Navigatie overslaan

Verklaring van de Voorzitter 2014/2015

Sir David McMurtry

Ik ben verheugd u onze jaarresultaten voor 2015 te presenteren; het was een uitzonderlijk jaar met een recordomzet- en winst.

De omzet voor het boekjaar dat eindigde op 30 juni 2015 was £494.7m, vergeleken met £355.5m vorig jaar een stijging van 39%. Zoals al gemeld bij de bekendmaking van onze tussentijdse resultaten, noteerden we nog meer grote orders van klanten in het verre Oosten in de consumenten electronica markten, die uitzonderlijk goede groei realiseerden in onze metrologiesector. Na aanpassing met deze grote orders realiseerden we een onderliggende omzetgroei van 11% op jaarbasis. Er was geen belangrijk verschil tussen de omzet tegen werkelijke wisselkoersen en de omzet tegen de wisselkoersen van het vorige jaar.

Geografische analyse onthult een groei van 91% in het verre Oosten, 13% in de Amerika's, 3% in Europa en 7% in het VK. Meer specifiek steeg de omzet in het verre Oosten van £134.6m tot £257.7m, in de Amerika's van £85.6m tot £96.3m, in Europa van £100.2m tot £103.1m, en in het VK van £23.8m tot £25.5m.

De winst voor belastingen van de Groep verdubbelde dit jaar tot £144.2m, in vergelijking met £70.1m vorig jaar. De statutaire winst voor belastingen van het vorige boekjaar was £96.4m, inclusief de uitzonderlijke winst van £26.3m op de verkoop van ons aandeel in Delcam plc.

De verschuldigde belastingen voor dit boekjaar bedragen £22.8m (2014: £10.7m), wat een belastingspercentage van 15.8% betekent (2014: 15.3%). De Patent Box en Research & Development belastingsvoordeel bedroeg £5.7m vergeleken met £2.9m vorig boekjaar.

De winst per aandeel was 167.5p, vergeleken met 82.3p vorig jaar, een stijging van 104%. Statutaire winst per aandeel was 167.5p en vorig jaar 118.4p.

Metrology

Omzet uit onze Metrology divisies bedroeg dit boekjaar £467.0m, in vergelijking met £326.6m vorig boekjaar, een stijging van 43%. De Metrology omzet in het verre Oosten steeg met 100%, van £124.8m tot £249.9m, en in de Amerika's noteerden we een groei van 12% van £80.1m vorig jaat tot £89.4m.

Samen met een mooie groei in onze Machine Tool productlijn was er ook een toenemende vraag naar onze Measurement Automation, Additive Manufacturing en Encoder producten.

De bedrijfswinst bedroeg £150.7m (2014: £74.4m).

De aanzienlijke groei werd ondersteund door de continue investeringen in onze productiefaciliteiten en processen, en meest recentelijk in fabrieken en machines in het VK, Ierland en India.

We zijn blijven investeren in Research & Development met totale engineering-kosten in dit bedrijfssegment van £55.0m, exclusief gekapitaliseerde kosten (2014: £45.3m) met de introductie van een aantal nieuwe producten.

Healthcare

Omzet van onze afdeling Healthcare bedroeg £27.7m, vergeleken met £28.9m vorig jaar. We realiseerden groei in zowel onze medical dental- en neurological-productlijnen, maar, zoals gemeld in ons tussentijds rapport leed onze spectroscopy-verkoop in het eerste semester onder een uitgestelde financiering van academisch onderzoek in bepaalde gebieden en onder de sterkte van het Britse Pond. Spectroscopy realiseerde echter een zeer sterke groei en toename van het aantal orders in het tweede semester.

In onze neurological productlijn realiseerden we nog meer verkoop van onze neuromate® chirurgische robot, met inbegrip van de eerste verkoop in de VS na goedkeuring van het FDA eind vorig jaar. We introduceerden ook neuroinspire™ V4.0 chirurgische planning software, met veel nieuwe functionaliteiten, die CE-gecertificeerd is en nu ook beschikbaar is voor verkoop in de EU. Deze software is nu compatibel met onze neuromate robot. We introduceerden ook neurolocate™, een CE-gecertificeerd frameless patiëntregistratiesysteem voor de neuromate stereotactische robot.

In onze Medical Dental productlijn gingen we een overeenkomst aan met DENTSPLY Implants, een van 's werelds grootste bedrijven op gebied van tandimplantaten; zij kopen Additive Manufacturing technologie aan van Renishaw voor de productie van tandheelkundige producten. Deze productlijn is ook gestart met de levering van op maat gemaakte craniomaxillofaciale implantaten ter ondersteuning van de reconstructieve chirurgie, waarbij we optreden als onderaannemers voor ziekenhuizen en een universitair ontwikkelingscentrum.

In onze diagnostics productlijn verwachten we dat het Fungiplex assaysysteem later dit kalenderjaar CE-gecertificeerd en verkrijgbaar wordt, na de afronding van de prestatie-onderzoeken.

We noteerden hier een bedrijfsverlies van £6.8m, vergeleken met een verlies van £4.0m vorig jaar. We blijven ons concentreren op het realiseren van winst voor deze business.

Permanente investeringen voor groei op lange termijn

De strategie van de Groep om te investeren op lange termijn, de uitbreiding van de globale marketing en distributie-infrastructuur, samen met een verhoging van de productiecapaciteit en R&D-activiteiten wordt voortgezet.

Het totaal aantal werknemers op het einde van juni 2015 was 4112, een stijging van 620 personen in vergelijking met de 3492 bij het begin van het boekjaar, ter ondersteuning van onze productie en onze groei op gebied van R&D en wereldwijde verkoop- en marketingactiviteiten. We stelden in het VK ook 30 stagiairs en 58 afgestudeerden in dienst, als onderdeel van ons voortdurende streven en inzet om geschoold personeel op te leiden en te ontwikkelen voor de Groep in de toekomst.

Investeringen in onroerende goederen, fabrieken en apparatuur bedroegen £48.4m, waarvan £20.9m geïnvesteerd werd in onroerende goederen en £27.5m op fabrieken en apparatuur. De implementatie van regionale datacenters is ook voortgezet om de veerkracht en doeltreffendheid van de IT-infrastructuur van de Groep nog verder te verbeteren.
In het VK is de bouw van een extra faciliteit van 14200 m² in New Mills afgerond en dit gebouw, Renishaw Innovation Centre, werd op 7 juli plechtig geopend door HRH The Princess Royal. Ook in het VK kocht onze Additive Manufacturing divisie een faciliteit van 9200 m² in Stone, Staffordshire; deze nieuwe locatie biedt plaats aan een uitbreiding van R&D, een customer solution center en een service faciliteit, alsook een nieuw materiaalontwikkelingscentrum.

In Ierland kochten we extra vastgoed naast onze bestaande faciliteiten en in de VS, Mexico en Tsjechië kochten we gronden om nieuwe kantoren te plaatsen voor onze groeiende verkoop- en marketingactiviteiten in die landen.

In Spanje kochten we extra kantoren naast onze bestaande eigendommen om plaats te bieden voor toekomstige groei.

Bedrijfskapitaal

Totale voorraad van de Groep steeg tot £77.7m, van £63.0m aan het begin van het jaar, ter ondersteuning van omzetgroei en ons voorraadbeleid inzake afgewerkte producten, om onze korte leveringstijden van ca. vijf weken te kunnen blijven realiseren. Handelsvorderingen stegen van £81.8m tot £101.2m overeenkomstig onze hogere omzet, met openstaande vorderingen voor het huidige jaar op 67 dagen (2014: 63 dagen).

Netto contanten op 30 juni 2015 bedroegen £82.2m, in vergelijking met £43.6m op 30 juni 2014. Bovendien is er een geblokkeerde rekening van £14.7m (2014: £9.5m) voor de provisie van het in het VK verplichte pensioenregelingsplan.

Directie en werknemers

Ben Taylor, Assistant Chief Executive, heeft het Bedrijf gemeld dat hij besloten heeft om eind juli 2016 met pensioen te gaan. Hij zal voltijds tewerkgesteld blijven tot eind oktober van dit jaar en daarna part-time werken tot aan zijn pensionering. De Raad bekijkt momenteel hoe zijn taken en verantwoordelijkheden ingevuld zullen worden en zal te zijner tijd de nodige bekendmakingen doen.

Vanaf 1 januari 2015 werd Kath Durrant aangesteld als extra non-executive director. Kath was recent nog Group HR Director bij Rolls-Royce plc en lid van de directieraad. Ze kan bogen op een jarenlange ervaring bij AstraZeneca plc en GlaxoSmithKline plc. Kath is momenteel adviserend raadslid van de Lancaster University Management School.
Dit jaar benoemden we ook William Lee als lid van de Executive Board. Hij is de Director en General Manager van de machine tool- en laser & calibration-productlijnen en is verantwoordelijk voor de spatial measurement productlijn. In juni verwelkomden we Clive Martell, voorheen chief executive bij Delcam plc, bij de Groep als hoofd van Global Additive Manufacturing en werd hij lid van de International Sales and Marketing Board.

De directie dankt alle werknemers voor hun onschatbare steun en bijdrage tijdens dit uitzonderlijke jaar.

Communicatie met investeerders

In overeenstemming met ons inzet om de communicatie met investeerders te verbeteren, organiseerden we op 14 mei 2015 onze tweede Investor Day, voor alle bestaande en potentieel nieuwe investeerders. Op deze dag verzorgden leden van de Raad en het hoger management presentaties m.b.t. de strategie van de groep, bedrijfssegmenten en productlijnen, en werden er ook rondleidingen gegeven langs de activiteiten van de Groep en verschillende Q&A-sessies. Het evenement werd weer druk bezocht en biedt aandeelhouders, naast de AGM en halfjaarlijkse en jaarlijkse webcasts, nog een kans om meer te weten te komen over de activiteiten en strategie van Renishaw.

Queen's Award

Op 21 april 2015 ontving Renishaw een Queen's Award for Enterprise 2015 in de categorie Innovaties voor haar revolutionaire absolute position encoder. Deze award werd toegekend voor de ontwikkeling en productie van onze RESOLUTE™ productfamilie van non-contact, optical position feedback-toestellen. RESOLUTE zorgt voor een stapwijziging in de prestaties van bewegingscontrolesystemen die gebruikt worden in productie- en andere omgevingen.

Vooruitblik

Hoewel het moeilijk te voorspellen is of we dit jaar veel grote orders zullen krijgen, blijft de directie vertrouwen in de vooruitzichten op lange termijn voor de Groep, door de ontwikkeling van nieuwe producten en toepassingen en voortdurende groei van onze onderliggende activiteiten. Op dit moment, vroeg in het boekjaar, verwachten we dat de omzet voor dit jaar tussen £460m en £485m zal bedragen, met een winst voor belastingen tussen £85m en £105m.

Dividenden

Er zal een definitief dividend van 34.0 pence netto per aandeel betaald worden op 19 oktober 2015, aan aandeelhouders die geregistreerd zijn op 18 september 2015, wat een totaal dividend betekent van 46.5 pence voor dit jaar, een stijging van 13% t.o.v. de 41.2 pence van vorig jaar.

Sir David R McMurtry
CBE, RDI, FRS, FREng, CEng, FIMechE
Chairman & Chief Executive
29 juli 2015

Voor alle documenten en afbeeldingen geldt het copyright van Renishaw plc.

Aanmelden voor nieuws per e-mail

Meld u aan om regelmatig een nieuwsbrief van Renishaw te ontvangen.