Navigatie overslaan

Nieuwe absolute lineaire en roterende encoders - een revolutie in positieterugkoppeling

RESOLUTE™, een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw niveau in positieterugkoppeling vormt.

* Video bekijken

Renishaw introduceert RESOLUTE™, een werkelijk absoluut optisch encodersysteem met fijne pitch dat zeer ongevoelig is voor vuil en met zijn indrukwekkende specificaties een nieuw niveau in positieterugkoppeling vormt.

De RESOLUTE™ is de eerste absolute encoder ter wereld die een 27-bits resolutie haalt bij 36.000 omw/min. De verbazingwekkende resolutie is slechts 1 nanometer tot 100 m/s voor zowel lineaire als roterende (hoek)encodertoepassingen.

Werkelijk absolute positiemeting

RESOLUTE™ op RESA ring Het nieuwe systeem leest een unieke enkelbaans optische meetschaal af, en is ook aantrekkelijk voor machineontwerpers doordat het absolute posities onmiddellijk na inschakelen opneemt, zonder ondersteuning van een batterij. Dit maakt terugkeren voor referentie geheel overbodig.

Vanwege zijn unieke combinatie van stevigheid, ultrahoge snelheid en uitzonderlijke resolutie is er voor de RESOLUTE™ al veel belangstelling ontstaan onder fabrikanten van zeer nauwkeurige draaibanken en van machines met langzamer draaiende assen die maximale precisie en besturingsintegriteit vereisen.

Uitstekende positiestabiliteit

RESOLUTE™ leeskop De RESOLUTE™ kan dit brede marktgebied bedienen, omdat hij meer biedt dan alleen pure snelheid en hoge resolutie.

De RESOLUTE™ absolute encoder leest via hoogwaardige nieuwe optiek de fijne 30 µm meetschaal af met een opvallend laag ruisniveau (jitter <10 nm RMS), zodat de positiestabiliteit uitstekend is. Daarnaast zorgt de verbeterde detectiemethode intrinsiek voor een zeer lage interpolatiefout (SDE) van ±40 nm. Dit resulteert in CNC-bewerkingsmachines die hogere oppervlaktekwaliteit leveren, betere besturing van scanacties en snelheden, en muurvaste servostarheid bij lineaire motoren of direct drive rotaties in een bepaalde positie.


Voordelen van een enkelbaans optische absolute meetschaal

Close-up van RESOLUTE™ RESA absolute meetschaal De RESOLUTE™ volgt niet de conventionele techniek van twee banen naast elkaar (een incrementele en een absolute), die onvermijdelijk leidt tot defaseringproblemen wanneer er kleine fouten in de hoekuitlijning komen. In plaats daarvan heeft deze nieuwe encoder een enkelbaans optische absolute meetschaal, en worden de absolute positie en de omvatte fase-informatie gecombineerd in één code. Deze technologie geeft de RESOLUTE™ veel ruimere insteltoleranties voor snel en gemakkelijk installeren en een superieure betrouwbaarheid op lange termijn, zelfs indien de bewegingsassen zich later zetten of verplaatsen. Als hulpmiddel bij installatie en diagnose bevindt zich op de leeskop een ingebouwde set-up LED.


Mogelijkheden bij lineaire encoder

RESOLUTE™ op RSLA met FASTRACK™ RTLA De lineaire versie van de RESOLUTE™ encoder biedt een uitgebreide keuze aan meetschalen. De RELA invar meetschalen hebben vrijwel geen uitzetting, een nauwkeurigheid van ±1 µm en een lengte tot 1 m. De roestvrijstalen RSLA meetschalen leveren met hun totale nauwkeurigheid van ±4 µm over 5 m hoge prestaties op lange assen en zijn aanzienlijk robuuster dan glazen schalen. En installeren gaat het allersnelst en gemakkelijkst met de FASTRACK™ en de RTLA flexibele meetschaal van ±5 µm/m nauwkeurigheid.

Mogelijkheden bij hoek encoder

Ook bij de hoekencoder zijn er veel mogelijkheden. De RESA ringen zijn qua boutgaten compatibel met Renishaws toonaangevende SiGNUM™ RESM ringen en verkrijgbaar in een reeks diameters van 52 tot 550 mm. Op bestelling zijn nog grotere maten leverbaar. Net als de SiGNUM・RESM hebben ook de RESA ringen een grote doorgang voor gemakkelijk inpassen en een gepatenteerde conusbevestiging die excentriciteit snel en precies opvangt. Verder zijn de kosten om de as voor te bereiden minimaal.


Ultieme betrouwbaarheid en veiligheid

RESA en REXA ring van RESOLUTE™ absolute encoder in elkaar Ultieme betrouwbaarheid staat vast, want de leeskop van de RESOLUTE™ is met zijn IP64 afdichting gewoon af te vegen. De precisie-optiek is buitengewoon ongevoelig voor vuil op de meetschaal, wat nog versterkt wordt doordat de schaalcode meervoudig uitgevoerd is. Veiligheid is zeker dankzij een ingebouwd algoritme dat apart en onafhankelijk de positie verifieert. Het controleert actief elke aflezing en komt zo ieder potentieel probleem op het spoor, lang voordat dat de besturing bereikt.

De revolutionaire leeskop omvat een temperatuursensor, die het systeem beschermt tegen te hoge temperaturen door een alarmmelding te geven zodra de leeskop warmer wordt dan +80℃. Naast deze bewaking worden in de leeskop verder voortdurend het signaal en de snelheid gevolgd en de positie gecontroleerd.

De RESOLUTE™ absolute encoder maakt gebruik van puur seriële communicatie en is daardoor buitengewoon ongevoelig voor ruis. Een reeks van protocollen wordt meegeleverd voor gemakkelijk aansluiten op een groot aantal gangbare industriële besturingen; de meest recente lijst hiervan is altijd op te vragen bij Renishaw.

Zoals alle Renishaw encoders wordt ook de RESOLUTE™ ondersteund door een effectief wereldwijd verkoop- en servicenetwerk. Bovendien worden de hoogste milieunormen gevolgd door zowel aan de WEEE als de RoHS te voldoen.

 

Lees meer over de RESOLUTE absolute optische encoder.

 

Volledig artikel

  • Witboek:  RESOLUTE™ Witboek: RESOLUTE™

    De nieuwe absolute lineaire en roterende encoders van Renishaw, een revolutie in positieterugkoppeling

    [258kB]

Downloaden voor redactie

Afbeeldingen

Datablad