Navigatie overslaan

RESOLUTE™ absoluut encodersysteem met REXA30 roterende (hoek)ring

Kenmerken

  • Seriële interfaces: BiSS® C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ®, Yaskawa
  • Leeskopgrootte: 36 x 16,5 x 17,2 mm
  • Resoluties tot 32-bits/omwenteling bij 8.500 tpm
  • Geïnstalleerde nauwkeurigheid tot ± 1 boogseconde
  • Vacuüm compatibel, groter temperatuurbereik en zijkabelaansluitingen beschikbaar

Voordelen

  • Dikke ring
  • Uitstekende bewegingsbesturing
  • Zeer hoge vuilbestendigheid
  • Ruime insteltoleranties
  • Minder dan 10 nm RMS jitter voor een betere positionele stabiliteit
  • ± 40 nm interpolatiefout voor een soepele snelheidsregeling
  • Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool
Transparante patch voor websitebanners

Wat is RESOLUTE?

RESOLUTE is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch, dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw tijdperk in positieterugkoppeling vormt. Het is de eerste absolute encoder ter wereld die een 32-bits resolutie haalt bij 36.000 tpm. Een ultralage interpolatiefout (SDE, Sub-Divisional Error) en jitter zorgen voor een roterend encodersysteem dat alle andere encoders in zijn klasse overtreft.

Wat is een REXA30 ring?

REXA30 is een roestvaststalen ring uit één stuk met een 30 µm rechtstreeks op de omtrek aangebrachte absolute schaalverdeling. De grotere dwarsdoorsnede zorgt voor minder installatiefouten behalve excentriciteit wat gemakkelijk te corrigeren is met het gemiddelde resultaat van twee Resolute leeskoppen. Met ± 1 boogseconde aan totale ingestelde nauwkeurigheid, geen koppelingsverliezen en een buitengewone herhaalbaarheid.
REXA30 is leverbaar in verschillende maten (Ø 52 mm tot Ø 413 mm) met een ruime binnendiameter voor flexibele integratie. De contactloze werking elimineert omkeerspeling, torsie van assen en andere mechanische hysteresisfouten die inherent zijn aan conventionele gesloten encoders.

Waarom dit encodersysteem kiezen?

Gemakkelijk storingzoeken en service verlenen

De geavanceerde diagnosetool ADTa-100 neemt uitgebreide real-time gegevens op van RESOLUTE™ encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool). De informatie wordt weergegeven via de gebruikersvriendelijke interface van de ADT View software. Terwijl meestal de ingebouwde set-up LED op de encoder afdoende is om het systeem te installeren, is de ADT te gebruiken als hulp bij meer uitdagende installaties. De ADT kan ook rapporteren over encoderprestaties en helpen bij storingzoeken in systemen om lange machinestilstand te vermijden.

Uitstekende bewegingsbesturing

De toonaangevende prestaties van de RESOLUTE zijn het resultaat van zijn geavanceerde, betrouwbare en innovatieve werkingsprincipe. Cruciaal hierbij is dat het systeem gebruik maakt van een enkelbaans "barcode" schaalformaat die niet wordt herhaald, met een nominale pitch van 30 µm. Met zijn geavanceerde optische ontwerp vangt de RESOLUTE leeskop bijna onmiddellijk een beeld van deze schaal die het, na analyse, mogelijk maakt dat een unieke positie wordt geïdentificeerd bij snelheden tot 100 m/s. Het systeem maakt het mogelijk om posities te bepalen met resoluties tot maar liefst 1 nanometer (het miljardste van een meter) en met weinig ruis (jitter tot 10 nm RMS) en een lage SDE (interpolatiefout: de fout binnen een meetschaalperiode) van slechts ± 40 nm. De encoder koppelt hierdoor terug met uitstekende betrouwbaarheid en zorgt voor een soepeler snelheidsregeling en superieure positiestabiliteit.

Ruime insteltoleranties

De RESOLUTE volgt niet de conventionele techniek van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen. In plaats daarvan heeft deze absolute encoder een enkelbaans optische absolute meetschaal, en worden de absolute positie en de omvatte fase-informatie gecombineerd in één code. Deze technologie geeft de RESOLUTE veel ruimere insteltoleranties (verdraaiing ± 0.5°) voor snel en gemakkelijk installeren en een uitstekende betrouwbaarheid op lange termijn, zelfs indien de bewegingsassen zich later zetten of verplaatsen. Als hulpmiddel bij installatie en diagnose bevindt zich op de leeskop een ingebouwde set-up LED.

Optie externe interface

Siemens DRIVE-CLiQ externe interface

  • Nodig voor Siemens DRIVE-CLiQ seriële interfaceDRIVE-CLiQ interface voor gebruik bij de RESOLUTE werkelijk absolute optische encoder
  • Ook beschikbaar met invoer van twee leeskoppen voor zeer nauwkeurige roterende systemen
  • Toont communicatie-alarmen
  • Dupliceert leeskop-LED

Er is geen externe interface nodig voor de andere beschikbare seriële interfaces.

Als extra verkrijgbare geavanceerde diagnosetool ADTa-100

Geavanceerde diagnosehulp ADTa-100

RESOLUTE encoderleeskoppen (gemarkeerd met het ADT-symbool) zijn compatibel met de geavanceerde diagnosetool ADTa-100 en de ADT View software. Deze bieden een uitgebreide real-time terugkoppeling van encodergegevens als hulpmiddel bij meer uitdagende installaties en diagnoses. De intuïtieve software-interface is te gebruiken voor:

  • Kalibratie op afstand
  • Signaaloptimalisatie over de gehele aslengte
  • Digitale uitlezing van de encoderpositie (ten opzichte van de meetschaal)
  • Gegevens opslaan en exporteren
  • Nul instellen
Seriële interfacesOmschrijvingCompatibele producten
BiSS C

Renishaw ondersteunt het BiSS C open protocol (één richting) voor absolute encoders. BiSS C is een snelle seriële interface, die perfect is voor dynamische assen die vragen om grote versnellingen, zeer soepele snelheidsregeling, uitstekende herhaalbaarheid en muurvaste positiestabiliteit.
RESOLUTE met BiSS C is leverbaar in zowel lineaire als roterende (hoek)encoderversies en is compatibel met vele gangbare industriële besturingen, aandrijvingen, digitale aflezingen en pc-tellerkaarten.

Pagina BiSS C compatibele producten

FANUC

RESOLUTE met FANUC (α of αi) seriële interface is leverbaar voor roterende en lineaire toepassingen.
RESOLUTE biedt vele voordelen voor hoogwaardige bewerkingsmachines die voorzien zijn van een FANUC besturing. Hogere snelheden, degelijke en betrouwbare pure seriële communicatie, beter volgen van contouren en grotere servo-stevigheid. Bovendien elimineren ze met hun contactloze werking omkeerspeling, torsie van assen en andere hysteresisfouten waardoor conventionele gesloten encoders geplaagd worden

n.v.t.


Mitsubishi

RESOLUTE met Mitsubishi seriële interface is leverbaar in roterende en lineaire vormen. RESOLUTE is compatibel met de J4 en J5 serie servo-aandrijvingen en de MDS-D2/ DH2/ DM2/ DJ aandrijvingen voor bewerkingsmachines.

n.v.t.

Panasonic


RESOLUTE met Panasonic seriële interface is leverbaar in lineaire en roterende vorm. Is compatibel met aandrijvingen van de series A5 en A6, en biedt een herhaalbare terugkoppeling met hoge resolutie voor een betere servo- en snelheidscontrole.

n.v.t.

Siemens DRIVE-CLiQ

RESOLUTE met Siemens DRIVE-CLiQ seriële interface is leverbaar (en gebruikt een externe interface) voor lineaire en roterende toepassingen. Siemens DRIVE-CLiQ is de krachtige innovatieve communicatie-interface om encoders en directe meetsystemen aan te sluiten op SINUMERIK en SINAMICS aandrijfcomponenten.

n.v.t.

Yaskawa

RESOLUTE met Yaskawa seriële interface is leverbaar in roterende en lineaire vorm, en compatibel met Sigma-5 en Sigma-7 Servopacks.

n.v.t.

Zie het datablad voor alle gegevens.

Technische specificaties

Meetstandaard

Roestvaststalen ring uit één stuk met absolute codering en ultrahoge nauwkeurigheid

Leeskopgrootte (LxBxH)

36 mm x 16,5 mm x 17,2 mm

Schaalpitch

Nominaal 30 μm

Thermische uitzettingscoëfficiënt bij 20 °C15,5 ± 0,5 µm/m°C

Buitendiameter ring

52 mm tot 417 mm

Totale geïnstalleerde nauwkeurigheid (met 2 leeskoppen)

(≥ 100 mm diameter) ± 1 boogseconde

(75 mm diameter) ± 1,5 boogseconden

(≤ 57 mm diameter) ± 2 boogseconden

Maximale snelheid

(Zie datablad voor details)

8500 tpm (op 52 mm ring)

Seriële interfaces†

BiSS C, FANUC, Mitsubishi, Panasonic, Siemens DRIVE-CLiQ**, Yaskawa

Resoluties

BiSS C: 18-bits, 26-bits en 32-bits

FANUC: 23-bits en 27-bits

Mitsubishi 2-draads: 23-bits

Mitsubishi 4-draads: 23-bits en 27-bits

Panasonic: 23-bits en 32-bits

Siemens DRIVE-CLiQ**: 26-bits en 29-bits

Yaskawa (roterende servomotoren): 24-bits

Yaskawa (besturing met geheel gesloten kring): 23-bits, 26-bits en 30-bits

Interpolatiefout (SDE)

± 40 nm

Elektrische aansluiting

Tot 10 m kabellengte met D-type connectoren (9-pins of 15-pins), flying lead, FANUC-compatibele aansluiting, LEMO en M12

Voedingsspanning

5 V ± 10%, 250 mA @ 5 V (beëindigd)

Trilling (operationeel)

300 m/s2 max @ 55 Hz tot 2000 Hz

Schok (niet-operationeel)

1 000 m/s2, 6 ms, ½ sinus

Omgevingstemperatuur

0 °C tot +80 °C

Afdichting

IP64

Zie het datablad voor alle gegevens.

Andere seriële interfaces worden voortdurend toegevoegd.

**Voor specificaties van Siemens DRIVE-CLiQ zie het datablad van RESOLUTE Siemens DRIVE-CLiQ.