RESOLUTE™ absoluut optisch lineair en absoluut optisch roterend (hoek)encodersysteem

Een grensverleggend werkelijk absoluut encodersysteem, leverbaar in lineaire en roterende versies.

Contactloos, prestaties van fijne pitch. Resolutie 1 nm bij maximale snelheid van 100 m/s.

Ingebouwd algoritme voor positiecontrole. Unieke enkelbaans meetschaal met ruime insteltoleranties en uitstekende vuilbestendigheid.

Op deze paginaDownloadsBel uw plaatselijke kantoor Online contact met ons

RESOLUTE is een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch, dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw niveau in positieterugkoppeling vormt. Het is de eerste absolute encoder ter wereld die een 27-bits resolutie haalt bij 36.000 tpm. De verbazingwekkende resolutie bedraagt tot 100 m/s slechts 1 nanometer voor zowel de lineaire als de hoekencoderuitvoering.

Absolute positie onmiddellijk bij het inschakelen

De RESOLUTE leest een unieke enkelbaans optische meetschaal af, en is ook aantrekkelijk voor machineontwerpers doordat hij absolute posities onmiddellijk na inschakelen opneemt, zonder ondersteuning van een batterij. Dit maakt terugkeren voor referentie geheel overbodig. Vanwege zijn unieke combinatie van stevigheid, ultrahoge snelheid en uitzonderlijke resolutie is er voor de RESOLUTE al veel belangstelling ontstaan onder fabrikanten van zeer nauwkeurige draaibanken en van machines met langzamer draaiende assen die maximale precisie en besturingsintegriteit vereisen.

Uitzonderlijke positiestabiliteit en zeer integere bewegingsbesturing

De RESOLUTE kan dit brede marktgebied bedienen, omdat hij meer biedt dan alleen pure snelheid en hoge resolutie. De RESOLUTE absolute encoder leest via hoogwaardige nieuwe optiek de fijne 30 µm meetschaal af met een opvallend laag ruisniveau (jitter tot 10 nm RMS), zodat de positiestabiliteit uitstekend is. Daarnaast zorgt de verbeterde detectiemethode intrinsiek voor een zeer lage interpolatiefout (SDE) van ±40 nm. Dit resulteert in CNC-bewerkingsmachines die hogere oppervlaktekwaliteit leveren, betere besturing van scanacties en snelheden, en muurvaste servostarheid bij lineaire motoren of direct drive rotaties in een bepaalde positie.

Voordelen van een enkelbaans optische absolute meetschaal

De RESOLUTE volgt niet de conventionele techniek van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen. In plaats daarvan heeft deze nieuwe encoder een enkelbaans optische absolute meetschaal, en worden de absolute positie en de omvatte fase-informatie gecombineerd in één code. Deze technologie geeft de RESOLUTE veel ruimere insteltoleranties voor snel en gemakkelijk installeren en een superieure betrouwbaarheid op lange termijn, zelfs indien de bewegingsassen zich later zetten of verplaatsen. Als hulpmiddel bij installatie en diagnose bevindt zich op de leeskop een ingebouwde set-up LED.

Mogelijkheden bij lineaire absolute encoder

De lineaire versie van de RESOLUTE™ encoder biedt een uitgebreide keuze aan meetschalen. De RELA ZeroMet™ meetschalen hebben vrijwel geen uitzetting, een nauwkeurigheid van ±1 µm en een lengte tot 1 m. De roestvaststalen RSLA meetschalen leveren met hun totale nauwkeurigheid van ±4 µm over 5 m hoge prestaties op lange assen en zijn aanzienlijk robuuster dan glazen schalen. En installeren gaat het allersnelst en gemakkelijkst met de FASTRACK™ en de RTLA flexibele meetschaal van ±5 µm/m nauwkeurigheid.

Mogelijkheden bij roterende absolute (hoek)encoder

Ook bij de hoekencoder zijn er veel mogelijkheden. De RESA ringen zijn qua boutgaten compatibel met Renishaws toonaangevende SiGNUM™ RESM ringen en verkrijgbaar in een reeks diameters van 52 tot 550 mm. Op bestelling zijn nog grotere maten leverbaar. Net als de SiGNUM RESM hebben ook de RESA ringen een grote doorgang voor gemakkelijk inpassen en een gepatenteerde conusbevestiging die excentriciteit snel en precies opvangt. Verder zijn de kosten om de as voor te bereiden minimaal.

Ultieme betrouwbaarheid en veiligheid zijn gegarandeerd

Ultieme betrouwbaarheid staat vast, want de leeskop van de RESOLUTE is met zijn IP64 afdichting gewoon af te vegen. De precisie-optiek is buitengewoon ongevoelig voor vuil op de meetschaal, wat nog versterkt wordt doordat de schaalcode meervoudig uitgevoerd is. Veiligheid is zeker dankzij een ingebouwd algoritme dat apart en onafhankelijk de positie verifieert. Het controleert actief elke aflezing en komt zo ieder potentieel probleem op het spoor, lang voordat dat de besturing bereikt. De revolutionaire leeskop omvat ook een temperatuursensor, die het systeem beschermt tegen te hoge temperaturen door een alarmmelding te geven zodra de leeskop warmer wordt dan +80 ℃. Naast deze bewaking worden in de leeskop verder voortdurend het signaal en de snelheid gevolgd en de positie gecontroleerd.

Verschillende protocollen voor absolute encoders

De RESOLUTE absolute encoder maakt gebruik van puur seriële communicatie en is daardoor buitengewoon ongevoelig voor ruis. Hij is leverbaar met diverse protocollen voor gemakkelijk aansluiten op een groot aantal gangbare industriële besturingen, aandrijvingen, digitale displays en pc-tellerkaarten. De RESOLUTE BiSS-C® is compatibel met besturingen van vele merken. De meest recente lijst hiervan kunt u altijd opvragen bij Renishaw.

Wereldwijd verkoop- en servicenetwerk

Zoals alle Renishaw encoders wordt ook de RESOLUTE ondersteund door een effectief wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Bovendien worden de hoogste milieunormen gevolgd door zowel aan de WEEE als de RoHS te voldoen.

BiSS-C®is een geregistreerd handelsmerk van iC-Haus

Databladen

3D-modellen (STEP-formaat)

Video's