting

0,5 m, 1 m, 1,5 m, 2 m en 3 m kabellengtes met D-type connector (9- en 15-pens) of ronde in-lijn connector (12-pens)

Voedingsspanning

5 V -5%/+10%, < 200 mA met stekker

Trilling (operationeel)

100 m/s2 max bij 55 Hz tot 2.000 Hz

Shock (niet-operationeel)

500 m/s2, 11 ms, ½ sinus, 3 assen

Werktemperatuur (systeem)

0 °C tot +70 °C

Afdichting

IP40

* Systeemnauwkeurigheid is schaalverdelingsfout plus SDE. Schaalverdelingsnauwkeurigheid is het maximale verschil tussen de hoek gemeten door een enkele leeskop en de ware omwenteling van de encoder op de schaalverdeling. Toepassingsverstoringen zoals excentriciteit zijn niet inbegrepen.

Zie de databladen voor alle gegevens.

 

Downloaden

Databladen

Technische tekeningen

De werking

De VIONiCplus is voorzien van de derde generatie unieke filteroptieken van Renishaw die het gemiddelde neemt van vele meetschaalperiodes en niet-periodieke signalen zoals vuil effectief wegfiltert. Het ongeveer blokgolfvormige patroon wordt ook gefilterd om bij de detector een zuiver sinusoïde strooiveld te verkrijgen. Daar wordt een meervingerige structuur toegepast, die fijn genoeg is om fotostromen te produceren in de vorm van vier signalen met symmetrische fasen. Deze worden gecombineerd om gelijkstromen te verwijderen en sinus- en cosinussignalen als uitgang te leveren met hoge spectrale zuiverheid en kleine afwijkingen, terwijl de bandbreedte tot boven 500 kHz behouden blijft.

Volledig geïntegreerde geavanceerde dynamische signaalconditionering - automatisch gestuurde versterking, balans en instelling - zorgt gezamenlijk voor een ultralage interpolatiefout (SDE) van in de regel < ±10 nm.

Deze evolutie van filteroptieken, gecombineerd met zorgvuldig geselecteerde elektronica, levert incrementele signalen met grote bandbreedte en een maximale snelheid van 12 m/s met de laagste positionele jitter (ruis) van alle encoders in zijn klasse. Interpolatie gebeurt binnen de leeskop, en is bij de versies met fijne resolutie nog aangevuld met extra ruisreducerende elektronica om een jitter van slechts 1,6 nm RMS te bereiken.

TONiC™ optisch ontwerp met annotaties

De IN-TRAC referentiemarkering is volledig geïntegreerd in de incrementele meetschaal en wordt gedetecteerd door een gescheiden fotodetector in de leeskop. Zoals het diagram laat zien, is de gescheiden detector van de referentiemarkering direct ingebed in het midden van de lineaire fotodiode van het incrementele kanaal voor een grotere immuniteit tegen verdraaiingsdefasering. Deze unieke voorziening heeft ook een automatische kalibratieroutine die elektronisch de referentiemarkering faseert en de incrementele signalen optimaliseert.